Beste restaurant ter wereld Noma stopt ermee

Dieter Blarinckx-09 januari 2023 om 17:02- Foto:

Website - noma.dk

Het Deense restaurant Noma sluit binnenkort de deuren. Het succesvolle restaurant werd wel vijf keer verkozen als beste restaurant ter wereld.

Eind 2024 zal chef René Redzepi de deuren van zijn restaurant Noma onherroepelijk sluiten. Naar eigen zeggen is de druk job “onhoudbaar geworden”. Dat vertelde hij ook openlijk in een interview met The New York Times.

“Het culinaire model van koken op het hoogste niveau, met slopende uren en een intensieve arbeidscultuur, heeft voor mij een breekpunt bereikt', zegt hij.

Het restaurant is al sinds 2003 operationeel, maar daar komt eind 2024 dus definitief een eind aan.

Noma staat vooral bekend om de radicaal seizoensgebonden en lokale keuken met gedurfde experimenten met fermentatie en bacteriën.

'De Viking' in Gent gaat opnieuw open

Chelsy Vanlerberghe-22 maart 2024 om 09:32

Vanaf 23 maart opent De Viking in Gent opnieuw haar deuren. Het populaire danscafé vlakbij de Overpoort stond al een tijdje over te nemen en nu is het eindelijk zo ver!

De Viking zal zich blijven richten op twintigers en dertigers en zal vooral commerciële muziek draaien, met af en toe thema-avonden uit 90 en 00s. Het café is open op vrijdag en zaterdag vanaf 21 uur. Doorheen de week kan het worden afgehuurd voor privéfeesten.

De Viking wordt overgenomen door een West-Vlaamse twintiger die eigenaar is van vier frituren met de naam 'All You Can Friet'. Wie hoopt op een goeie portie frieten bij een frisse pint, zal zijn pak toch elders moeten halen, want in de nieuwe Viking zullen geen frietjes te verkrijgen zijn. Spijtig!

Last van 'hangxiety'? Dit is de reden!

Chelsy Vanlerberghe-15 maart 2024 om 13:35

Je kent het gevoel: na een nacht stevig uitgaan, word je wakker een bonzend hoofd en een flinke dosis stress.

Dat gevoel wordt 'hangxiety' genoemd: de combo van angst en de fysieke gevolgen van alcohol drinken.

Het heeft allemaal te maken met het effect van alcohol op één bepaald stofje in ons brein: GABA. Die stof helpt bij het reguleren van slaap en stress. Het zorgt ervoor dat je zenuwstelsel kalmeert waardoor stress verminderd. Alcohol heeft tijdelijk hetzelfde effect en dat zorgt ervoor dat GABA uitgeput raakt. Dus, terwijl je drinkt, voel je je ontspannen en minder geremd. Maar zodra de alcohol uit je systeem is, zit je met een tekort aan GABA, waardoor de stress en angst weer toeneemt.

Gelukkig gaat hanxiety meestal snel voorbij, maar als je vaak drinkt, kan het veel langer duren voordat je lichaam weer normaal doet. En als je echt elke dag drinkt, kan het zelfs zijn dat je lichaam al begint te panikeren voordat je een slok neemt.

Ontdek meer