Het probleem zit in hoe snel suiker uit vloeistoffen door je lichaam wordt opgenomen. Omdat er geen vezels, vetten of eiwitten in zitten, gaat suiker rechtstreeks je bloedbaan in, wat zorgt voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel. En die lege calorieën vullen je ook nog eens niet, waardoor je waarschijnlijk meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt.
Volgens voedingsonderzoeker Suzanne Janzi zijn vloeibare suikers zelfs schadelijker dan die uit zoete snacks. “In vaste voeding zitten vaak andere voedingsstoffen die de opname van suiker vertragen", legt ze uit. Bij drankjes? Helaas niet.
De studie, geleid door dr. Dariush Mozaffarian van de Tufts University, laat zien dat de impact van gesuikerde dranken wereldwijd verschilt. In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn de meeste hart- en vaatziekten door deze drankjes te vinden, terwijl Sub-Sahara Afrika vooral te maken heeft met een toename in type 2 diabetes.
Misschien denk je nu: “Oké, dan maar light of zero?” Die zijn iets minder slecht, maar helaas ook geen perfecte oplossing. “Natuurlijke en kunstmatige zoetstoffen zijn niet onschuldig en kunnen ook schadelijk zijn,” zegt Mozaffarian. Zie ze dus als een tijdelijke stap richting beter drinken, niet als dé oplossing.
Wat drink je dan wel? De beste optie is simpel: water. Geen fan van gewoon water? Probeer bruiswater of voeg een schijfje citroen, limoen of wat munt toe voor een beetje extra smaak. Andere goede keuzes zijn ongezoete thee of koffie.
Voordat je panikeert: van een paar gesuikerde drankjes af en toe zal je niet morsdood vallen. Het draait allemaal om balans. Als je overwegend gezonde keuzes maakt, kan een frisdrankje af en toe geen kwaad. Dus geniet met mate, en onthoud: het gaat erom wat je meestal doet, niet wat je af en toe doet. Cheers!