Zo zie je of jouw oude barbies veel geld waard zijn

Karen Luiken-19 juli 2023 om 09:02

Heb jij op zolder nog een doos vol met barbies liggen? Je zou er schatjerijk van kunnen worden. Veiligplatform Catawiki deelt een aantal punten waar je op moet letten als je wil weten of jouw oude speelgoed veel geld waard is.

In het verleden zijn er al meerdere barbies voor torenhoge prijzen over de toonbank gegaan. Een exemplaar uit 1960 ging voor 2.000 euro van de hand, een zeldzame barbie uit 1998 bracht 1.510 euro op en voor een vintage pop uit 1967 werd ruim 1.000 euro betaald. Benieuwd of jouw oude barbies ook geld in het laatje kunnen brengen? Check dan onderstaande tips!

1 - Leeftijd
Als vuistregel geldt: hoe ouder de barbie, hoe hoger de waarde - vooral als ze in perfecte staat verkeert. Een barbie uit 1959 in uitstekende staat wordt door de expert geschat op ongeveer 10.000 euro. Goed bewaarde originele barbies uit de jaren 1960 en 1970 worden verkocht voor bedragen van drie tot vier cijfers.

Typische kenmerken van dit eerste barbie-tijdperk zijn gaten aan de onderkant van haar voeten en een papieren label op haar pols. De wittere kleur kan ook een waardevolle indicator zijn, omdat het materiaal van oude poppen de kleur niet goed vasthield. Op de achterkant van barbie staat ook het opschrift "Made in Japan", het land waar de modepop tussen 1959 en 1972 werd gemaakt.

Om de leeftijd en het model van je barbie te achterhalen, vind je bij jongere poppen een productnummer van vijf cijfers op de hals; voor andere poppen kunnen online databases zoals Fashion-doll-guide of Vintagebabs je van meer informatie voorzien.

2 - Verpakking en accessoires
De staat van een barbie is een belangrijke factor bij het bepalen van de prijs. Dit geldt ook voor de verpakking. Originele barbies in een gesealde verpakking - en dus in perfecte staat - brengen de hoogste bedragen op. Zo kunnen verzamelaars er zeker van zijn dat de accessoires die erbij horen aanwezig zijn.

3 - Nagellak en klikkende knieën
Bij goed bewaarde barbies is de nagellak nog intact en maken hun knieën een karakteristiek klikkend geluid, wat de waarde verhoogt. Daarentegen verlagen geknipt en gematteerd haar, beschadigde nagellak of zelfgemaakte make-up met viltstiften de waarde. Net zoals groene oren. "In de jaren 60 droeg barbie oorbellen die soms groene verkleuringen achterlieten," legt speelgoedexpert Barbara Bieshaar uit. "Deze vlek is moeilijk te verwijderen en vermindert daarom de waarde van de poppen. Dit geldt ook voor beschadigingen, zoals krassen of afbladderende verf."

4 - Speciale edities
Speciale edities met bijzondere ontwerpen, samenwerkingen met beroemdheden of poppen die speciale gebeurtenissen zoals het jubileum van de Queen herdenken, hebben vaak een hogere waarde. Maar zelfs edities die vroeger weinig interesse trokken, zoals de rockester barbies uit de jaren 1980, kunnen snel aan populariteit winnen door toenemende interesse in popcultuur.

5 - Barbie, een ware fashionista
Daarnaast zijn samenwerkingen met modehuizen opvallend: barbie is al gekleed door meer dan zeventig ontwerpers, van Dior tot Armani en Versace tot Oscar de la Renta. Deze samenwerkingen met deze mode iconen behoren ook tot de poppen die hogere bedragen kunnen opbrengen.

Beyoncé geeft Kamala Harris 'Freedom' voor campagne

Chelsy Vanlerberghe-23 juli 2024 om 09:53

Kamala Harris kwam maandagavond haar campagnehofkwartier binnen op de klanken van Beyoncé’s ‘Freedom’ van het album 'Lemonade'. Volgens CNN kreeg Harris vlak voor haar optreden toestemming van Beyoncé om het nummer tijdens haar hele campagne te gebruiken.

Hoewel Beyoncé Harris nog niet officieel heeft gesteund (maar haar moeder Tina Knowles wel), voelt deze toestemming al als een stille goedkeuring. Een expliciete steun van Beyoncé kan snel volgen. Ze steunde Biden/Harris in 2020, Hillary Clinton in 2016 en trad op tijdens Obama’s tweede inauguratie in 2013.

Beyoncé is niet de enige popster die Harris lijkt te steunen. Zangeres Charli XCX postte “Kamala IS Brat”, verwijzend naar haar virale album. Dat werd enthousiast onthaald door Harris' team, die de tweet repostte en gebruikte voor memes.

Joe Biden trekt zich terug als presidentskandidaat

Karen Luiken-22 juli 2024 om 06:48

Joe Biden is niet langer in de race voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De 81-jarige heeft zich teruggetrokken en wil dat vicepresident Kamala Harris hem opvolgt.

Biden, die momenteel president is en ook een gooi deed naar het nieuwe presidentschap vanaf 2025, maakte het nieuws bekend in een verklaring. Hij gaf geen redenen voor zijn terugtrekking.

“Het is een grote eer geweest om jullie te dienen als president”, aldus Biden in een bericht. “En hoewel het mijn intentie was om te streven naar herverkiezing, denk ik dat het zowel voor mijn partij als voor het land het beste is om me terug te trekken en me te focussen op mijn verplichtingen als president voor de rest van mijn regeringstermijn.”

De Democratische Partij wijst tijdens de Democratische Nationale Partijconventie, die van 19 tot 22 augustus plaatsvindt, een nieuwe presidentskandidaat en vicepresidentskandidaat aan. Biden hoopt dat vicepresident Kamala Harris in zijn voetsporen zal treden.

Ontdek meer