OneLove-armbanden ondanks WK-verbod razend populair

Karen Luiken-24 november 2022 om 16:44

De OneLove-armbanden, bedoeld om een boodschap van tolerantie, verbondenheid en verzet tegen alle vormen van discriminatie af te geven, zijn deze week het onderwerp van gesprek. FIFA heeft de bandjes verboden tijdens het WK, maar toch blijven ze mateloos populair.

In Qatar is homoseksualiteit illegaal. Om daar een statement tegen te maken, wilden verschillende teamcaptains van de aan het WK deelnemende voetbalteams de OneLove-armband tijdens een wedstrijd dragen. Maar omdat ze een gele kaart dreigen te krijgen als ze de band inderdaad om hun arm hebben, zien veel landen er nu vanaf.

Toch zorgt dat niet voor een terugloop in de verkoop van de armbanden. Integendeel juist. Het uit Utrecht afkomstige bedrijf dat de bandjes maakt, zegt dat ze compleet zijn uitverkocht. “De bandjes wonnen in populariteit met het WK in aantocht, en al helemaal toen FIFA besloot de banden niet op het veld toe te laten”, zegt Roland Heerkens van Badge Direct BV.

De OneLove-armbanden zijn overigens niet nieuw. Ze werden in 2020 gelanceerd als onderdeel van een inclusiviteitscampagne van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Teamcaptains uit België, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Wales, Zweden en Zwitserland wilden ze tijdens het WK dragen.

Driekwart van de jongeren eet soms insecten

Dieter Blarinckx-27 november 2022 om 17:23

Ja je leest de titel van dit artikel wel degelijk goed. Recent onderzoek heeft namelijk aangetoond dat één op de drie Vlamingen (en drie op de vier Vlaamse jongeren) ooit insecten hebben gegeten. Het is te zeggen: ze aten ooit al kevers of voedingsproducten op basis van insecten.

Enkele studenten van Voedings- en Dieetkunde van Odyssee Hogeschool in Gent, onderzocht of Vlaamse jongeren frequent in aanraking komen met voedingsproducten op basis van insecten. Dat deden ze in het kader van de eiwit-shift. Ze willen nu jongeren warm maken om meer voedsel op basis van insecten te kopen en te consumeren:

“Veel van de deelnemers die nog nooit insecten hadden gegeten, zouden er wel voor openstaan," aldus de studenten. Het onderzoek toonde aan dat maar liefst drie op vier Vlaamse jongeren (18 tot 25) wel eens insecten durft te eten.

Misschien toch maar eens een broodje krekel overwegen? ;-)

De NMBS staakt volgende week drie dagen

Dieter Blarinckx-25 november 2022 om 13:34

Neem jij de trein naar school of het werk? Dan moet je volgende week goed opletten, want de NMBS zal namelijk drie dagen gaan staken!

De nieuwe staking van de NMBS zal heel wat hinder veroorzaken. Vanaf maandagavond 28 november om 22 u tot en met donderdag 1 december staakt een groot deel van de NMBS. Hierdoor zullen veel treinen ook niet meer rijden.

De werknemers willen meer geld en meer personeel om zo de werking van de NMBS te verbeteren. Er zijn de laatste weken en maanden al veel onderhandelingen geweest, maar die draaiden nog niet op veel uit.

Check zeker de dag voor je vertrekt de website van NMBS of de app op je smartphone!

Ontdek meer