Brussel laat studenten blokken in klooster of autogarage

Karen Luiken-16 mei 2023 om 08:44- Foto:

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Studenten in Brussel, opgelet: je kunt deze week studeren bij dertig unieke locaties in de stad. Kloosters, autogarages, smoothiebikes en massages. Alles wordt uit de kast getrokken om het blokken zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

De dertig locaties, verspreid over de hele stad, bieden in het totaal ruim 800 studeerplekken. Een aantal daarvan is te vinden in een voormalig klooster in Jette, waar vorig jaar nog paters woonden, en in de Ikea Anderlecht. Maar ook in een oude autogarage zijn studenten deze weken welkom. “We vinden het belangrijk om studenten te binden aan de stad en dus ook minder evidente studeerplekken aan te bieden. Zo kunnen studenten terecht in Circularium vlakbij het Zuidstation, een oude garage die nu gewijd is aan circulaire economie en innovatie,” zegt coördinator Tessa Derden. De grootste plek is Tour & Taxi’s met 108 studeerplekken.

Brik, de organisatie die de zogenoemde Study Spaces organiseren, zorgen voor pauze-activiteiten. “Heb je last van uitstelgedrag? Dan kan je dat weekend in Gare Maritime bij een planningscoach terecht. Maar je kan ook een rustgevende massage krijgen of zelf je smoothie mixen op onze smoothiebike.”

Om een plek op een van de locaties te bemachtigen, kunnen studenten zich aanmelden via het platform studyspaces.be. De Study Spaces zijn tot en met 30 juni geopend.

Geneeskundestudenten VUB maken zich op voor Witte Jassenceremonie

Simon Smetryns-30 november 2023 om 09:15

Voor de studenten van de eerste master Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) wordt zaterdag 2 december een dag om in te kaderen. Tijdens de traditionele Witte Jassenceremonie krijgen ze hun felbegeerde witte doktersjas overhandigd door VUB-rector Jan Danckaert en de bijhorende ziekenhuisbadge door de CEO van het UZ Brussel, Marc Noppen.

De ceremonie markeert de overgang van de voornamelijk theoretische lessen naar de echte medische praktijk in het ziekenhuis. Een belangrijke stap met veel verantwoordelijkheid waar de studenten halsreikend naar uitkijken.

Vanaf het tweede semester zullen de 80 studenten van de eerste master Geneeskunde het overgrote deel van hun opleiding in het ziekenhuis genieten, midden in de medische praktijk. Die stap, die uiteraard gepaard gaat met een bijzondere verantwoordelijkheid, wordt aan de VUB traditioneel gevierd met een Witte Jassenceremonie in het bijzijn van ouders en partners.

“Maxim Valgaeren: “Na drieënhalf theoriejaren mogen we onze eerste stappen zetten in het werkveld. Er heerst wat stress, maar ook veel goesting om aan de echte praktijk te beginnen. We zijn enorm blij dat we als VUB-studenten een jaar vroeger in de kliniek mogen starten ten opzichte van onze collega-studenten.””

Geneeskundestudenten beginnen aan de VUB overigens vroeger aan hun klinische stages dan hun collega’s. Door meer en meer gevarieerde stages aan te bieden, wil de VUB de studenten alle kansen bieden om te ontdekken waar hun interesses écht liggen en waar hun kwaliteiten maximaal aan bod komen.

Studentenhotspot Rozier krijgt groen en zitplaatsen

Simon Smetryns-30 november 2023 om 09:07

Studenten en personeelsleden van UGent hebben vandaag de kasseistrook voor de Rozier opengebroken. In de plaats komt een groene strook met bomen en zitplaatsen. Het gaat om een project van de Stad Gent, de Green Office en UGent in afwachting van een definitieve heraanleg.

De Rozier is een absolute studentenhotspot, maar telde tot voor kort weinig groen. De Stad Gent, UGent en de Green Office vonden elkaar nu in de ambitie om deze autovrije straat groener en aantrekkelijker te maken. Het idee leefde al langer maar werd uitgesteld door de renovatiewerken aan de Boekentoren. Nu die achter de rug zijn, werden de gesprekken opnieuw aangeknoopt, met succes.

Studenten en personeelsleden van UGent hebben vandaag, tijdens de klimaatdag van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, de eerste kasseien uitgebroken aan de kant van het gebouw Rozier. De Stad Gent neemt die klus nu over. In de plaats komt een groene strook met zitplaatsen en bomen. Die worden op 14 december geplant, want dan adopteert UGent de nieuwe straattuin officieel. De universiteit staat vanaf dan ook in voor het onderhoud. Het project gebeurt in afwachting van een integrale heraanleg van de Rozier.