Brugse studentenvereniging kan geen sponsors vinden door Reuzegom-zaak

Karen Luiken-11 juni 2023 om 09:58- Foto:

Photo by Julia Nastogadka on Unsplash

De nasleep van de Reuzegomzaak is ook voelbaar in Brugge. Brihos, een club die in deze stad gevestigd zit, kan geen sponsor vinden als gevolg van de rechtszaak.

Sinds de zaak rondom Sanda Dia, de student die in 2018 overleed tijdens een studentendoop van het Leuvense Reuzegom, is het vertrouwen in studentenverenigingen afgenomen. Dat blijkt in ieder geval bij de uit Brugge afkomstige club Brihos. Zij bestaan dit jaar 35 jaar en wilden dat eigenlijk vieren met een groot feest, maar ze kunnen geen sponsors vinden.

“Telkens wanneer we op de deur kloppen van mogelijke sponsors, krijgen we te horen dat ze niet willen investeren in een studentenvereniging. De zaak-Reuzegom speelt daarbij de bepalende rol”, zegt Wout Devlieger van Brihos tegen HLN.

“Wij zijn Reuzegom niet”, vervolgt hij. “Uiteraard drinken wij ook wel een pintje, maar we pleiten steeds voor verantwoord alcoholgebruik. Ook onze doop valt in het niet als je dat vergelijkt met die van de vereniging Reuzegom. Bij ons is dat meer een teambuilding waar iedereen achteraf een heel goed gevoel aan over moet houden. Bij ons is alles bijzonder studentikoos en vriendschappelijk.”

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven

Karen Luiken-28 november 2023 om 11:39- Foto:

Photo by Matthew LeJune on Unsplash

Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.

Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.

“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”

Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.

“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Twee doden bij schietpartij op Halloweenfeest in Florida

Karen Luiken-30 oktober 2023 om 07:10

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.

De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.

Ontdek meer