Dit betaal je voor een gemiddelde kot in Brussel

Karen Luiken-25 mei 2023 om 13:23- Foto:

Photo by Bench Accounting on Unsplash

Het financiële leven van een student gaat niet over rozen. Alleen al voor een kot ben je honderden euro’s kwijt. Uit onderzoek is gebleken dat je in Brussel gemiddeld 531 euro voor een studentenwoning betaalt.

De studie is uitgevoerd door Brik en is gedaan om de ervaringen van studenten bij een mogelijk verblijf op een Brussels kot beter in kaart te brengen. Meer dan 1.000 studenten deden eraan mee, waarvan een meerderheid aangaf op zichzelf te wonen. “Daarbij blijkt dat een kamer met gedeelde voorzieningen de populairste vorm van studentenhuisvesting is,” zegt Jurgen Ral, directeur van Brik. “Al omvat ‘op kot’ ook andere woonvormen, zoals een studio en cohousing.”

Gemiddeld betalen de kotstudenten 531 euro per maand voor een kot, al moet daar wel bij gezegd worden dat Engelstalige studenten meer betalen (580 euro) dan Nederlandstalige (496 euro).

Echt goedkoop is dat niet, maar studenten moeten vaak al blij zijn als ze überhaupt een kamer vinden. Brik probeert daar een handje bij te helpen door het vernieuwde MyKot te lanceren, een platform met daarop een eigen aanbod van betaalbare studentenkamers. “Met de vernieuwde kotzoeker tonen we studenten alle beschikbare koten. Daarbij kunnen studenten kiezen welk type kot ze zoeken en een maximumbudget instellen. Ook de afstand tot hun campus is een mogelijke parameter,” legt Jurgen Ral uit. Verder kan een student chatten met een kotbaas om afspraken te maken en kan je koten in één oogopslag bekijken via een 360-overview. "We bieden ook een modelcontract aan waarmee je zonder zorgen kan huren of verhuren.”

Studentenwelkom Leuven trapt op 3 oktober het academiejaar af

Chelsy Vanlerberghe-18 september 2024 om 10:19

Op donderdag 3 oktober is het weer zover: de legendarische Studentenwelkom op de Oude Markt in Leuven. Al 34 jaar lang verwelkomt Leuven haar studenten met een stevig feest. Het is de perfecte manier om het nieuwe academiejaar af te trappen, nieuwe vrienden te maken en misschien zelfs je eerste les te missen de volgende dag. (Overkomt de beste, no worries.)

De eerste Studentenwelkom vond plaats in 1990, toen schoudervullingen nog een ding waren en niemand kon voorspellen dat dit het feest zou worden waar elke student jaar na jaar naar uitkijkt. Leuven trapte een traditie af die later ook in steden zoals Gent en Antwerpen werd overgenomen, maar eerlijk? Er is maar één origineel, en dat is op de Oude Markt.

Dit jaar organiseert Oude Markt de studentenwelkom in samenwerking met Industria om er een echte knallereditie van te maken vol met gekke lichtshows en sfeer van de beste artiesten. Vanaf 12u kan je al meedoen aan allerlei dagactiviteiten. Zo komt Smet Group af met VR-games, Totally Snow zorgt voor wat winterpret. Vanaf 19u barst het echte feest los, met een zotte line-up die binnenkort bekend wordt gemaakt en een sfeer die enkel op de Oude Markt te vinden is. En als je denkt dat het daarna gedaan is? Nope, afterparty in elk café op de Oude.

Wat deze editie extra speciaal maakt, is dat het het enige grote evenement is om je academiejaar in Leuven af te trappen, aangezien Project L is stopgezet.

En het beste van al? Het is helemaal gratis! Geen reden dus om niet af te zakken naar de Oude Markt en gewoon te genieten van wat Leuven zo speciaal maakt. De Studentenwelkom is al drie decennia dé plek waar vriendschappen worden gesmeed en de eerste pintjes van het jaar worden geproefd. Of je nu een eerstejaars bent of al wat langer meedraait, dit feestje is de ideale start van het academiejaar.

Dus, schrijf 3 oktober met dikke letters in je agenda, want het belooft weer een onvergetelijke avond te worden. En natuurlijk is TAGMAG ook van de partij. Tot op de Oude Markt?!

Antwerpse handjes in ruil voor confessions!

Simon Smetryns-16 september 2024 om 15:17

Uit een onderzoek van Deltaworx en TAGMAG bij meer dan 2000 Vlaamse studenten blijkt dat 70% alleen bij echte nood hun studentenjob afbelt. Kobe kan het niet geloven en gaat op onderzoek uit op de Antwerpse Meir.

In ruil voor Antwerpse handjes vraagt hij studenten naar hun redenen om werk af te zeggen. Welk excuus gebruik je? Welk excuus gaat te ver? En ben je al ooit naar de dokter geweest, als dat niet nodig was?

Ontdek meer