Volgende week wordt het -5 graden Celsius

Dieter Blarinckx-10 december 2022 om 17:07

Als je denkt dat het nu al ijskoud is, bereid je je best al voor op volgende week. Het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) heeft immers zopas bekendgemaakt dat het volgende week tot zelfs -5 graden Celsius wordt!

Hoewel de winter officieel nog niet begonnen is, denkt het weer daar toch anders over. De afgelopen dagen werd er steeds meer en meer geflirt met die vrieskou en volgende week zou dat zelfs nog een gradatie erger worden.

Het blijft namelijk tot na dit weekend nog vrij koud, tot maximaal 3 graden Celsius, maar ’s nachts vriest het natuurlijk al serieus waardoor er nu al veel gladde wegen zijn. Om over de gladde fiets- en voetpaden maar te zwijgen. Maar volgende week ga je écht goed moeten opletten want enkele Belgische meteorologen hebben aangekondigd dat we volgende week serieus onder 0 graden gaan. Op sommige plaatsen zal het zelfs tot -5 graden Celsius worden.

Inpakken maar!

Natte week met (heel) veel regen verwacht

Karen Luiken-17 juni 2024 om 06:17- Foto:

Photo by Max on Unsplash

Zomer in aantocht? Nee, nog steeds niet. Het wordt deze week wederom een natte bedoeling. VRT meldt dat we de komende dagen een maandhoeveelheid aan neerslag kunnen verwachten.

Deze week kan er zo’n 70 liter water per vierkante meter vallen. Dinsdag en donderdag worden de natste dagen met felle buien en veel regen op sommige dagen, maar ook maandag en vrijdag blijft het nat. Volgens Binnenlandse Zaken is er zelfs risico op een storm of wateroverlast.

Blijft het de komende tijd zo slecht? Hopelijk niet. Hoe het er nu uitziet, maken de vele regenwolken volgende week hoogstwaarschijnlijk plaats voor meer zon en gaan de temperaturen een tikkeltje omhoog.

Efteling gaat voor duurzaam: stoomtreinen worden elektrisch

Karen Luiken-22 april 2024 om 09:52

De Efteling zet met een nieuwe ontwikkeling een goede stap in de richting van een duurzamere wereld. Het pretpark maakt zijn stoomtreinen elektrisch.

Sinds de komst van de eerste stoomlocomotief in de Efteling, zo'n 55 jaar geleden, rijden de treinen in het pretpark op steenkool. Maar omdat het pretpark in 2030 klimaatneutraal en in 2032 zelfs klimaatpositief wil zijn, worden de treinen duurzamer en dus elektrisch gemaakt. Stapsgewijs worden de huidige stoomlocomotieven geëlektrificeerd.

De eerste elektrische trein wordt dit najaar, tijdens de Winter Efteling, geïntroduceerd. Het uiterlijk blijft behouden, enkel de aandrijving wordt aangepast. “Uiteraard doen we dit met oog voor het unieke karakter van de stoomtreinen. We zorgen ervoor dat alle onderdelen blijven behouden ten behoeve van de historische waarde”, vertelt Patrick Keef, managing director van Alak Keef Ltd, het bedrijf dat de opdracht gaat uitvoeren.

Ontdek meer