Zo zie je of jouw oude barbies veel geld waard zijn

Karen Luiken-19 juli 2023 om 09:02

Heb jij op zolder nog een doos vol met barbies liggen? Je zou er schatjerijk van kunnen worden. Veiligplatform Catawiki deelt een aantal punten waar je op moet letten als je wil weten of jouw oude speelgoed veel geld waard is.

In het verleden zijn er al meerdere barbies voor torenhoge prijzen over de toonbank gegaan. Een exemplaar uit 1960 ging voor 2.000 euro van de hand, een zeldzame barbie uit 1998 bracht 1.510 euro op en voor een vintage pop uit 1967 werd ruim 1.000 euro betaald. Benieuwd of jouw oude barbies ook geld in het laatje kunnen brengen? Check dan onderstaande tips!

1 - Leeftijd
Als vuistregel geldt: hoe ouder de barbie, hoe hoger de waarde - vooral als ze in perfecte staat verkeert. Een barbie uit 1959 in uitstekende staat wordt door de expert geschat op ongeveer 10.000 euro. Goed bewaarde originele barbies uit de jaren 1960 en 1970 worden verkocht voor bedragen van drie tot vier cijfers.

Typische kenmerken van dit eerste barbie-tijdperk zijn gaten aan de onderkant van haar voeten en een papieren label op haar pols. De wittere kleur kan ook een waardevolle indicator zijn, omdat het materiaal van oude poppen de kleur niet goed vasthield. Op de achterkant van barbie staat ook het opschrift "Made in Japan", het land waar de modepop tussen 1959 en 1972 werd gemaakt.

Om de leeftijd en het model van je barbie te achterhalen, vind je bij jongere poppen een productnummer van vijf cijfers op de hals; voor andere poppen kunnen online databases zoals Fashion-doll-guide of Vintagebabs je van meer informatie voorzien.

2 - Verpakking en accessoires
De staat van een barbie is een belangrijke factor bij het bepalen van de prijs. Dit geldt ook voor de verpakking. Originele barbies in een gesealde verpakking - en dus in perfecte staat - brengen de hoogste bedragen op. Zo kunnen verzamelaars er zeker van zijn dat de accessoires die erbij horen aanwezig zijn.

3 - Nagellak en klikkende knieën
Bij goed bewaarde barbies is de nagellak nog intact en maken hun knieën een karakteristiek klikkend geluid, wat de waarde verhoogt. Daarentegen verlagen geknipt en gematteerd haar, beschadigde nagellak of zelfgemaakte make-up met viltstiften de waarde. Net zoals groene oren. "In de jaren 60 droeg barbie oorbellen die soms groene verkleuringen achterlieten," legt speelgoedexpert Barbara Bieshaar uit. "Deze vlek is moeilijk te verwijderen en vermindert daarom de waarde van de poppen. Dit geldt ook voor beschadigingen, zoals krassen of afbladderende verf."

4 - Speciale edities
Speciale edities met bijzondere ontwerpen, samenwerkingen met beroemdheden of poppen die speciale gebeurtenissen zoals het jubileum van de Queen herdenken, hebben vaak een hogere waarde. Maar zelfs edities die vroeger weinig interesse trokken, zoals de rockester barbies uit de jaren 1980, kunnen snel aan populariteit winnen door toenemende interesse in popcultuur.

5 - Barbie, een ware fashionista
Daarnaast zijn samenwerkingen met modehuizen opvallend: barbie is al gekleed door meer dan zeventig ontwerpers, van Dior tot Armani en Versace tot Oscar de la Renta. Deze samenwerkingen met deze mode iconen behoren ook tot de poppen die hogere bedragen kunnen opbrengen.

Efteling introduceert drie nieuwe abonnementen

Karen Luiken-18 april 2024 om 07:43

Het is opletten geblazen voor diehard fans van de Efteling. Het pretpark gaat nieuwe abonnementen aanbieden. Vaak terugkerende bezoekers kunnen vanaf juni kiezen uit drie verschillende varianten.

