Oreo-koekjes zwart door giftig ammoniak

Karen Luiken-14 december 2022 om 08:13- Foto:

Photo by ABHISHEK HAJARE on Unsplash

Een cacaofabriek in het Nederlandse dorp Koog aan de Zaan heeft jarenlang een groot geheim verborgen weten te houden. Het bedrijf blijkt al lange tijd grote hoeveelheden giftig ammoniak met gemalen cacaobonen te mengen om Oreo-koekjes zwart te maken. De overheid bleek er wel vanaf te weten, meldt het Noordhollands Dagblad.

Er is al een paar jaar kritiek op de fabriek vanwege zijn ammoniakuitstoot. Het bedrijf heeft altijd verklaard dat de uitstoot van ammoniak van nature vrijkomt bij behandeling van cacaobonen, maar verzweeg dat er tijdens het proces om de koekjes zwart te maken ook op kunstmatige manier grote hoeveelheden ammoniak worden toegevoegd.

De overheid wist ervan, maar heeft de tienduizenden kilo’s ammoniak op verzoek van de fabriek verborgen gehouden. Uit onderzoek van het Noordhollands Dagblad is nu gebleken dat de fabriek al die tijd verkeerde informatie naar buiten heeft gebracht.

Heetste week ooit gemeten op aarde

Karen Luiken-17 juli 2023 om 11:44- Foto:

Photo by ActionVance on Unsplash

De wereld bestaat al heel wat jaartjes, maar het is nog nooit zó warm geweest als deze maand. Vorige week - de dagen van 3 tot 10 juli - staat vanaf nu in de boeken als de warmste week ooit op aarde.

Stijgende niveaus van koolstofdioxide in de atmosfeer en een ongebruikelijke band van sterkte winden die hoog boven de Atlantische Oceaan zweefden, hebben volgens Publity hittegolven veroorzaakt in allerlei landen. Dat zijn Europese landen zoals Griekenland, Spanje en Italië, maar het gebeurde ook in bijvoorbeeld Texas.

Als gevolg van het hete weer woeden er op allerlei plekken grote bosbranden en worden toeristische trekpleisters gesloten. Dat laatste gebeurt onder meer in Griekenland. Temperaturen van 40 graden of meer zijn daar geen uitzondering.

Weg met plastic afval, toon je goed hart voor zeehondjes

Maxine Decaluwé-23 maart 2023 om 17:00

De lenteschoonmaak klinkt je zeker en vast bekend in de oren. Maar wist je dat ook onze stranden jaarlijks worden opgeruimd? Op zondag 26 maart 2023 vindt de Eneco Clean Beach Cup plaats. Dé opruimactie die de maritieme natuur wil beschermen, en dit jaar staat in teken van zieke zeehondjes.

De plastic afvalproblematiek aan de kustlijn is schering en inslag, maar dat zou niet mogen. Al 14 edities lang engageert de Eneco Clean Beach Cup zich om onze stranden afvalvrij te maken. Op één dag tijd haalden meer dan 7.500 vrijwilligers vijf ton afval op. Het initiatief is daarmee de grootste strand clean-up van de Lage Landen, en zelfs van Europa!

Dit jaar steekt Sea Life Blankenberge een handje toe. Onder het motto ‘Free Billy!’ willen ze een statement maken. Billy is een van de zeehonden die ziek werd omwille van plastic afval in de Noordzee. Hij wordt sinds eind januari verzorgd door het SOS Rescue Team van Sea Life. Als hij voldoende herstelt, wordt hij tijdens het slotmoment van Eneco Clean Beach Cup hopelijk opnieuw vrijgelaten.

Op 26 maart is het zover. Dan kan jij met je familie, vrienden of sportclub het verschil maken. De schoonmaak gaat door op 26 kustlocaties in België en Nederland. Blankenberge is de hoofdlocatie, waar extra animatie zal voorzien worden. Studio Brussel brengt er live verslag uit, je kan er tal van strandspellen spelen én je kan er zelfs leren surfen op de surfsimulator!

Wil je het klimaat een handje helpen of wil je Billy de zee zien trotseren? Schrijf je dan snel in via de website!

Ontdek meer