Iraanse meisjes opgepakt door onschuldige TikTok-video

Dieter Blarinckx-20 maart 2023 om 21:43

De situatie in Iran gaat van kwaad naar erger. Zo is nu het nieuws gelekt dat een paar onschuldige meisjes werden opgepakt omdat ze in een ludieke TikTok-video dansten zonder hoofddoek aan. En nu staat heel TikTok even in rep en roep.

De vijf Iraanse meisjes werden onlangs opgepakt door de Iraanse zedenpolitie. Ze werden zo’n 48u achter de tralies gegooid en moesten een video online gooien waarin ze zich openlijk excuseren voor hun fouten. De fout in kwestie was dus wel degelijk het niet dragen van een hoofddoek op TikTok. Voorlopig is nog niet bekend of de meisjes intussen terug vrijgelaten zijn.

Hun verhaal raakt iedereen, zelfs de grootste wereldsterren. Zo reageerde niemand minder dan Selena Gomez op sociale media: "Liefde voor deze jonge vrouwen en alle vrouwen die om verandering blijven vragen. Weet dat jullie kracht inspirerend is", klonk het in haar Insta Stories.

Het is in Iran verboden om te dansen op straat en vrouwen zijn er verplicht om met een hoofddoek in het openbaar te verschijnen.

Bekijk de TikTok hieronder:

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven

Karen Luiken-28 november 2023 om 11:39- Foto:

Photo by Matthew LeJune on Unsplash

Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.

Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.

“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”

Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.

“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Twee doden bij schietpartij op Halloweenfeest in Florida

Karen Luiken-30 oktober 2023 om 07:10

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.

De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.

Ontdek meer