Mullet verboden op Australische school, leerlingen zijn boos

Karen Luiken-13 oktober 2023 om 07:48

Studenten van het Emmanuel College in de Australische stad Melbourne zijn niet blij met de nieuwe regels van hun school. In het beleid staat dat ze geen mullet mogen hebben, een iconisch Australisch kapsel.

De directeur van de school heeft leerlingen en ouders duidelijk gemaakt dat ‘buitensporige looks’ niet langer zijn toegestaan op het Emmanuel College. Naast mullets zijn ook dreadlocks, nagellak, wimperextensions, piercings en kunstnagels verboden.

Leerlingen zijn het daar niet mee eens en komen in opstand. In een open brief veroordelen ze de nieuwe regels. Ze schrijven dat ze niet begrijpen waarom de mullet als onaanvaardbaar wordt beschouwd en hebben het over raciale vooroordelen. “Dreadlocks worden vaak gedragen door mensen van kleur, en omdat ze als onaanvaardbaar worden beschouwd, roept dit vragen en zorgen op over raciale vooroordelen binnen de school.”

De leerlingen hebben een petitie gelanceerd waarin ze eisen dat het Emmanuel College het nieuwe beleid intrekt. “Het is tijd om actie te ondernemen met betrekking tot het uniforme beleid en positieve veranderingen op de school aan te moedigen om een comfortabelere en gunstigere sfeer te creëren”, zo klinkt het. “Leren en onderwijs zijn zoveel belangrijker dan hoe studenten zichzelf willen presenteren.”

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven

Karen Luiken-28 november 2023 om 11:39- Foto:

Photo by Matthew LeJune on Unsplash

Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.

Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.

“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”

Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.

“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Twee doden bij schietpartij op Halloweenfeest in Florida

Karen Luiken-30 oktober 2023 om 07:10

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.

De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.

Ontdek meer