Eerste Amerikaanse staat verbiedt TikTok

Dieter Blarinckx-19 mei 2023 om 06:43- Foto:

Photo by Olivier Bergeron on Unsplash

Het is gebeurd: de Amerikaanse staat Montana gaat TikTok voortaan verbieden. Dat werd eerder deze week bekendgemaakt door de wereldpers. Vanaf 1 januari 2024 zal de app in de hele staat verboden zijn en zal deze dus niet meer te vinden zijn in de app-stores van spelers zoals Apple en Google.

De gouverneur van Montana tekende eerder deze week een wet die het gebruik van de populaire app TikTok verbiedt vanaf 1 januari 2024. Google en Apple kunnen vanaf die datum een serieuze boete krijgen van 10.000 dollar als de inwoners van Montana de app toch zouden kunnen downloaden.

De reden achter de ban op TikTok is de vrees dat de data van Amerikanen in handen komt van China. Die discussie is al een tijdje aan de gang aangezien TikTok behoort tot het Chinese bedrijf ByteDance. En iedere keer als je de app gebruikt, laat je info over jezelf achter die gedeeld wordt met ByteDance. Wat er net van jouw info bijgehouden wordt, is heel onduidelijk, dus onbetrouwbaar.

Montana is de eerste, maar zeker niet de laatste Amerikaanse staat, die de app zal verbieden. Bij ons is er (voorlopig) nog geen sprake van het bannen van TikTok.

Je kunt vanaf nu ook tijdlijnfoto's delen met 'close friends' op Instagram

Karen Luiken-15 november 2023 om 07:45

Niet alleen story’s delen met je beste vrienden, maar ook foto’s op je tijdlijn. Instagram maakt het mogelijk met een update van de functie 'Close Friends'.

De functie ‘Close Friends’ bestaat al een tijdje. Met deze feature kun je een groep mensen samenstellen die meer content van jou mag zien dan je andere volgers. Heb je een story die je alleen met je beste vrienden wilt delen? Dan vink je de functie ‘Close Friends’ aan.

Die optie was lange tijd alleen beschikbaar bij story’s van Instagram, maar daar komt nu dus verandering in. The Verge meldt dat Instagram de functie ook beschikbaar maakt bij foto’s of Reels op je tijdlijn.

Om een bericht of Reel te beperken tot goede vrienden, selecteer je de optie audience (of doelgroep). Je kunt dan kiezen tussen followers (volgers) of close friends (goede vrienden). Als je close friends aantikt, krijgt alleen de door jou geselecteerde groep mensen de content te zien. Easy as that!

Instagram en Facebook krijgen abonnementen zonder reclame

Karen Luiken-31 oktober 2023 om 07:35

Gebruikmaken van Instagram en Facebook zonder reclames? Dat kan binnenkort. Meta, het moederbedrijf achter de platformen, gaat zeer binnenkort betaalde versies zonder advertenties introduceren.

Het abonnement op Instagram en Facebook is vanaf november beschikbaar in de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Er zijn verschillende opties beschikbaar: een webversie en een variant voor smartphonegebruikers. De webversie kost tien euro per maand, de variant voor smartphonegebruikers is iets duurder en kost dertien euro per maand.

In eerste instantie zal de nieuwe abonnementsvorm alleen voor 18-plussers beschikbaar zijn.

Ontdek meer