Schrijf je in voor het grootste minivoetbaltoernooi van Europa

Karen Luiken-31 mei 2023 om 10:25

Voetbal, feest en heel veel gezelligheid. Dat zijn de drie belangrijkste ingrediënten van de 25ste editie van de Betcenter Keizer Karel Cup, het grootste voetbalfestival van Europa dat van 23 tot en met 25 juni plaatsvindt in de Blaarmeersen in Gent.

Wat ooit begon als een klein sportevenement is inmiddels uitgegroeid tot een enorm festijn met zo’n 400 deelnemende ploegen, 5000 voetballers, drie keer zoveel bezoekers, 1800 wedstrijden en 32 kunstgrasterreinen. Zowel mannen- als vrouwenteams reizen over een klein maandje allemaal af naar Gent om te strijden voor de felbegeerde titel én een mooie prijzenpot.

De komende editie van de Keizer Karel Cup bevat een aantal nieuwigheden. Zo zet de organisatie dit keer extra in op innovatie en gebruikersgemak met herbruikbare bekers en materialen, maar ook met een nieuw online platform waarmee deelnemers altijd en overal het wedstrijdschema en het klassement van het toernooi kunnen raadplegen.

Verder is er ook een gloednieuwe ambassadeur: Nicky Evrard, winnares van de Gouden Schoen en toekomstige speelster van Chelsea FC. “Evrard is een inspiratiebron voor jonge voetbalsters en we zijn vereerd dat Nicky, na jaren zelf te hebben deelgenomen, dit jaar de ambassadrice van KKC zal zijn”, zegt organisator Stef Wouters. Evrard zal op zaterdagnamiddag op KKC aanwezig zijn voor een foto- en handtekeningenmoment. “Als kers op de taart verwelkomen we ook Matisse Samoise, een rasechte Gentenaar, als onze nieuwe peter. Ook Matisse heeft in het verleden al op de velden van KKC gestaan.”

Iedereen is welkom om zich aan te melden voor het toernooi. “Of je nu een doorgewinterde professional bent of een amateurvoetballer met een passie voor het spel, de Betcenter Keizer Karel Cup biedt een podium voor iedereen om zijn vaardigheden te tonen en plezier te beleven”, vervolgt Stef Wouters.

Om het evenement helemaal compleet te maken, worden er naast de voetbalwedstrijden ook allerlei andere activiteiten georganiseerd. Er is een cocktailbar, er staat een barbecue op het programma, er zijn summerparty’s, er zijn optredens én er wordt een beachvolleybaltoernooi verzorgd. Meer weten of inschrijven? Klik dan hier!

EK 2024: Voetbaltermen voor dummies

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 04:06

Het EK staat voor de deur. België maakt zich klaar voor een maand lang voetbalgekte. Heb je zin om met je vrienden mee te gaan naar de Rode Duivels kijken op het grote scherm, jezelf te hullen in zwart, geel en rood, pinten te drinken en gewoonweg te genieten van de sfeer? Maar weet je niks af van voetbal? We've got you! We hebben een paar voetbaltermen voor je op een rijtje gezet, zodat je kan meebrullen langs de (denkbeeldige) zijlijn!

1. Penalty: Een penalty, of een strafschop, is een vrije trap vanaf de penaltystip, 11 meter voor het doel, nadat er een overtreding binnen het strafschopgebied is begaan. Het is basically één van de meest stressvolle momenten in het voetbal, voor zowel de schutter als de keeper. Spannend!

2. Rode Kaart: Uh-oh! Een rode kaart betekent dat een speler van het veld wordt gestuurd vanwege een ernstige overtreding. Het is als een 'time-out', behalve dan dat het een echte domper is voor het team en hun kansen op overwinning. Denk aan harde tackles, ellebogenstoten of zelfs een speler die fel doet tegen de scheidsrechter. Ook de coach of bankzitters kunnen een rode kaart krijgen als ze zich misdragen.

