ChatGPT komt met tool die docenten bedrog laat herkennen

Karen Luiken-02 februari 2023 om 07:54- Foto:

Photo by Wes Hicks on Unsplash

Een schoolproject door ChatGPT laten maken? Dat kan binnenkort zomaar eens afgelopen zijn. OpenAI, het bedrijf dat de AI-chatbot ChatGPT in het leven riep, heeft nu een tool ontwikkeld waarmee docenten kunnen zien of een tekst door studenten of AI geschreven is.

Met ChatGPT kun je binnen no time een stuk tekst of schoolessay schrijven zonder daar al te veel moeite voor te doen. Voor studenten lekker makkelijk, voor docenten iets minder plezant. Zij zullen dan ook blij zijn met de nieuwe tool. Daarmee kan gecheckt worden of een project ‘waarschijnlijk’ tot ‘zeer onwaarschijnlijk’ door ChatGPT is gemaakt.

Hoewel de tool een helpende hand kan bieden bij docenten, moet men het niet voor de volle honderd procent vertrouwen. Lama Ahmad, beleidsonderzoeksdirecteur bij OpenAI, geeft toe dat het systeem onvolmaakt is.

“We raden niet aan om waterdicht op deze tool te vertrouwen, omdat er fouten in zitten”, zegt De OpenAI-medewerker. “We benadrukken hoe belangrijk het is om mensen hun werk te laten doen.”

Geneeskundestudenten VUB maken zich op voor Witte Jassenceremonie

Simon Smetryns-30 november 2023 om 09:15

Voor de studenten van de eerste master Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) wordt zaterdag 2 december een dag om in te kaderen. Tijdens de traditionele Witte Jassenceremonie krijgen ze hun felbegeerde witte doktersjas overhandigd door VUB-rector Jan Danckaert en de bijhorende ziekenhuisbadge door de CEO van het UZ Brussel, Marc Noppen.

De ceremonie markeert de overgang van de voornamelijk theoretische lessen naar de echte medische praktijk in het ziekenhuis. Een belangrijke stap met veel verantwoordelijkheid waar de studenten halsreikend naar uitkijken.

Vanaf het tweede semester zullen de 80 studenten van de eerste master Geneeskunde het overgrote deel van hun opleiding in het ziekenhuis genieten, midden in de medische praktijk. Die stap, die uiteraard gepaard gaat met een bijzondere verantwoordelijkheid, wordt aan de VUB traditioneel gevierd met een Witte Jassenceremonie in het bijzijn van ouders en partners.

“Maxim Valgaeren: “Na drieënhalf theoriejaren mogen we onze eerste stappen zetten in het werkveld. Er heerst wat stress, maar ook veel goesting om aan de echte praktijk te beginnen. We zijn enorm blij dat we als VUB-studenten een jaar vroeger in de kliniek mogen starten ten opzichte van onze collega-studenten.””

Geneeskundestudenten beginnen aan de VUB overigens vroeger aan hun klinische stages dan hun collega’s. Door meer en meer gevarieerde stages aan te bieden, wil de VUB de studenten alle kansen bieden om te ontdekken waar hun interesses écht liggen en waar hun kwaliteiten maximaal aan bod komen.

Studentenhotspot Rozier krijgt groen en zitplaatsen

Simon Smetryns-30 november 2023 om 09:07

Studenten en personeelsleden van UGent hebben vandaag de kasseistrook voor de Rozier opengebroken. In de plaats komt een groene strook met bomen en zitplaatsen. Het gaat om een project van de Stad Gent, de Green Office en UGent in afwachting van een definitieve heraanleg.

De Rozier is een absolute studentenhotspot, maar telde tot voor kort weinig groen. De Stad Gent, UGent en de Green Office vonden elkaar nu in de ambitie om deze autovrije straat groener en aantrekkelijker te maken. Het idee leefde al langer maar werd uitgesteld door de renovatiewerken aan de Boekentoren. Nu die achter de rug zijn, werden de gesprekken opnieuw aangeknoopt, met succes.

Studenten en personeelsleden van UGent hebben vandaag, tijdens de klimaatdag van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, de eerste kasseien uitgebroken aan de kant van het gebouw Rozier. De Stad Gent neemt die klus nu over. In de plaats komt een groene strook met zitplaatsen en bomen. Die worden op 14 december geplant, want dan adopteert UGent de nieuwe straattuin officieel. De universiteit staat vanaf dan ook in voor het onderhoud. Het project gebeurt in afwachting van een integrale heraanleg van de Rozier.

Ontdek meer