Amsterdam wil dronken Britten weghouden

Dieter Blarinckx-29 maart 2023 om 12:44

Wie vaak op vakantie gaat, kan zich vast en zeker de zatte Britten nog wel voorstellen. En ook in Amsterdam kampen ze tegenwoordig meer en meer met dronken en luide Britten, maar daar gaat de Nederlandse hoofdstad iets aan doen.

Amsterdam is de zatte en luide Britten meer dan beu en start een heuse campagne om de Britse toeristen weg te houden uit de hoofdstad. Met de campagne “Stay Away” willen ze immers het toerisme in de drukke stad aangenaam houden voor iedereen. Dus moet er hoognodig iets gedaan worden aan de dronken Britten.

Het stadsbestuur heeft nu filmpjes online gezet die verschijnen wanneer bepaalde zoektermen online worden ingegeven, zoals stag party (vrijgezellenfeest) in Amsterdam, cheap hotel Amsterdam en pub crawl (kroegentocht). Met die filmpjes hoopt Amsterdam duidelijk te maken welke consequenties er verbonden zijn aan dergelijke overlast. Denk bijvoorbeeld maar aan boetes, een strafblad, ziekenhuisopnames en gezondheidsschade. De “Stay Away”-campagne zal vooral gericht worden op 18- tot 35-jarige Britse mannen.

"Bezoekers blijven welkom, maar niet als ze zich misdragen en overlast veroorzaken. Dan zeggen wij als stad: liever niet, blijf weg. Amsterdam is een wereldstad en daar hoort drukte en levendigheid bij, maar om onze stad leefbaar te houden, kiezen we nu voor begrenzing in plaats van onverantwoorde groei”, klinkt het in het officiële statement van de stad.

YES WE KEN: Wings for Life World Run op 5 mei

Chelsy Vanlerberghe-12 april 2024 om 09:30- Foto:

Red Bull Content Pool

Op 5 mei komen honderden mensen samen voor de Wings for Life World Run. Zij lopen overal ter wereld voor zij die het niet meer kunnen. In België doen ze dat dit jaar voor één persoon in het bijzonder: Ken Delissen. Hij brak 15 jaar geleden een ruggenwervel en is sindsdien verlamd tot aan de nek. Maar er is hoop, dankzij de Wings for Life Foundation. En ook jij kan meelopen in het team 'YES WE KEN'.

Ken Delissen is 43 jaar en komt uit Brasschaat. 15 jaar geleden brak hij een ruggenwervel bij een ongelukkige val tijdens een trampolinetraining. Sindsdien is hij verlamd tot aan de nek. Stappen lukt niet meer, zelfs zelfstandig ademen niet. Maar Ken is optimistisch en geeft de hoop niet op. "Kleine stapjes vooruit," zegt hij zelf. En daar kan jij hem bij helpen.

Hoe?

  1. Schrijf je hier in voor de Wings for Life World Run op zondag 5 mei 2024 en word lid van team YES WE KEN.
  2. Loop, wandel of rol om 13 uur stipt - op exact hetzelfde moment als honderdduizenden andere mensen overal ter wereld - zo ver als je kan totdat je wordt ingehaald door de 'Catcher Car'. Dat kan samen met duizenden Belgen en Nederlanders in Breda - Lore Bruggeman, Louis Talpe en Cedric Dumont zijn er ook bij! - of op een zelfgekozen locatie met de app.
  3. Steun zo iedereen met een ruggenmergletsel, want de wereldwijde opbrengst gaat integraal naar de Wings for Life Foundation die onderzoek voert naar de genezing ervan.

Voor de 11e editie van de wereldwijde loopwedstrijd slaan België en Nederland voor het eerst de handen in elkaar. Het startpunt is Breda, net over de grens. Het startschot wordt gegeven om 13 uur stipt, op exact hetzelfde moment als honderdduizenden deelnemers overal ter wereld.

Wat maakt de Wings for Life World Run zo uniek? Er is geen fysieke eindstreep, maar wel een 'Catcher Car' die de deelnemers opjaagt. Met voormalig F1-piloot Robert Doornbos aan het stuur zet die 30 minuten na het startschot de achtervolging in en rijdt hij steeds sneller totdat de laatste loper is ingehaald. Iedereen bereikt de finish dus, of je nu een professioneel atleet bent of een beginner. Zodra de Catcher Car je inhaalt, eindigt jouw race.

Bij een 'Flagship Run' - zoals die in Breda waar je met duizenden andere mensen samen loopt - is de catcher car een fysieke wagen.

Bij een 'App Run' is de catcher car een virtuele finish in de app op je smartphone. In dat geval loop je dus op een zelfgekozen locatie, alleen of met vrienden.

Sinds de eerste editie in 2014 is de Wings for Life World Run een wereldwijd fenomeen geworden. Intussen is al ruim 43,8 miljoen euro ingezameld voor het goede doel. Vorig jaar nam een recordaantal mensen deel: 206 728 lopers uit meer dan 190 landen. Meer info vind je hier.

Britse premier krijgt kritiek op Adidas-sneakers

Chelsy Vanlerberghe-12 april 2024 om 09:00- Foto:

Miltiadis Fragkidis via Unsplash

De Britse premier Rishi Sunak kreeg flink wat kritiek op sociale media toen hij tijdens een interview de populaire Adidas Samba's droeg. Mensen beschuldigen hem ervan de coole look van de sneaker te verpesten.

Zelfs modemagazines als GQ sprongen mee op de hatetrain. "In een poging om zichzelf als jong en hip voor te doen heeft Sunak een tijdloos coole sneaker voor iedereen verpest", schreef het Britse tijdschrift. De premier heeft zich intussen tijdens een radio-interview verontschuldigd tegenover de Sambacommunity, maar benadrukte dat hij al jaren fan is van het merk.

Maar ook Adidas zelf mag op kritiek rekenen. De sneakers Samba, Gazelle en Spezial, zijn megapopulair. De productie van de sneakers schoot in 2023 omhoog van 50.000 naar 600.000 paar per maand. Maar er is een addertje onder het gras: een onderzoek van het Nederlandse platform voor onderzoeksjournalistiek, Follow The Money, onthulde dat de herkomst van de schoenen problematisch is. Het leer ervan komt deels uit Brazilië, waar grote vlees- en huidproducenten betrokken zijn bij illegale ontbossing in het Amazonewoud. Ondanks alle kritiek lijkt Adidas niet van plan om in te grijpen.

Ontdek meer