Stad Gent verbiedt bommetjes en vuurwerk

Dieter Blarinckx-23 december 2022 om 13:16

De Vlaamse stad Gent heeft genoeg van de bommetjesplaag van de laatste maanden en heeft dan ook een drastisch besluit genomen: vanaf nu zijn bommetjes en vuurwerk verboden in en rond Gent. Dat werd beslist en gecommuniceerd door de Gentse burgemeester Mathias De Clercq.

“Het is een plaag, en het wordt alleen erger. “Het fenomeen wordt ook nog eens aangemoedigd op sociale media. Jongeren steken bommetjes af, tot grote ergernis van de omwonenden. Het geknal zorgt voor overlast, maar ook voor een onveiligheidsgevoel. Bovendien wordt het materiaal waarmee ze aan de slag gaan, ook steeds zwaarder, en dus gevaarlijker. Vaak gaat er ook vandalisme mee gepaard. Daarom treden we nu op”, klinkt het in het statement van de burgemeester.

En dat plan zetten ze nu om in actie, want vanaf nu is het verboden om bommetjes en ander vuurwerk op zak te hebben tussen 18 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends. Het verbod geldt voorlopig tot 1 februari, enkel op oudejaarsnacht, tussen middernacht en één uur, geldt een uitzondering.

Word je toch betrapt met bommetjes of vuurwerk op zak? Dan riskeer je een boete tussen de 60 en 120 euro.

NMBS verhoogt prijzen van de trein

Dieter Blarinckx-01 februari 2023 om 18:37

Wie regelmatig de trein pakt zal het ongetwijfeld al gemerkt hebben: sinds kort zijn de treinen weer een stukje duurder. De NMBS heeft immers een fixe prijsstijging doorgevoerd. Wij zochten nu even uit wat je nu precies betaalt voor een treinrit in ons land.

Sinds afgelopen woensdag, 1 februari, betaal je meer voor een standaard treinrit bij NMBS. Een ticket aan normaaltarief is nu zelfs 9% duurder geworden. De NMBS benadrukt dat de stijging noodzakelijk is omwille van de inflatie en de hoge energieprijzen. De prijzen moeten dus stijgen omdat er ook steeds minder en minder inkomsten zijn maar wel meer kosten.

Vanuit de Belgische politiek wordt niet zo positief gereageerd op de stijging. "Wij willen meer mensen met de trein laten reizen. Met dure tickets bekom je het omgekeerde”, klinkt het o.a. bij Petra De Sutter.

Leerkracht die drugs deelde met studenten ontslagen

Dieter Blarinckx-31 januari 2023 om 17:17- Foto:

sleutelstad.be

In Aalst is zopas een leerkracht Engels ontslagen die drugs dealde aan leerlingen. Hij wordt ondertussen ondervraagd door de politie van Aalst.

De man in kwestie was 50 en verving een vaste leerkracht aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst. Hij dealde dus drugs met zijn leerlingen, maar dat werd uiteindelijk ontdekt door de directie. Zij ondernamen meteen actie en schakelden de politie van Aalst in.

De burgemeester van Aalst bevestigt dat de man onderzocht wordt en dat de politie er volop mee bezig is.

Ontdek meer