3. VAR: Geen, het is geen buitenaards wezen. VAR staat voor Video Assistant Referee, een technologisch wonder dat helpt bij het nemen van beslissingen door de scheidsrechter. Het is als een vriend die de herhalingen bekijkt en schreeuwt: "Het was een penalty!"

4. Buitenspel: Oh, de beroemde buitenspelregel! Dit gebeurt wanneer een speler zich dichter bij het vijandelijke doel bevindt dan de bal op het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld, maar niet noodzakelijk dichter bij het doel dan de laatste verdediger. Dit wordt ook wel 'offside' genoemd. Het is alsof je probeert te rennen voor de bus, maar je begint vanuit het bushokje!

Nog niet duidelijk? Stel je dan even voor dat je deelneemt aan een estafettewedstrijd. Jij bent de laatste loper van je team, en je staat te popelen om het stokje over te nemen en de race te winnen. Je teamgenoot, die het stokje vasthoudt, staat een paar meter voor je en begint te rennen om het aan jou over te dragen. Maar op het moment dat hij het stokje loslaat, sta je al een paar meter voor de startlijn, te dicht bij de eindstreep. Je was al beginnen rennen voor het stokje jou bereikte, en als gevolg daarvan wordt je gediskwalificeerd wegens een vroegtijdige start. Dit is vergelijkbaar met buitenspel in voetbal, waarbij een speler niet voorbij de laatste verdediger mag zijn op het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld.

Nog niet duidelijk? Don't worry, zelfs voetballers vinden het moeilijk om buitenspel uit te leggen. En er is AL-TIJD discussie over. Als newbie kun je dus gewoon meebrullen wat de rest brult.

Offside wordt bestraft door de scheidsrechter met een indirecte vrije trap voor het andere team op de plaats waar de overtreding plaatsvond. Dit betekent dat de bal eerst door een andere speler moet worden gespeeld voordat er rechtstreeks op het doel kan worden geschoten.

5. Corner: Een corner wordt toegekend aan een team wanneer de bal als laatste door een verdediger over de achterlijn wordt gespeeld. Het geeft het aanvallende team de kans om de bal vanaf de hoek van het veld in te brengen en hopelijk een gevaarlijke aanval op te zetten.

6. Vrije trap: Een vrije trap wordt toegekend aan een team vanwege een overtreding. Stel je bijvoorbeeld een sliding tackle van achteren voor, waarbij een speler een tegenstander onderuit haalt zonder de bal te raken. Dit kan resulteren in een vrije trap voor het benadeelde team. De locatie van de overtreding bepaalt waar de vrije trap wordt genomen. Afhankelijk van de afstand tot het doel, kan dit een kans bieden om een aanval op te zetten of zelfs rechtstreeks te scoren.

Joshua Bassett komt naar Brussel

Chelsy Vanlerberghe-10 juni 2024 om 02:00

Joshua Bassett beleeft op dit moment zijn golden years. De Amerikaanse muzikant en acteur brengt binnenkort zijn debuutalbum uit en stelt het live voor tijdens 'The Golden Years Tour', die op 25 september halt houdt in La Madeleine in Brussel.

Het Amerikaanse multitalent heeft op 23-jarige leeftijd al een Emmy Award gewonnen dankzij zijn rol in ‘High School Musical: The Musical: The Series’. In de Disney+-serie acteerde hij niet enkel naast Olivia Rodrigo, maar schreven ze samen ook muziek voor de soundtrack. Na een aantal solo-singles en -EP’s, maakt Joshua zich nu klaar voor de release van zijn debuutalbum ‘The Golden Years’ op 26 juli, gevolgd door een bijhorende tour.

Op woensdag 25 september zal hij dus in La Madeline staan. Als voorprogramma brengt hij Thomas Day mee. Tickets zijn beschikbaar vanaf vrijdag 14 juni om 10:00 uur via livenation.be.

Ontdek meer