Stad Gent verbiedt bommetjes en vuurwerk

Dieter Blarinckx-23 december 2022 om 13:16

De Vlaamse stad Gent heeft genoeg van de bommetjesplaag van de laatste maanden en heeft dan ook een drastisch besluit genomen: vanaf nu zijn bommetjes en vuurwerk verboden in en rond Gent. Dat werd beslist en gecommuniceerd door de Gentse burgemeester Mathias De Clercq.

“Het is een plaag, en het wordt alleen erger. “Het fenomeen wordt ook nog eens aangemoedigd op sociale media. Jongeren steken bommetjes af, tot grote ergernis van de omwonenden. Het geknal zorgt voor overlast, maar ook voor een onveiligheidsgevoel. Bovendien wordt het materiaal waarmee ze aan de slag gaan, ook steeds zwaarder, en dus gevaarlijker. Vaak gaat er ook vandalisme mee gepaard. Daarom treden we nu op”, klinkt het in het statement van de burgemeester.

En dat plan zetten ze nu om in actie, want vanaf nu is het verboden om bommetjes en ander vuurwerk op zak te hebben tussen 18 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends. Het verbod geldt voorlopig tot 1 februari, enkel op oudejaarsnacht, tussen middernacht en één uur, geldt een uitzondering.

Word je toch betrapt met bommetjes of vuurwerk op zak? Dan riskeer je een boete tussen de 60 en 120 euro.

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven

Karen Luiken-28 november 2023 om 11:39- Foto:

Photo by Matthew LeJune on Unsplash

Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.

Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.

“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”

Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.

“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Twee doden bij schietpartij op Halloweenfeest in Florida

Karen Luiken-30 oktober 2023 om 07:10

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.

De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.

Ontdek meer