De kogel is door de kerk en een datum is bekend: vanaf 28 december 2024 moeten alle iPhones een USB-C-poort hebben. Dit technologienieuws werd eerder deze week bevestigd.
Bevestigd: iPhone moet binnenkort verplicht USB-C-poort hebben
Deze nieuwe regel geldt niet enkel voor iPhones, maar ook voor alle andere kleine elektronische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan tablets, hoofdtelefoons en natuurlijk ook alle andere smartphones.
Vanaf 28 december 2024 moeten al deze apparaten een USB-C-poort hebben waardoor ze ook allemaal met dezelfde lader kunnen opgeladen worden.
Dat werd beslist - onder lichte dwang weliswaar - door de Europese Unie die al jaren vecht voor een universele oplader waarmee alle kleine elektronische apparaten mee kunnen opgeladen worden.
AI als relatietherapeut? Steeds meer koppels zweren erbij
Relatieproblemen? Sommige koppels rennen naar een therapeut, anderen... naar een chatbot. Steeds meer mensen gebruiken AI zoals ChatGPT om ruzies met hun partner op te lossen. En dat blijkt verrassend effectief.
Een vrouw vertelde bijvoorbeeld aan The Mirror hoe ze dankzij AI minder ruzie maakt met haar vriend. Ze gebruikte het niet om ‘advies’ te krijgen, maar om haar gedachten beter te verwoorden, spanningen te ontmijnen en zijn standpunt beter te begrijpen. “Het was alsof ik tegen een robot aan het klagen was, maar het werkte,” zegt ze. “We konden weer normaal praten.”
AI geeft je geen standaardrelatietips, maar helpt je om dingen op een rustige manier te formuleren en dat kan al een groot verschil maken. Zeker als je het vergelijkt met vrienden die vooral zeggen wat je wil horen. “Het kiest geen kant, en dat is soms net beter dan iemand bellen die sowieso zegt dat jij gelijk hebt.”
Toch is niet iedereen overtuigd. Zo deelde een jongen op Reddit dat zijn vriendin AI té vaak begon in te schakelen bij discussies. “Het voelt alsof ik plots ook moet discussiëren met een robot die haar kant kiest,” schreef hij.
Experts waarschuwen ook: AI is geen vervanging voor echte therapie. Psychologen kunnen veel beter inspelen op emoties en de diepere lagen van een relatie. Maar als een chatbot je helpt om kalm te blijven tijdens een discussie, waarom niet?
Waarom je best twee keer nadenkt voor je een AI-versie van jezelf laat maken
Het lijkt onschuldig: een schattige AI-action figure van jezelf laten genereren. Maar experts trekken aan de alarmbel. Wat deel je écht als je je gezicht uploadt?
Als je de afgelopen weken op Instagram of TikTok hebt gezeten, heb je ze ongetwijfeld al zien passeren: mensen die een AI-versie van zichzelf posten als mini-action figure. Laptopje in de hand, zonnebril op, cocktail erbij. Grappig? Ja. Veilig? Misschien niet.
Volgens Tom Vazdar, cybersecurityexpert aan het Open Institute of Technology, zit er veel meer info in zo’n beeld dan je denkt. “Wanneer je een foto uploadt, geef je niet enkel je gezicht prijs, maar ook metadata zoals waar en wanneer de foto genomen is, en zelfs wie er nog opstaat", zegt hij in Wired.
Daarbovenop verzamelt AI ook je gedrag: wat je typt, welke prompts je gebruikt, hoe vaak je iets doet. Die combinatie maakt het volgens Vazdar makkelijk om een heel profiel van je op te bouwen zonder dat je daar echt controle over hebt.
En da’s net het probleem. Volgens de expert verzamelen zulke trends tonnen verse, diverse gezichtsdata: een droom voor bedrijven die AI willen trainen. Maar wat als die data ooit anders gebruikt wordt? Denk maar even aan de aflevering 'Be Right Back' van Black Mirror.
Ook zorgwekkend: AI wordt steeds slimmer. En hoewel het grappig lijkt om ChatGPT een mini-versie van jezelf te laten maken, is het misschien toch beter om je gezicht (en je privacy) nog even offline te houden.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 10/05 MEAU
- 10/05 Shania Gooris
- 11/05 Sabrina Carpenter
- 13/05 Robert Pattinson
- 14/05 Martin Garrix