Man doet ruim 3.200 (!) push-ups in een uur

Karen Luiken-16 april 2023 om 07:02

Heb jij al moeite met tien push-ups? Wacht maar tot je hoort wat Lucas Helmke kan. Hij heeft volgens Guiness World Records een wereldrecord verbroken door in een uur tijd 3.206 push-ups te doen.

Lucas begon zo’n twee à drie jaar geleden met trainen. Toen hij er helemaal klaar voor was, besloot hij een poging te doen om het record van het aantal push-ups binnen een uur te verbreken. Dat is met een aantal van 3.206 gelukt. Hij deed er ongeveer 53 per minuut, of iets minder dan één per seconde. Voorheen stond het record op naam van de Australische Daniel Scali, die 3.182 push-ups binnen een uur deed.

De nieuwe recordhouder is van plan nog veel meer records te gaan verbreken. “Dit is het eerste record dat ik wil vestigen in een reeks van push-uprecords”, zegt Lucas. “Daarna wil ik ook nog andere fysieke records breken.”

Zijn mannen met uitsterven bedreigd? Studie toont aan van wel

Chelsy Vanlerberghe-28 augustus 2024 om 13:41

Een studie van de Universiteit van Kent zorgt voor ophef online. Het onderzoek toont aan dat het Y-chromosoom, dat mannen maakt tot wat ze zijn, aan het krimpen is. Dus, zijn mannen met uitsterven bedreigd?

Mensen hebben 23 paar chromosomen in elke cel. Chromosomen bevatten je DNA en bepalen bijvoorbeeld of je een man of vrouw wordt. Het 23e paar is hiervoor belangrijk: vrouwen hebben twee X-chromosomen, mannen één X- en één Y-chromosoom. Dat Y-chromosoom zorgt ervoor dat een embryo zich ontwikkelt tot een jongen.

Het Y-chromosoom is essentieel voor het man-zijn, want het wordt van vader op zoon doorgegeven. Maar het is eigenlijk niet nodig om te overleven. Het X-chromosoom is veel belangrijker en heeft maar liefst 900 genen die eiwitten aanmaken. Het Y-chromosoom heeft er nog maar 100. Door de jaren heen is het Y-chromosoom flink gekrompen en langzaam aan het degenereren.

Maar dat was niet altijd zo. Zo'n 166 miljoen jaar geleden had het Y-chromosoom net zoveel genen als het X-chromosoom. Het probleem is dat het Y-chromosoom geen partner heeft om genen mee uit te wisselen, zoals andere chromosomen dat wel doen. Hierdoor kan het schadelijke mutaties niet kwijt en blijft het krimpen.

Toch probeert het Y-chromosoom zichzelf te redden. Een Deense studie ontdekte dat het Y-chromosoom zichzelf repareert met behulp van een speciale DNA-sequentie, palindromen genaamd. Dit helpt om de gezondheid van sperma te behouden. Maar ondanks deze trucjes blijft het Y-chromosoom achteruitgaan. Bij sommige diersoorten, zoals Japanse spitsmuizen, is het zelfs al verdwenen. In dat geval kan het SRY-gen, dat het geslacht bepaalt, naar een ander chromosoom verhuizen. Maar ook dat chromosoom zou uiteindelijk hetzelfde lot ondergaan.

Dus, wat betekent dit voor de toekomst? Als het Y-chromosoom blijft krimpen, kan dat gevolgen hebben voor de menselijke voortplanting. Zonder Y-chromosoom geen sperma, en zonder sperma geen kinderen. Technologie kan een deel van de problemen oplossen, bijvoorbeeld door genetische manipulatie, waarmee koppels van hetzelfde geslacht of onvruchtbare mannen kinderen kunnen krijgen. Maar de vraag is of dat de natuurlijke voortplanting ooit helemaal kan vervangen.

Volgens het onderzoek zou het Y-chromosoom over 4,6 miljoen jaar kunnen verdwijnen. Tegen die tijd zou de manier waarop we geslacht en voortplanting begrijpen, compleet anders kunnen zijn—of er is misschien zelfs een nieuw geslacht ontstaan.

België heeft eerste kampioen bommeke

Karen Luiken-20 augustus 2024 om 14:55- Foto:

Red Bull Content Pool

Je hebt kampioenschappen in het voetbal, in hockey, in roeien en in nog heel veel andere sporten. Maar wist je dat er ook een kampioenschap is in het vinden van het beste bommeke? Jep, het is echt zo. Gisteren deden veertig deelnemers een gooi naar die titel tijdens Red Bull Full Moon.

Het evenement vond plaats aan de duiktoren van Camping Heidestrand in Zonhoven. Veertig deelnemers sprongen van platformen op 2,5 meter, 5 meter of 7,5 meter hoogte, en werden daarbij beoordeeld op vier criteria: de hoogte van hun splash, acrobatie, originaliteit en stijl. De beste van drie sprongen telde mee in de uiteindelijke ranking.

Een vierkoppige jury – bestaande uit meervoudig wereldkampioen schoonspringen en local legend Giovanni Dolcimascolo, content creators Stien Edlund en Oussifooty en professioneel klifduiker Alain Kohl – gaven elke sprong een score. Het hoogste cijfer? Dat was voor Bailoh Bah, de winnaar van de avond.

"Het was echt dikke fun. De deelnemers gingen er helemaal voor en deden hun uiterste best om het water zo hoog mogelijk te laten opspatten”, zegt Alain Kohl. “Het resultaat: vanaf de eerste sprong waren we echt doorweekt. Maar hey, hoort erbij! Duiken is echt mijn passie, dus het was heel cool omdat te kunnen delen met alle duikers en aanwezigen. Dit doen we nog eens?"

Ontdek meer