Bij de drie abonnementen is de boodschap simpel: wie meer betaalt, krijgt meer voordelen. Men kan kiezen tussen een Classic abonnement, Plus of Premium. De goedkoopste optie is het Classic-lidmaatschap, waarmee leden 290 dagen per jaar toegang hebben tot de Efteling, ook tijdens een aantal vakanties. De variant kost 20 euro per maand of 225 euro per jaar.

Na Classic komt Plus, waar een prijskaartje van 25 euro per maand of 275 euro per jaar aan hangt. Hiermee kan men 340 dagen per jaar naar de Efteling en er geldt een korting van 5 procent op eten, drinken en souvenirs.

Het duurste abonnement is Premium en kost 35 euro per maand of 390 euro per jaar. Het biedt alle dagen tot de Efteling, 10 procent korting op eten, drinken en souvenirs én toegang tot een speciaal evenement. Verder krijg je bij deze variant vier tickets met vriendenkorting; bij Classic en Plus gaat het om twee van deze tickets.

YES WE KEN: Wings for Life World Run op 5 mei

Chelsy Vanlerberghe-12 april 2024 om 09:30- Foto:

Red Bull Content Pool

Op 5 mei komen honderden mensen samen voor de Wings for Life World Run. Zij lopen overal ter wereld voor zij die het niet meer kunnen. In België doen ze dat dit jaar voor één persoon in het bijzonder: Ken Delissen. Hij brak 15 jaar geleden een ruggenwervel en is sindsdien verlamd tot aan de nek. Maar er is hoop, dankzij de Wings for Life Foundation. En ook jij kan meelopen in het team 'YES WE KEN'.

Ken Delissen is 43 jaar en komt uit Brasschaat. 15 jaar geleden brak hij een ruggenwervel bij een ongelukkige val tijdens een trampolinetraining. Sindsdien is hij verlamd tot aan de nek. Stappen lukt niet meer, zelfs zelfstandig ademen niet. Maar Ken is optimistisch en geeft de hoop niet op. "Kleine stapjes vooruit," zegt hij zelf. En daar kan jij hem bij helpen.

Hoe?

  1. Schrijf je hier in voor de Wings for Life World Run op zondag 5 mei 2024 en word lid van team YES WE KEN.
  2. Loop, wandel of rol om 13 uur stipt - op exact hetzelfde moment als honderdduizenden andere mensen overal ter wereld - zo ver als je kan totdat je wordt ingehaald door de 'Catcher Car'. Dat kan samen met duizenden Belgen en Nederlanders in Breda - Lore Bruggeman, Louis Talpe en Cedric Dumont zijn er ook bij! - of op een zelfgekozen locatie met de app.
  3. Steun zo iedereen met een ruggenmergletsel, want de wereldwijde opbrengst gaat integraal naar de Wings for Life Foundation die onderzoek voert naar de genezing ervan.

Voor de 11e editie van de wereldwijde loopwedstrijd slaan België en Nederland voor het eerst de handen in elkaar. Het startpunt is Breda, net over de grens. Het startschot wordt gegeven om 13 uur stipt, op exact hetzelfde moment als honderdduizenden deelnemers overal ter wereld.

Wat maakt de Wings for Life World Run zo uniek? Er is geen fysieke eindstreep, maar wel een 'Catcher Car' die de deelnemers opjaagt. Met voormalig F1-piloot Robert Doornbos aan het stuur zet die 30 minuten na het startschot de achtervolging in en rijdt hij steeds sneller totdat de laatste loper is ingehaald. Iedereen bereikt de finish dus, of je nu een professioneel atleet bent of een beginner. Zodra de Catcher Car je inhaalt, eindigt jouw race.

Bij een 'Flagship Run' - zoals die in Breda waar je met duizenden andere mensen samen loopt - is de catcher car een fysieke wagen.

Bij een 'App Run' is de catcher car een virtuele finish in de app op je smartphone. In dat geval loop je dus op een zelfgekozen locatie, alleen of met vrienden.

Sinds de eerste editie in 2014 is de Wings for Life World Run een wereldwijd fenomeen geworden. Intussen is al ruim 43,8 miljoen euro ingezameld voor het goede doel. Vorig jaar nam een recordaantal mensen deel: 206 728 lopers uit meer dan 190 landen. Meer info vind je hier.

Ontdek meer