Meer zieken in 2022 dan vorige jaren

Dieter Blarinckx-17 januari 2023 om 14:04- Foto:

Kruidvat.be

Het coronavirus heeft duidelijk een effect gehad op ons immuunsysteem, want uit recente wetenschappelijke studies blijkt namelijk dat we in 2022 gemiddeld meer ziek waren dan in voorgaande jaren.

Gemiddeld zou de werkende Belg zo'n 7,5 dagen thuis hebben gezeten door ziekte. Dat is gemiddeld gezien zelfs één volledige dag meer dan in 2021 en twee dagen meer dan in 2020.

Vooral in de maand december waren er opmerkelijk meer zieken. Dit vooral door de virale griep en RSV (respiratoir syncytieel virus).

Wat de studie ook aantoonde is dat het vooral mensen zijn tussen 30 en 35 die vaker ziek zijn voor kortere periodes. Oudere werknemers bleken minder lang ziek te zijn.

Maar natuurlijk is door de coronapandemie veel veranderd, ook in de mentaliteit van werknemers: "Sindsdien blijven mensen sneller thuis van het werk als ze zich minder goed voelen. Stressvolle tijden en hoge werkdruk wegen op het mentale welzijn van werknemers en dat heeft effect op de ziektecijfers", klinkt het bij Miet Vanhegen, expert welzijn bij Acerta Consult.

Nachtclub Fuse mag toch openblijven

Karen Luiken-26 januari 2023 om 07:49

De Brusselse nachtclub Fuse mag bij nader inzien toch openblijven. Een paar weken terug werd besloten de zaak te sluiten, maar nu heeft Leefmilieu Brussel volgens DeMorgen besloten dat de club twee dagen per week bezoek mag ontvangen.

Fuse besloot twee weken geleden de deuren per direct te sluiten vanwege nieuwe regels die de club opgelegd had gekregen. De deuren moesten om 2 uur sluiten en de muziek mocht niet harder dan 95 decibel. Omdat het volgens de discotheek niet mogelijk was om onder die omstandigheden als nachtclub te blijven bestaan, werd besloten de boel op slot te gooien.

Fuse ging in beroep en heeft nu te horen gekregen dat ze onder een aantal voorwaarden twee dagen per week open mogen. Alleen op het gelijksvloerse gedeelte en de eerste verdieping mag versterkte muziek gedraaid worden. De club mag alleen tussen 11 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends geopend zijn en er mogen per jaar maximaal 90 evenementen zijn. Ook wordt ervan uitgegaan dat Fuse binnen twee jaar verhuist.

Hoewel Fuse nu dus bezoekers mag ontvangen, zijn de eigenaren nog steeds niet blij. “We zijn bang dat we weer zullen moeten sluiten”, klinkt het op social media. De manier waarop ze nu open mogen, is volgens de club niet werkbaar. “Het is ook niet langer toegelaten om speciale weekends met drie nachten te houden, of langer dan 7 uur ‘s ochtends open te blijven. Dit waren nochtans aantrekkelijke elementen voor toeristen om naar Brussel te komen.”

NMBS test stiltewagons

Dieter Blarinckx-25 januari 2023 om 14:09

Wie vaak de trein neemt leest dit artikel best even verder, want het zou kunnen dat je binnenkort terechtkomt in een stiltewagon. Dat nieuwe concept gaat NMBS immers binnenkort beginnen testen.

"Om de stilte en rust in dit rijtuig te bewaren, is het aanbevolen om in deze wagons niet hardop met elkaar te praten of te telefoneren, het volume van hoofdtelefoons of oortjes niet te luid te zetten en om je mobiele telefoons op stil te zetten", klinkt het in het persbericht van NMBS.

Deze stille wagons zullen zich voor- en achteraan de trein bevinden, in tweede klasse. Dat wil dus zeggen dat je helemaal geen toeslag moet betalen en dat je geen plekje moet reserveren.

Het nieuwe concept zal eerst getest worden op de treinen tussen Eupen en Oostende, en later ook tussen Brussel en Luxemburg.

Ontdek meer