KU Leuven voert extra vakantiedag in om energie te besparen

Nezir Yikik-07 maart 2023 om 09:02- Foto:

Facebook KU Leuven

Studenten aan de KU Leuven moeten volgend jaar een dagje minder naar school. Op Vrijdag 3 november sluit de universiteit zijn deuren om energie te besparen.

Verschillende bedrijven zoeken naar efficiënte manieren om energie te besparen. Ook de KU Leuven springt nu mee op de energiezuinige trein. Op 3 november last de universiteit daarom een extra vakantiedag in.

“We doen dat om energie te besparen. De brugdag zorgt ervoor dat er een aaneensluitende periode van vijf dagen ontstaat waarin niet verwarmd hoeft te worden. De besparing die we zo doen op de energiekosten wordt geraamd op minstens 75.000 euro.”

KU Leuven liet inmiddels weten dat ze hiermee de brug willen maken na de feestdagen van 1 en 2 november. De brugdag zou ervoor zorgen dat er een aaneensluitende periode van vijf dagen niet verwarmd hoeft te worden. De besparingen worden geraamd op een immens bedrag van zo’n 75.000 euro.

De extra sluitingsdag geldt zowel voor onderzoek evenals het onderwijs. Dat wil zeggen dat de universiteit die dag voor iedereen gesloten blijft.

Verder laat de KU Leuven weten dat het slechts om een eenmalige beslissing gaat. Studenten die dachten om elk jaar van een extra verlofdag te genieten, moeten we helaas teleurstellen. In 2024 valt 1 november op een vrijdag en is er bijvoorbeeld geen mogelijke brugdag.

Casting opnames nieuw televisieprogramma in Gent

Simon Smetryns-14 februari 2024 om 08:37- Foto:

Gabriel Beaudry via Unsplash

Student in Gent? En nog op zoek naar een kot voor het tweede semester? Ben je niet cameraschuw?

Voor een nieuwe tv-reeks gaat productiehuis Borgerhoff & Lamberigts TV op zoek naar een enthousiaste student in Gent, die samen met zes leuke kotgenoten en een bekende kotbaas een semester wil samen leven! De camera’s volgen de wilde en minder wilde verhalen van ons kot. Een echt front row perspectief op het hedendaagse studentenleven, dus!

De zes kotgenoten zijn een toffe groep vol humor, plezier en levenslust, die niets liever doen dan een goed feestje geven. De kotbaas is de vertrouwenspersoon voor hen en tovert de plek om tot een warm nest, mét de nodige huisregels.‍

Zin om deze leuke groep te vervolledigen en deel te nemen aan een zot avontuur? Aarzel dan niet om je in te schrijven.

(de foto van het kot in deze oproep werd louter gebruikt ter illustratie en komt niet overeen met het werkelijke kot)

UAntwerpen transformeert Sint-Annatunnel tot deeltjesversneller

Simon Smetryns-13 februari 2024 om 16:11

Van 13 tot 23 februari biedt de Antwerpse Sint-Annatunnel – ook wel gekend als voetgangerstunnel – een uniek ondergronds spektakel. UAntwerpen bootst in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een deeltjesversneller na in de tunnel. Daarin botsen elementaire deeltjes tegen elkaar, zoals in het CERN in Zwitserland.

Voor fysici die elementaire deeltjes bestuderen is het CERN in Zwitserland het neusje van de zalm. In het onderzoekscentrum vlakbij Genève liggen kilometerslange tunnels onder de grond waarin de wetenschappers protonen op elkaar doen botsen onder omstandigheden die de oerknal evenaren. In het ‘puin’ van die botsingen hopen wetenschappers ‘oerdeeltjes’ te ontdekken die ons meer vertellen over de bouwstenen van de materie en over het ontstaan van ons heelal.

Om de samenwerking met het CERN in de kijker te zetten, en om de magie van fysica en elementaire deeltjes aan het grote publiek te tonen, transformeert de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met AWV, de Antwerpse voetgangerstunnel tot deeltjesversneller.

Met een druk op de knop activeren voorbijgangers de deeltjesversneller

Wie zich tussen 13 en 23 februari door de tunnel begeeft, krijgt tijdens zijn of haar afdaling heel wat informatie mee over elementaire deeltjes en wat die minuscule bouwstenen van materie ons vertellen over het heelal en het ontstaan ervan. Heel concreet gaan de wetenschappers in op de impact die het onderzoek naar elementaire deeltjes heeft op ons dagelijks leven en welke toepassingen er zijn gekomen dankzij dat onderzoek. “Het wereldwijde web is bijvoorbeeld uitgevonden door een Britse wetenschapper die aan het CERN werkte”, aldus Verstraeten.

Meer informatie vind je op UAntwerpen.be.

Op 22 en 23 februari kunnen middelbare scholieren van de derde graad een bezoek aan de tunnel combineren met de SID-in, de beurs in Antwerp Expo waar alle Vlaamse universiteiten en hogescholen hun opleidingen voorstellen.

Ontdek meer