Zo zie je of jouw oude barbies veel geld waard zijn

Karen Luiken-19 juli 2023 om 09:02

Heb jij op zolder nog een doos vol met barbies liggen? Je zou er schatjerijk van kunnen worden. Veiligplatform Catawiki deelt een aantal punten waar je op moet letten als je wil weten of jouw oude speelgoed veel geld waard is.

In het verleden zijn er al meerdere barbies voor torenhoge prijzen over de toonbank gegaan. Een exemplaar uit 1960 ging voor 2.000 euro van de hand, een zeldzame barbie uit 1998 bracht 1.510 euro op en voor een vintage pop uit 1967 werd ruim 1.000 euro betaald. Benieuwd of jouw oude barbies ook geld in het laatje kunnen brengen? Check dan onderstaande tips!

1 - Leeftijd
Als vuistregel geldt: hoe ouder de barbie, hoe hoger de waarde - vooral als ze in perfecte staat verkeert. Een barbie uit 1959 in uitstekende staat wordt door de expert geschat op ongeveer 10.000 euro. Goed bewaarde originele barbies uit de jaren 1960 en 1970 worden verkocht voor bedragen van drie tot vier cijfers.

Typische kenmerken van dit eerste barbie-tijdperk zijn gaten aan de onderkant van haar voeten en een papieren label op haar pols. De wittere kleur kan ook een waardevolle indicator zijn, omdat het materiaal van oude poppen de kleur niet goed vasthield. Op de achterkant van barbie staat ook het opschrift "Made in Japan", het land waar de modepop tussen 1959 en 1972 werd gemaakt.

Om de leeftijd en het model van je barbie te achterhalen, vind je bij jongere poppen een productnummer van vijf cijfers op de hals; voor andere poppen kunnen online databases zoals Fashion-doll-guide of Vintagebabs je van meer informatie voorzien.

2 - Verpakking en accessoires
De staat van een barbie is een belangrijke factor bij het bepalen van de prijs. Dit geldt ook voor de verpakking. Originele barbies in een gesealde verpakking - en dus in perfecte staat - brengen de hoogste bedragen op. Zo kunnen verzamelaars er zeker van zijn dat de accessoires die erbij horen aanwezig zijn.

3 - Nagellak en klikkende knieën
Bij goed bewaarde barbies is de nagellak nog intact en maken hun knieën een karakteristiek klikkend geluid, wat de waarde verhoogt. Daarentegen verlagen geknipt en gematteerd haar, beschadigde nagellak of zelfgemaakte make-up met viltstiften de waarde. Net zoals groene oren. "In de jaren 60 droeg barbie oorbellen die soms groene verkleuringen achterlieten," legt speelgoedexpert Barbara Bieshaar uit. "Deze vlek is moeilijk te verwijderen en vermindert daarom de waarde van de poppen. Dit geldt ook voor beschadigingen, zoals krassen of afbladderende verf."

4 - Speciale edities
Speciale edities met bijzondere ontwerpen, samenwerkingen met beroemdheden of poppen die speciale gebeurtenissen zoals het jubileum van de Queen herdenken, hebben vaak een hogere waarde. Maar zelfs edities die vroeger weinig interesse trokken, zoals de rockester barbies uit de jaren 1980, kunnen snel aan populariteit winnen door toenemende interesse in popcultuur.

5 - Barbie, een ware fashionista
Daarnaast zijn samenwerkingen met modehuizen opvallend: barbie is al gekleed door meer dan zeventig ontwerpers, van Dior tot Armani en Versace tot Oscar de la Renta. Deze samenwerkingen met deze mode iconen behoren ook tot de poppen die hogere bedragen kunnen opbrengen.

Tiener heeft gat in longen door vapen

Karen Luiken-18 september 2023 om 06:20

De 19-jarige Mason Middleton heeft aan den lijve ondervonden hoe ernstig de gevolgen van een verslaving aan e-sigaretten kunnen zijn. De tiener heeft letterlijk een gat in zijn longen gerookt.

Mason begon op 15-jarige leeftijd met vapen. Dat heeft hij jarenlang volgehouden, tot hij eerder dit jaar plotseling getroffen werd door een scherpe pijn in zijn borst die zo ernstig was dat hij nauwelijks kon staan. In augustus diagnosticeerden artsen dat hij een gat in zijn linkerlong had zitten.

De tiener was naar eigen zeggen verslaafd, heel erg verslaafd. Hij gebruikte zijn vapes elke dag. “Hoe vaak ik het deed, hing af van wat ik deed. Als ik aan het werk was, deed ik het minder, maar als ik in bed lag, zoog ik er elke drie tot vijf minuten aan.”

Dat resulteerde in een klaplong. Mason werd opgenomen in het ziekenhuis, waar artsen er met een foto achter kwamen dat er een gat in zijn long zat dat zeer waarschijnlijk een gevolg was van de vape-verslaving.

“Ik stop met vapen”, zegt Mason volgens Daily Mail. “Ik heb nooit geluisterd als mensen zeiden dat vapen slecht voor je is, maar dat is het wel. Doe niet wat ik ook heb gedaan, het is extreem pijnlijk.”

B-girls slaan handen ineen met Samsung

Karen Luiken-18 september 2023 om 06:08

Deze maand vindt het WK Breaking in Leuven plaats. De Belgische B-girls Maxime ‘Madmax’ Blieck uit Oostkamp en Camine Van Hoof uit Antwerpen doen daaraan mee en om hen een plekje op de Olympische Spelen van 2024 te laten veroveren, gaat Samsung Electronics nu een samenwerking aan met de twee dames.

Tijdens het wereldkampioenschap breakdancen van vrijdag 22 tot en met zondag 24 september halen B-girls en B-boys drie dagen lang hun beste moves naar boven. Ze strijden om de wereldtitel én om een plekje op de Olympische Spelen in Parijs, waar breaking zijn Olympisch debuut zal maken.

Samsung Electronics is hier zo enthousiast over, dat het merk als sponsor een steentje bijdraagt. Het heeft de handen ineen geslagen met B-girls Maxime en Camine, die allebei op topsportniveau aan breaking doen. Ze spelen de hoofdrol in Samsungs nieuwste brand campagne ‘Flip The Rules’, een video waarin de B-girls en Samsung jongeren aansporen hun eigen weg in te slaan.

“Een breaking battle verenigt eigenheid, muziek en sport. Wij voegen daar ook technologie aan toe: technologie om je dans vast te leggen met een camera die even flexibel is als je moves, om je conditie te meten, om de beats te beluisteren, om online inspiratie te vinden, om je coolste headspin te delen met vrienden”, zegt Laurence Vandermeer, Marketing en Communicatie Manager van Samsungs Mobile Division. “Onze nieuwste plooibare smartphone en smartwatch, de Galaxy Z Flip5 en de Galaxy Watch6, in combinatie met onze draadloze oortjes, de Buds2 Pro, zijn daarvoor ideale tools.”

Ontdek meer