Dit wordt de nieuwe campus van Arteveldehogeschool aan Dok Zuid

Simon Smetryns-16 november 2023 om 15:44

Het ontwerp voor de campus van Arteveldehogeschool aan Dok Zuid is klaar. Liefst 2.500 studenten zullen les volgen in twee moderne campusgebouwen. In een derde gebouw komen 240 studentenkamers, een jeugdhuis en buurtgerichte commerciële functies.

In het ontwerp is gekozen voor drie losstaande volumes. De twee campusgebouwen, één met elf bouwlagen en één met vier, zijn wel verbonden met een passerelle. In de bovenste verdiepingen van het hoogste gebouw komen administratieve ruimtes, in de lagere verdiepingen en in het tweede gebouw leslokalen, coworkingruimtes en lunchplekken. In het lagere gebouw komt ook een auditorium. Op de campus zullen 2.500 studenten les kunnen volgen.

In het derde, losstaande gebouw met zes bouwlagen komen 240 studentenkamers. Die staan los van Arteveldehogeschool en staan open voor alle studenten in Gent. De kamers komen rondom een groen atrium met gemeenschappelijke leefruimtes en keukens. Op het gelijkvloers komen buurtgerichte commerciële voorzieningen en een jeugdhuis. Aangrenzend komt er een buurtpark als ontmoetingsplek.

De bouw start in 2025, de opening is ten vroegste voor september 2028.

Met deze blokpauzes reset jij je hersenen

Chelsy Vanlerberghe-27 mei 2024 om 14:18

Het klinkt misschien cliché, maar het is wel de waarheid: tijdens de blok moet je voldoende pauzes nemen. Dit zijn de de beste blokpauzes om even lekker te ontspannen en je hersenen te resetten.

1. Doe een powernap

Je hersenen hebben rust nodig om al die kennis te verwerken. Een powernap van 20 minuten kan je echt een energieboost. Zorg ervoor dat je wekker zet, zodat je niet in een diepe slaap valt en als een zombie wakker wordt. Na een kort dutje ben je alweer een pak scherper.

2. Beweeg

Blijven zitten is killing voor je concentratie. Sta op en doe wat simpele oefeningen. Een paar jumping jacks, een korte yoga-sessie of een wandelingetje buiten. Je bloed gaat weer stromen en je komt fris terug aan je bureau. En het is nog eens gezond ook. Win-win!

3. Maak iets lekkers klaar

Leg die boeken aan de kant, duik de keuken in en maak iets lekkers. Het hoeft geen ingewikkeld gerecht te zijn: denk aan een snelle smoothie, een simpele salade of een tosti. Door even bezig te zijn met iets anders, geef je je brein even rust. En pluspunt: je hebt een lekkere snack om weer verder te gaan.

4. Mediteer

Als je je gestrest voelt, kunnen een paar minuten meditatie of ademhalingsoefeningen je helpen om weer te kalmeren. Er zijn genoeg apps die je hierbij kunnen helpen, zoals Headspace of Calm. Zet een rustgevend muziekje op, sluit je ogen en focus op je ademhaling.

5. Doe een wandeling

Weg van je bureau en naar buiten! Maak een korte wandeling door het park of gewoon door de straat. Het frisse luchtje helpt je hersenen om weer op te laden. Neem je hond mee als je die hebt, of bel een vriend voor een snelle catch-up. Even je benen strekken en wat vitamine D opdoen doet wonderen voor je concentratievermogen.

6. Dance like no one's watching!

Zet je favoriete nummer op en geef een optreden à la Beyoncé. Muziek heeft een krachtige invloed op je stemming en energie, dus gebruik die kracht om jezelf een boost te geven. Bonuspunten als je luidkeels meezingt!

7. Kijk een korte serie

Soms heb je gewoon even een korte ontsnapping nodig, en wat is er beter dan een leuke serie? ! Check onze eigen series op TAGMAG zoals 'Tagmansion', 'Bootcamp' of 'Shot In The Dark'. Ontspanning gegarandeerd! Deze series zijn kort en krachtig, precies wat je nodig hebt als flinke dosis afleiding zonder je studieritme te verstoren. De series zijn te bekijken op ons YouTube-kanaal of op Streamz.

Pro-Palestijnse bezetting UGent gaat verder

Chelsy Vanlerberghe-27 mei 2024 om 09:42

Ondertussen bezetten actievoerders al 3 weken lang het Universiteitsforum van de Universiteit Gent. Ondanks de oplopende spanningen afgelopen weekend en het bevel van rector Rik Van de Walle om het gebouw te ontruimen, gaat het protest ook deze week door.

Sinds 6 mei bezetten studenten het UFO-gebouw. Ze eisen dat UGent alle academische banden met Israël verbreekt. Tot nu toe heeft de universiteit drie samenwerkingsverbanden stopgezet onder druk van de activisten, maar van een algemene academische boycot is nog geen sprake.

Vrijdag gaf rector Rik Van de Walle het bevel om het universiteitsgebouw te ontruimen, nadat een groep activisten zonder toelating het rectoraat zou hebben betreden. Het kwam toen tot strubbelingen met de politie, die een aantal activisten hardhandig heeft opgepakt. Intussen is de rust teruggekeerd en gaat de actie door. De rector vroeg een nieuw gesprek, maar dat wijsden de actievoerders voorlopig af. Al staan ze er wel open voor.

Ondertussen roept burgemeester Mathias De Clercq op tot een geweldloze oplossing en benadrukt hij het belang van dialoog boven confrontatie. Dit standpunt wordt onderstreept door de aanstelling van een bemiddelaar, Khalid Benhaddou, om tot een minnelijke oplossing te komen.

De bezetters hebben hun tenten verplaatst om de doorgang van studenten niet te hinderen. Toch kregen 264 studenten Politicologie zondagochtend het bericht dat hun examen van maandag last minute is verplaatst wegens organisatorische redenen. Het examen zal niet meer doorgaan in het UFO-gebouw, maar in het naastliggende restaurant De Brug.

Ontdek meer