Grootste sportpark van Europa komt naar België

Karen Luiken-25 januari 2023 om 06:55- Foto:

Bron: Sparkx

België krijgt het grootste sportpretpark van Europa. Dit voorjaar openen in Hasselt de deuren van Sparkx, een plek waar meer dan vijftig virtuele sporten beoefend kunnen worden.

Van basketballen tot voetballen en van parachutespringen tot het rijden in een formule 1-wagen. Het kan binnenkort allemaal in het gloednieuwe pretpark van 3.500 vierkante meter.

De sporten worden bij Sparkx niet uitgevoerd zoals je gewend bent. Voetballen gebeurt hier niet op een grasveld met een bal, maar in een virtuele wereld. Hoe dat kan? Met behulp van technologie en geavanceerde simulatoren.

Skiën
“Ons park beschikt over de allereerste Belgische simulator voor alpineskiën”, legt brand manager Michiel van Schaik volgens HLN uit. “Bedoeling is dat je in skibotten stapt, en met behulp van rails, echt fysiek kan skiën. Een beeldprojectie zal er vervolgens voor zorgen dat het lijkt alsof je je in een winters sneeuwlandschap bevindt.”

Maar er is ook een wingsuit-simulator waarmee je met een soort parachute door de lucht vliegt. En wat dacht je van een formule 1-simulator? “Daarmee kan je rondscheuren op een virtueel F1-circuit. Het toestel is zo realistisch dat er in theorie ook echte piloten op kunnen trainen”, vervolgt de brand manager.

Het is de bedoeling dat je straks tegen een bepaalde prijs een paar uur alle sporten uit kunt proberen. Verder is het ook mogelijk om een abonnement te nemen.

Sparkx opent ergens in het late voorjaar.

Perkamentus (82) overleden

Joyce Vander Auwera-28 september 2023 om 12:10

De entertainmentwereld rouwt om het verlies van de getalenteerde acteur Michael Gambon, die op 82-jarige leeftijd in het ziekenhuis is overleden. Zijn familie bracht dit trieste nieuws naar buiten via een verklaring aan de Britse pers. Gambon was een bekend gezicht in films zoals 'Fantastic Mr. Fox' en de onvergetelijke 'Harry Potter'-reeks.

Bij het grote publiek zal hij voor altijd herinnerd worden als de charismatische Albus Dumbledore, ofwel Albus Perkamentus, in maar liefst zes 'Harry Potter'-avonturen. Hij nam deze iconische rol over na het onverwachte overlijden van Richard Harris na de eerste twee films.

Volgens zijn familie is Gambon in het ziekenhuis omringd door zijn geliefden ingeslapen. Zijn uitmuntende carrière, die meer dan zes decennia omspande, bevatte meer dan 150 onvergetelijke optredens in films en series.

De legendarische acteur begon zijn reis in de wereld van het theater naast niemand minder dan Laurence Olivier. Hij was een van de oprichters van het Royal National Theatre. In de loop van zijn leven heeft hij talloze prestigieuze prijzen ontvangen, waaronder drie Olivier Awards, twee Screen Actors Guild Awards en vier BAFTA's. In 1998 werd hij geridderd door koningin Elizabeth II, als eerbetoon aan zijn opmerkelijke en invloedrijke bijdrage aan de Britse cultuur.

Tiener heeft gat in longen door vapen

Karen Luiken-18 september 2023 om 06:20

De 19-jarige Mason Middleton heeft aan den lijve ondervonden hoe ernstig de gevolgen van een verslaving aan e-sigaretten kunnen zijn. De tiener heeft letterlijk een gat in zijn longen gerookt.

Mason begon op 15-jarige leeftijd met vapen. Dat heeft hij jarenlang volgehouden, tot hij eerder dit jaar plotseling getroffen werd door een scherpe pijn in zijn borst die zo ernstig was dat hij nauwelijks kon staan. In augustus diagnosticeerden artsen dat hij een gat in zijn linkerlong had zitten.

De tiener was naar eigen zeggen verslaafd, heel erg verslaafd. Hij gebruikte zijn vapes elke dag. “Hoe vaak ik het deed, hing af van wat ik deed. Als ik aan het werk was, deed ik het minder, maar als ik in bed lag, zoog ik er elke drie tot vijf minuten aan.”

Dat resulteerde in een klaplong. Mason werd opgenomen in het ziekenhuis, waar artsen er met een foto achter kwamen dat er een gat in zijn long zat dat zeer waarschijnlijk een gevolg was van de vape-verslaving.

“Ik stop met vapen”, zegt Mason volgens Daily Mail. “Ik heb nooit geluisterd als mensen zeiden dat vapen slecht voor je is, maar dat is het wel. Doe niet wat ik ook heb gedaan, het is extreem pijnlijk.”

Ontdek meer