Antwerpen blijft cocaïnehoofdstad van Europa

Maxine Decaluwé-23 maart 2023 om 16:46

Drugsgebruik blijft stijgen in Europa en België staat bovenaan in de top drie. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van het Europees waarnemingscentrum voor drugs. Het afvalwater in de wijk Antwerpen-Zuid bevat nu dubbel zoveel coke-resten als dat in Amsterdam.

Dat in Antwerpen veel cocaïne gedeald en gesnoven wordt, kan geen verrassing zijn. In de stad zijn namelijk de meeste cocaïnesporen teruggevonden over heel het land. Ten opzichte van 2021, zou het cocaïnegebruik er met 50 procent zijn gestegen. In Brussel en Amsterdam ligt de stijging rond 28 procent.

Sinds 2011 onderzoekt het EMCDDA (Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving) het druggebruik door afvalwater in Europese steden te analyseren. Het centrum verzamelt afvalproducten die overblijven, nadat er drugs ingenomen werden. Daardoor kunnen onderzoekers inschatten hoeveel drugs er in een bepaalde stad gebruikt worden.

Voor amfetamines zoals speed, bereikt Antwerpen de derde plaats, net achter Gävle en Sandviken in Zweden. Met het gebruik van ecstasy staat de stad op nummer twee, net na Amsterdam. Voor cannabis en ketamine waren er geen metingen in België.

De afvalwateranalyses zijn nuttig, maar je kan er uiteraard niet alles uit afleiden.

Zo zag je het wrak van Titanic nog nooit!

Dieter Blarinckx-27 mei 2023 om 16:33

Het is een van de meest spraakmakende gebeurtenissen uit de geschiedenis: de ramp van de Titanic wordt tot op vandaag nog steeds onderzocht. Maar nieuw onderzoek heeft nu zotte en ongelooflijke beelden kunnen shooten van het wereldbekende wrak.

Op 10 april 1912 vertrok Titanic, toen het grootste schip ter wereld, aan haar eerste reis richting New York. Amper vier dagen later botste het schip tegen een ijsberg en zonk naar de bodem van de Atlantische Oceaan. Sindsdien zijn er talloze expedities uitgevoerd naar het wrak, maar recent technisch onderzoek biedt nu een nieuwe en zotte kijk op het wrak.

Voor het eerst werd er een volledige en accurate 3D-scan genomen van het wrak op de bodem van de Atlantische Oceaan, op zo’n diepte van 4000 meter. Dit gloednieuwe 3D-model moet nieuwe inzichten geven over het zinken van het schip en dus eigenlijk haar geheimen helpen ontrafelen. De 3D-scan kon gemaakt worden nadat een onderzeeër zo’n 200u het wrak verkende en in kaart bracht. Hij nam zo’n 700.000 beelden, die dan samengevoegd werden tot één duidelijk 3D-model.

“Dit kan een nieuw inzicht geven in wat er de Titanic juist overkomen is. Door de scans zie je hets schip zoals nooit tevoren: het wrak is voor het eerst in zijn geheel zichtbaar”, klinkt het bij een van de onderzoekers aan de wereldpers.

Check hieronder enkele indrukwekkende beelden:

Werkstraffen en boetes voor betrokkenheid dood Sanda Dia

Karen Luiken-26 mei 2023 om 09:42

Werkstraffen en boetes. Die straffen zijn vandaag uitgedeeld aan de achttien Reuzegommers die betrokken waren bij de dood van Sanda Dia.

Het Openbaar Ministerie had celstraffen van achttien tot vijftig maanden geëist, maar die straffen zijn vandaag niet uitgedeeld. In plaats daarvan krijgen de Reuzegommers werkstraffen tot driehonderd uur en boetes van maximaal vierhonderd euro. Ze zijn vrijgesproken van de zwaarste aanklachten en gaan om die reden niet naar de gevangenis. Ook de aanklacht voor racisme werd niet weerhouden. Wel krijgen ze een strafblad, meldt HLN.

De 20-jarige Sanda Dia overleed in december 2018 bij een ontgroening van de studentenvereniging van Reuzegom. Hij moest verschrikkelijke dingen doen, zoals het drinken van flink wat visolie en grote hoeveelheden alcohol. Ook moest hij samen met twee andere studenten in een zelf gegraven ‘graf’ met ijswater gaan staan. Sanda Dia raakte daardoor ernstig onderkoeld, werd naar het ziekenhuis gebracht en overleed daar niet veel later.

Ontdek meer