Dit is waarom je scheten warm aanvoelen

Maxine Decaluwé-23 maart 2023 om 10:50- Foto:

via Pexels

Laat jij wel eens een scheetje in het bijzijn van anderen? Het blijft een beetje taboe, maar ook een raadsel. Scheten komen er vaak anders uit dan gewild. Universiteitsprofessor Lisa Ganjhu heeft nu een verklaring waarom sommige scheten warmer aanvoelen dan andere.

Volgens artsen moet een gemiddeld persoon, dagelijks zo'n vijf à vijftien scheten laten. Toch is een scheet nooit hetzelfde, het kan soms anders aanvoelen of zelfs klinken. Sommige lijken zelfs warmer aan te voelen dan andere, en daar is een goede reden voor.

Volgens Ganjhu, klinisch hoofddocent in Gastro-enterologie aan de NYU Langone Health, zijn scheten gebaseerd op je lichaamstemperatuur. "De warmte van het gas dat uit je lichaam komt, heeft dezelfde temperatuur als dat van je lichaam."

Gezondheidsdienst NHS stelt ons gerust, dat scheten laten volkomen normaal is. “Iedereen laat scheten. Je hoeft je er geen zorgen over te maken. Er zijn wel dingen die je kan doen als je merkt dat je er iets te veel laat, of als ze harder stinken dan normaal.”

Dit is wat je kan doen om minder scheten te laten, al dan niet met minder stank:

  • Eet vaker kleinere maaltijden.

  • Kauw met gesloten mond.

  • Beweeg regelmatig, zo verteert je lichaam beter.

  • Drink pepermuntthee.

  • Kauw niet op kauwgom, rook niet en zuig niet op dopjes of harde snoepjes. Hierdoor slik je een grote hoeveelheid lucht in, wat scheten alleen maar aanwakkert.

  • Let op met moeilijk te verteren voedsel en eten waarvan je weet dat het je winderig maakt.

De NHS zegt ook dat je best niet te veel bier, wijn of fruitsap drinkt. Oeps!

Oudste hond ter wereld (31) overleden

Karen Luiken-24 oktober 2023 om 06:59

Bobi, de oudste hond ter wereld, is overleden. Zijn Portugese baasje heeft bekendgemaakt dat de harige viervoeter op 31-jarige leeftijd zijn laatste adem uitblies in een dierenziekenhuis.

De hond woonde samen met zijn baasje Leonel Costa en vier katten op een boerderij in het dorp Conqueiros in Portugal. Hij werd geboren op 11 mei 1992, toen zijn baasje nog maar acht jaar oud was.

Bobi was een Rafeiro do Alentejo, een Portugees hondenras dat normaal gesproken tien tot veertien jaar oud wordt. Maar Bobi werd veel ouder; hij wist de 31 jaar en 165 dagen aan te tikken.

Hoe Bobi het zo lang vol heeft kunnen houden? Het geheim zit ‘m volgens zijn baasje in goed eten, veel frisse lucht en nog veel meer liefde. “Bobi eet hetzelfde als wij”, zei Leonel in een eerder gesprek met Associated Press.

Geobsedeerd door beroemdheden? Dan ben je mogelijk minder intelligent

Karen Luiken-24 oktober 2023 om 06:19

Kun jij maar geen genoeg krijgen van roddels uit Hollywood? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Een nieuw onderzoek suggereert dat mensen die geobsedeerd zijn door beroemdheden mogelijk minder intelligent zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 1800 volwassenen die verschillende cognitieve tests moesten voltooien. Er werd onder meer gefocust op woordenschat en cijfersymbolen. Verder moesten ze ook vragen invullen over hoe geïnteresseerd ze waren in beroemde mensen.

De onderzoekers concludeerden dat de mensen die het meest geïnteresseerd waren in beroemdheden, vaker lagere prestaties hadden op de cognitieve tests. Het is alleen niet duidelijk of de obsessie met de beroemdheden een oorzaak of juist een gevolg was van het hebben van een lagere intelligentie.

“Hoewel het onderzoek niet bewijst dat het ontwikkelen van een sterke obsessie met je favoriete beroemdheid ervoor zorgt dat je lager scoort op cognitieve tests, suggereert het wel dat het verstandig kan zijn om de gevoelens voor je idool zorgvuldig in de gaten te houden”, zo klinkt het volgens The Independent.

Ontdek meer