Nieuwe Barbie heeft syndroom van Down

Karen Luiken-26 april 2023 om 06:40

Het aanbod van speelgoedfabrikant Mattel wordt steeds inclusiever. Naast Barbies met etnische achtergronden en handicaps komt het bedrijf nu ook met een pop die het syndroom van Down heeft.

De Barbie met het syndroom van Down is korter dan andere poppen. De oren zijn anders, de ogen zijn anders en ook de neusbrug ziet er anders uit. "Door met een pop te spelen die er anders uitziet dan zij, kunnen kinderen mogelijk meer begrip en empathie voor hen opbrengen", zegt Lisa McKnight, het hoofd van de Barbie-afdeling bij Mattel, volgens NU.nl.

Omdat Mattel af wil van het imago dat Barbie een vrouw is met blauwe ogen, een lichte huid, grote borsten en een slanke taille, lanceert het merk steeds vaker poppen die voor meer diversiteit en inclusie zorgen. Een jaar geleden werd er voor het eerst in de geschiedenis van Barbie al een transgenderpop opgenomen in de collectie. Ook zijn er inmiddels poppen met een gehoorapparaat, beenprothese of met de huidaandoening vitiligo.

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven

Karen Luiken-28 november 2023 om 11:39- Foto:

Photo by Matthew LeJune on Unsplash

Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.

Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.

“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”

Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.

“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Twee doden bij schietpartij op Halloweenfeest in Florida

Karen Luiken-30 oktober 2023 om 07:10

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.

De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.

Ontdek meer