Meer zieken in 2022 dan vorige jaren

Dieter Blarinckx-17 januari 2023 om 14:04- Foto:

Kruidvat.be

Het coronavirus heeft duidelijk een effect gehad op ons immuunsysteem, want uit recente wetenschappelijke studies blijkt namelijk dat we in 2022 gemiddeld meer ziek waren dan in voorgaande jaren.

Gemiddeld zou de werkende Belg zo'n 7,5 dagen thuis hebben gezeten door ziekte. Dat is gemiddeld gezien zelfs één volledige dag meer dan in 2021 en twee dagen meer dan in 2020.

Vooral in de maand december waren er opmerkelijk meer zieken. Dit vooral door de virale griep en RSV (respiratoir syncytieel virus).

Wat de studie ook aantoonde is dat het vooral mensen zijn tussen 30 en 35 die vaker ziek zijn voor kortere periodes. Oudere werknemers bleken minder lang ziek te zijn.

Maar natuurlijk is door de coronapandemie veel veranderd, ook in de mentaliteit van werknemers: "Sindsdien blijven mensen sneller thuis van het werk als ze zich minder goed voelen. Stressvolle tijden en hoge werkdruk wegen op het mentale welzijn van werknemers en dat heeft effect op de ziektecijfers", klinkt het bij Miet Vanhegen, expert welzijn bij Acerta Consult.

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven

Karen Luiken-28 november 2023 om 11:39- Foto:

Photo by Matthew LeJune on Unsplash

Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.

Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.

“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”

Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.

“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Twee doden bij schietpartij op Halloweenfeest in Florida

Karen Luiken-30 oktober 2023 om 07:10

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.

De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.

Ontdek meer