Antwerpen blijft cocaïnehoofdstad van Europa

Maxine Decaluwé-23 maart 2023 om 16:46

Drugsgebruik blijft stijgen in Europa en België staat bovenaan in de top drie. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van het Europees waarnemingscentrum voor drugs. Het afvalwater in de wijk Antwerpen-Zuid bevat nu dubbel zoveel coke-resten als dat in Amsterdam.

Dat in Antwerpen veel cocaïne gedeald en gesnoven wordt, kan geen verrassing zijn. In de stad zijn namelijk de meeste cocaïnesporen teruggevonden over heel het land. Ten opzichte van 2021, zou het cocaïnegebruik er met 50 procent zijn gestegen. In Brussel en Amsterdam ligt de stijging rond 28 procent.

Sinds 2011 onderzoekt het EMCDDA (Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving) het druggebruik door afvalwater in Europese steden te analyseren. Het centrum verzamelt afvalproducten die overblijven, nadat er drugs ingenomen werden. Daardoor kunnen onderzoekers inschatten hoeveel drugs er in een bepaalde stad gebruikt worden.

Voor amfetamines zoals speed, bereikt Antwerpen de derde plaats, net achter Gävle en Sandviken in Zweden. Met het gebruik van ecstasy staat de stad op nummer twee, net na Amsterdam. Voor cannabis en ketamine waren er geen metingen in België.

De afvalwateranalyses zijn nuttig, maar je kan er uiteraard niet alles uit afleiden.

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven

Karen Luiken-28 november 2023 om 11:39- Foto:

Photo by Matthew LeJune on Unsplash

Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.

Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.

“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”

Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.

“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Twee doden bij schietpartij op Halloweenfeest in Florida

Karen Luiken-30 oktober 2023 om 07:10

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.

De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.

Ontdek meer