Studenten organiseren protest voor Sanda Dia in Brussel

Karen Luiken-02 juni 2023 om 06:07

Studenten van de Brusselse universiteiten ULB en VUB organiseren zondag een vredevol protest voor Sanda Dia, de jongen die in 2018 overleed bij een studentdoop van Reuzegom.

Het protest vindt zondag om 13.00 uur plaats voor het justitiepaleis in Brussel. Via TikTok wordt iedereen opgeroepen deel te nemen. “Sanda Dia verdient zoveel meer dan dit, net zoals zijn familie en vrienden. Ze verdienen gerechtigheid. We rouwen om Sanda Dia en om ons rechtssysteem. We vechten tegen racisme, we vechten tegen onrecht”, zo klinkt het in het bijschrift van de oproep.

De 20-jarige Sanda Dia overleed in december 2018 bij een ontgroening van de studentenvereniging van Reuzegom. Hij moest verschrikkelijke dingen doen, zoals het drinken van flink wat visolie en grote hoeveelheden alcohol. Ook moest hij samen met twee andere studenten in een zelf gegraven ‘graf’ met ijswater gaan staan. Sanda Dia raakte daardoor ernstig onderkoeld, werd naar het ziekenhuis gebracht en overleed daar niet veel later.

Het protest komt een dikke week nadat bekend werd welke straf de achttien betrokken Reuzegommers krijgen. De rechter heeft de groep veroordeeld tot werkstraffen van maximaal driehonderd uur en boetes die oplopen tot vierhonderd euro. Het Openbaar Ministerie had celstraffen van achttien tot vijftig maanden geëist.

Jongen blind na te veel alcohol op ontgroeningsritueel

Chelsy Vanlerberghe-15 mei 2024 om 11:19

Een Amerikaanse student is blind geworden nadat hij tijdens een ontgroeningsritueel gedwongen werd een dodelijke hoeveelheid alcohol te drinken. Zijn spraak- en loopvermogen is ook aangetast.

De voormalige student van de Universiteit van Missouri werd gedwongen een grote hoeveelheid alcohol te drinken en viel uiteindelijk bewusteloos. Hoewel de broeders hem naar het ziekenhuis brachten toen zijn toestand verslechterde, was het helaas te laat. Zijn bloedalcoholgehalte overschreed zes keer de wettelijke limiet. Nu heeft hij constante zorg nodig, met medische kosten die naar schatting meer dan $2 miljoen bedragen.

Na een civiele rechtszaak tegen de studentenclub Phi Gamma Delta, werd de zaak buiten de rechtbank geschikt. Het ontgroeningsritueel omvatte ook drugsgebruik en vernederingen. De student werd gedwongen tot gevaarlijke activiteiten en kampte met ernstig slaaptekort. Verschillende leden van de studentenclub hebben schuld bekend voor hun rol in het incident. Een van de leiders van Phi Gamma Delta staat nu voor zes maanden gevangenisstraf.

Let's Vote Festival van HOGENT helpt studenten stemmen

Chelsy Vanlerberghe-15 mei 2024 om 09:27

Op 9 juni vinden de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen plaats. Voor heel wat studenten is het de eerste keer dat ze hun stem mogen laten horen. Daarom gidst het departement Sociaal-Agogisch Werk van HOGENT hen met het Let’s Vote Festival door het doolhof van politiek en verkiezingen.

Het Let's Vote Festival vindt nog tot 31 mei plaats in gebouw T (gelijkvloers) op campus Schoonmeersen en omvat heel wat informatie over het hoe, wat en waarom van verkiezingen, de uitgebreide programma’s van de verschillende partijen en vragen en stellingen over de verkiezingen en over maatschappelijke uitdagingen. Er staan ook vier stemhokjes, waardoor de studenten het stemproces zelf kunnen ervaren zodat ze op 9 juni met vaste hand het stemhokje instappen.

Het Let’s Vote Festival is een initiatief van het departement Sociaal-Agogisch Werk, Living Lab Schoonmeersen en studentenraad Revolte, in samenwerking met externe organisaties De Ambrassade, Bataljong en Burgerplicht. Experten van die organisaties organiseren op verschillende momenten interactieve sessies.

Ontdek meer