Proces Sanda Dia terug van start

Dieter Blarinckx-13 maart 2023 om 17:02

Het sleept al jaren aan, maar nu schiet het proces rond Sanda Dia eindelijk terug in gang. Na vier jaar wordt het onderzoek immers verdergezet.

De 20-jarige student Sanda Dia overleed op 7 december 2018 na een extreme studentendoop van de club Reuzegom. Hij kreeg liters alcohol en visolie binnen, terwijl hij urenlang in een put met ijskoud water stond. Enkele dagen later overleed hij.

De clubleden van Reuzegom moeten zich nu - na vier jaar - gaan verantwoorden bij de rechtbank. Officieel worden ze nu alle 18 vervolgd voor het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, mensonterende behandeling, schuldig verzuim en onopzettelijke doding. Er hangt een celstraf van meerdere jaren boven het hoofd.

“Als het Antwerpse hof van beroep beslist dat het over de hele doop kan oordelen, dan kunnen de betrokken partijen nadien geen beroep in eerste aanleg meer aantekenen, maar kunnen ze alleen nog naar het Hof van Cassatie stappen. Als het hof het standpunt van de familie niet volgt, dan wordt het dossier weer overgemaakt aan de rechter in Hasselt en gaat het proces daar voort”, klinkt het nu bij VRT Nieuws.

Hopelijk kan de familie van Sanda Dia dit vreselijke hoofdstuk nu snel afsluiten.

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven

Karen Luiken-28 november 2023 om 11:39- Foto:

Photo by Matthew LeJune on Unsplash

Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.

Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.

“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”

Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.

“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Twee doden bij schietpartij op Halloweenfeest in Florida

Karen Luiken-30 oktober 2023 om 07:10

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.

De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.

Ontdek meer