Dader dodelijke schietpartij Brussel neergeschoten

Karen Luiken-17 oktober 2023 om 07:10- Foto:

Photo by Scott Rodgerson on Unsplash

De dader van de schietpartij waarbij maandagavond twee Zweedse voetbalsupporters om het leven kwamen, is neergeschoten. Het gaat om een 45-jarige man uit Tunesië die illegaal in België verbleef.

De man opende maandagavond het vuur in een taxi en in een gebouw in het centrum van Brussel. Hij doodde twee personen en verwondde er één. De slachtoffers droegen alle drie T-shirts van het Zweedse voetbalelftal. België moest maandagavond tegen Zweden voetballen, maar de wedstrijd werd vanwege de schietpartij gestaakt.

De 45-jarige Tunesiër is neergeschoten in een café. Hoewel in eerste instantie werd gezegd dat hij daarbij zou zijn overleden, is dat nu nog niet zeker. Hij is volgens de minister van Binnenlandse Zaken gereanimeerd en het is niet zeker of hij nog in leven is.

Het dreigingsniveau in Brussel is na de schietpartij opgetrokken naar 4, wat wil zeggen dat de dreiging ‘zeer ernstig en nabij is’. In de rest van het land geldt niveau 3.

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven

Karen Luiken-28 november 2023 om 11:39- Foto:

Photo by Matthew LeJune on Unsplash

Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.

Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.

“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”

Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.

“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Twee doden bij schietpartij op Halloweenfeest in Florida

Karen Luiken-30 oktober 2023 om 07:10

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.

De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.

Ontdek meer