Grootste sportpark van Europa komt naar België

Karen Luiken-25 januari 2023 om 06:55- Foto:

Bron: Sparkx

België krijgt het grootste sportpretpark van Europa. Dit voorjaar openen in Hasselt de deuren van Sparkx, een plek waar meer dan vijftig virtuele sporten beoefend kunnen worden.

Van basketballen tot voetballen en van parachutespringen tot het rijden in een formule 1-wagen. Het kan binnenkort allemaal in het gloednieuwe pretpark van 3.500 vierkante meter.

De sporten worden bij Sparkx niet uitgevoerd zoals je gewend bent. Voetballen gebeurt hier niet op een grasveld met een bal, maar in een virtuele wereld. Hoe dat kan? Met behulp van technologie en geavanceerde simulatoren.

Skiën
“Ons park beschikt over de allereerste Belgische simulator voor alpineskiën”, legt brand manager Michiel van Schaik volgens HLN uit. “Bedoeling is dat je in skibotten stapt, en met behulp van rails, echt fysiek kan skiën. Een beeldprojectie zal er vervolgens voor zorgen dat het lijkt alsof je je in een winters sneeuwlandschap bevindt.”

Maar er is ook een wingsuit-simulator waarmee je met een soort parachute door de lucht vliegt. En wat dacht je van een formule 1-simulator? “Daarmee kan je rondscheuren op een virtueel F1-circuit. Het toestel is zo realistisch dat er in theorie ook echte piloten op kunnen trainen”, vervolgt de brand manager.

Het is de bedoeling dat je straks tegen een bepaalde prijs een paar uur alle sporten uit kunt proberen. Verder is het ook mogelijk om een abonnement te nemen.

Sparkx opent ergens in het late voorjaar.

Nachtclub Fuse mag toch openblijven

Karen Luiken-26 januari 2023 om 07:49

De Brusselse nachtclub Fuse mag bij nader inzien toch openblijven. Een paar weken terug werd besloten de zaak te sluiten, maar nu heeft Leefmilieu Brussel volgens DeMorgen besloten dat de club twee dagen per week bezoek mag ontvangen.

Fuse besloot twee weken geleden de deuren per direct te sluiten vanwege nieuwe regels die de club opgelegd had gekregen. De deuren moesten om 2 uur sluiten en de muziek mocht niet harder dan 95 decibel. Omdat het volgens de discotheek niet mogelijk was om onder die omstandigheden als nachtclub te blijven bestaan, werd besloten de boel op slot te gooien.

Fuse ging in beroep en heeft nu te horen gekregen dat ze onder een aantal voorwaarden twee dagen per week open mogen. Alleen op het gelijksvloerse gedeelte en de eerste verdieping mag versterkte muziek gedraaid worden. De club mag alleen tussen 11 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends geopend zijn en er mogen per jaar maximaal 90 evenementen zijn. Ook wordt ervan uitgegaan dat Fuse binnen twee jaar verhuist.

Hoewel Fuse nu dus bezoekers mag ontvangen, zijn de eigenaren nog steeds niet blij. “We zijn bang dat we weer zullen moeten sluiten”, klinkt het op social media. De manier waarop ze nu open mogen, is volgens de club niet werkbaar. “Het is ook niet langer toegelaten om speciale weekends met drie nachten te houden, of langer dan 7 uur ‘s ochtends open te blijven. Dit waren nochtans aantrekkelijke elementen voor toeristen om naar Brussel te komen.”

NMBS test stiltewagons

Dieter Blarinckx-25 januari 2023 om 14:09

Wie vaak de trein neemt leest dit artikel best even verder, want het zou kunnen dat je binnenkort terechtkomt in een stiltewagon. Dat nieuwe concept gaat NMBS immers binnenkort beginnen testen.

"Om de stilte en rust in dit rijtuig te bewaren, is het aanbevolen om in deze wagons niet hardop met elkaar te praten of te telefoneren, het volume van hoofdtelefoons of oortjes niet te luid te zetten en om je mobiele telefoons op stil te zetten", klinkt het in het persbericht van NMBS.

Deze stille wagons zullen zich voor- en achteraan de trein bevinden, in tweede klasse. Dat wil dus zeggen dat je helemaal geen toeslag moet betalen en dat je geen plekje moet reserveren.

Het nieuwe concept zal eerst getest worden op de treinen tussen Eupen en Oostende, en later ook tussen Brussel en Luxemburg.

Ontdek meer