Oreo-koekjes zwart door giftig ammoniak

Karen Luiken-14 december 2022 om 08:13- Foto:

Photo by ABHISHEK HAJARE on Unsplash

Een cacaofabriek in het Nederlandse dorp Koog aan de Zaan heeft jarenlang een groot geheim verborgen weten te houden. Het bedrijf blijkt al lange tijd grote hoeveelheden giftig ammoniak met gemalen cacaobonen te mengen om Oreo-koekjes zwart te maken. De overheid bleek er wel vanaf te weten, meldt het Noordhollands Dagblad.

Er is al een paar jaar kritiek op de fabriek vanwege zijn ammoniakuitstoot. Het bedrijf heeft altijd verklaard dat de uitstoot van ammoniak van nature vrijkomt bij behandeling van cacaobonen, maar verzweeg dat er tijdens het proces om de koekjes zwart te maken ook op kunstmatige manier grote hoeveelheden ammoniak worden toegevoegd.

De overheid wist ervan, maar heeft de tienduizenden kilo’s ammoniak op verzoek van de fabriek verborgen gehouden. Uit onderzoek van het Noordhollands Dagblad is nu gebleken dat de fabriek al die tijd verkeerde informatie naar buiten heeft gebracht.

Kitty wil nog een keer meedoen aan 'Big Brother'

Karen Luiken-12 januari 2023 om 07:52

Het derde seizoen van ‘Big Brother’ is inmiddels van start gegaan en als het aan oud-deelneemster Kitty ligt, zou zij daarin haar comeback maken. In een gesprek met LoveReality onthult de realityster dat ze dolgraag opnieuw mee zou doen aan het programma.

Kitty was te zien in het tweede seizoen van het programma. Ze stond bekend als moeder van de groep en om haar roze huispak. Hoewel haar avontuur naast pieken ook heel veel dalen heeft gekend, zou ze het met liefde nog een keer overdoen.

“Big Brother heeft mij zoveel gebracht, het heeft iets met mij gedaan”, zegt ze tegen LoveReality. "Het was een avontuur dat ik heel graag nog eens zou doen. Een All Stars-editie zou te gek zijn.”

Voor het geval er nooit een herkansing komt, is Kitty druk bezig met een nieuwe baan. “Nog wel op leerlingenbasis, ik zit volop in een studie", vertelt ze. "Die is pittig, maar ook leuk. Met hard werken en flink studeren hoop ik dat ik binnenkort kan zeggen: ik ben machinist.”

Hooikoorts is al terug in het land

Dieter Blarinckx-05 januari 2023 om 21:13

Ja hoor, je leest de titel van dit artikel wel degelijk goed. Het is nog maar begin januari en toch is hooikoorts al terug in het land. En dat is vooral te wijten aan het uitzonderlijke warme weer dezer dagen.

Heb jij al last van een lopende neus of zelf jeukende ogen? Oh ja hoor, het hooikoortsseizoen is nu alvast begonnen. Sommige bomen en struiken staan immers nu al in bloei door het zachte weer van de voorbije dagen. Normaal begint dat pas tegen eind februari…

Maar hét hulpmiddel tegen die hooikoorts is regen. Want regen spoelt de lucht schoon waardoor je er veel minder last van hebt. Fingers crossed dus voor nog wat regen de komende dagen!

Ontdek meer