De OneLove-armbanden, bedoeld om een boodschap van tolerantie, verbondenheid en verzet tegen alle vormen van discriminatie af te geven, zijn deze week het onderwerp van gesprek. FIFA heeft de bandjes verboden tijdens het WK, maar toch blijven ze mateloos populair.
In Qatar is homoseksualiteit illegaal. Om daar een statement tegen te maken, wilden verschillende teamcaptains van de aan het WK deelnemende voetbalteams de OneLove-armband tijdens een wedstrijd dragen. Maar omdat ze een gele kaart dreigen te krijgen als ze de band inderdaad om hun arm hebben, zien veel landen er nu vanaf.
Toch zorgt dat niet voor een terugloop in de verkoop van de armbanden. Integendeel juist. Het uit Utrecht afkomstige bedrijf dat de bandjes maakt, zegt dat ze compleet zijn uitverkocht. “De bandjes wonnen in populariteit met het WK in aantocht, en al helemaal toen FIFA besloot de banden niet op het veld toe te laten”, zegt Roland Heerkens van Badge Direct BV.
De OneLove-armbanden zijn overigens niet nieuw. Ze werden in 2020 gelanceerd als onderdeel van een inclusiviteitscampagne van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Teamcaptains uit België, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Wales, Zweden en Zwitserland wilden ze tijdens het WK dragen.
Vijftig unieke sporten komen samen op één plek. Over drie dagen, op 13 juli, opent er in Gent een nieuwe vestiging van Sparkx. Het wordt de grootste van Europa.
Sparkx had al een vestiging in Hasselt, maar nu komt er dus ook eentje in Gent bij. Het gaat om een gebouw van 4.800 vierkante meter groot, met daarin vijftig verschillende sporten, waaronder motorracen, ijshockey en paardrijden. Je kunt er floorball spelen, pickleball, Japans trefbal, snowboarden, racen, basketballen, ijshockeyen, en ga zo nog maar even door.
De sporten zijn voor iedereen geschikt, jong of oud, beperking of geen beperking. Er wordt in het park speciale aandacht besteed aan exclusief sporten met de allereerste rolstoelrace van België en een virtuele versie van boccia (een soort petanque) voor mensen met een fysieke beperking.
“Met het nieuwe sportpretpark is Gent nog meer sportstad. De attracties zijn niet alleen innovatief, maar ook inclusief”, zegt Mathias De Clerq, burgemeester van Gent. “Leeftijd of beperking vormen geen belemmering om samen te sporten. Zo hebben we het graag in Gent.”
De nieuwe Sparkx-vestiging opent op 13 juli zijn deuren en zal de hele zomervakantie alle dagen geopend zijn. Op vrijdagen wordt de komende weken een avondconcept getest en is de boel tot 22.00 uur geopend. Op zaterdag kun je tot 20.00 uur terecht, op zondag tot 18.00 uur en alle overige dagen tot 19.00 uur.
Waar je vroeger alleen Barbies had met slanke lichamen, blauwe ogen en blonde haren, zijn ze tegenwoordig steeds inclusiever. Eerder werden er al poppen met een beperking of curves gelanceerd, en nu komt daar ook een eerste variant bij met diabetes type 1.
Omdat je lichaam stopt met het aanmaken van eigen insuline als je kampt met diabetes type 1, draagt de nieuwe Barbie een glucosemeter en insulinepomp om haar middel. Met de pop willen de makers aan kinderen laten zien dat het leven met deze aandoening geen problemen met zich mee hoeft te nemen en dat je met diabetes type 1 nog net zo levendig en bevredigend kan leven als iemand zonder deze aandoening.
"Barbie helpt de vroege perceptie van kinderen over de wereld te vormen, en door medische aandoeningen zoals diabetes type 1 te weerspiegelen, zorgen we ervoor dat meer kinderen zichzelf kunnen herkennen”, zegt Krista Berger, senior vice-president van Barbie.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 14/07 Flo Windey
- 14/07 Oliver Symons
- 15/07 Jade Anna
- 15/07 Kobe Peeters
- 16/07 Marthe De Pillecyn