Grote kans dat je online ooit misbruikbeelden bent tegengekomen. Maakte je er toen een melding van, of klikte je de plaatjes weg? Om jongeren zich hier bewuster van te maken, doet Child Focus samen met UAntwerpen onderzoek naar meldingen van seksuele misbruikbeelden.

Child Focus en de Universiteit Antwerpen zijn benieuwd naar wat mensen motiveert om misbruikbeelden wel of juist niet te melden. Weten mensen wel wanneer een foto of video te ver gaat? Waarom zou er aangifte gedaan moeten worden? En waarom juist niet?
Om een antwoord op die vragen te krijgen, gaat de Deense wetenschapper Sidsel Harder op onderzoek uit. “Wanneer je tijdens het surfen beelden van misbruik tegenkomt, kan je dat als een schok ervaren”, legt ze uit. “Wij willen te weten komen waarom je beslist om het al dan niet te melden. Op de problematiek rust uiteraard een zeker taboe: het is niet vanzelfsprekend om er over te gaan praten met je ouders of met vrienden.”
Met het onderzoek hoopt Child Focus de manier waarop internetgebruikers materiaal online kunnen melden, te verbeteren. Er wordt nog gezocht naar deelnemers voor het onderzoek. Mensen die geïnterviewd willen worden, kunnen zich via de mail aanmelden. "Ook als je nog nooit melding maakte van misbruikbeelden of als je niet wist hoe je een melding kon maken, is je deelname belangrijk”, legt Harder uit. “Getuigenissen over ervaringen met beelden waarvan je niet zeker wist of ze echt een kind of seksueel misbruik vertoonden, zijn absoluut waardevol voor het onderzoek.”

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven
Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.
Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.
“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”
Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.
“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.
De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.
De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 02/12 Charlie Puth
- 02/12 Britney Spears
- 03/12 Angèle
- 04/12 DJ Faisal Chatar
- 08/12 Céline Dept