Gebruik en verkoop lachgas binnenkort verboden in Nederland

Karen Luiken-15 november 2022 om 16:57- Foto:

Photo by Adi Goldstein on Unsplash

Op straat, op een feestje of bij vrienden een lachgasballon gebruiken? Dat mag binnenkort niet meer in Nederland. Het bezit en de verkoop van het spul is daar vanaf 1 januari verboden.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft laten weten dat lachgas vanaf het nieuwe jaar op de lijst met verboden middelen komt te staan. Recreatief gebruiken mag vanaf 1 januari niet meer, het spul verkopen ook niet. Wel blijft het gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden toegestaan. Ook mag het in voedingsmiddelen worden gebruikt, zoals slagroom.

“Het recreatief gebruik van lachgas leidt tot enorme gezondheidsrisico’s. Daarnaast is de veiligheid van ook niet-gebruikers in het geding. We hebben al vaak genoeg berichten in het nieuws gezien dat er vreselijke ongelukken zijn gebeurd door weggebruikers die lachgas gebruikten”, zegt staatssecreatris Van Ooijen. “De laatste jaren is er dan ook vanuit de samenleving een oproep geweest om recreatief gebruik van lachgas te verbieden. Ik ben blij dat we dit verbod vanaf 1 januari 2023 in werking kunnen laten treden.”

Antwerpen blijft cocaïnehoofdstad van Europa

Maxine Decaluwé-23 maart 2023 om 16:46

Drugsgebruik blijft stijgen in Europa en België staat bovenaan in de top drie. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van het Europees waarnemingscentrum voor drugs. Het afvalwater in de wijk Antwerpen-Zuid bevat nu dubbel zoveel coke-resten als dat in Amsterdam.

Dat in Antwerpen veel cocaïne gedeald en gesnoven wordt, kan geen verrassing zijn. In de stad zijn namelijk de meeste cocaïnesporen teruggevonden over heel het land. Ten opzichte van 2021, zou het cocaïnegebruik er met 50 procent zijn gestegen. In Brussel en Amsterdam ligt de stijging rond 28 procent.

Sinds 2011 onderzoekt het EMCDDA (Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving) het druggebruik door afvalwater in Europese steden te analyseren. Het centrum verzamelt afvalproducten die overblijven, nadat er drugs ingenomen werden. Daardoor kunnen onderzoekers inschatten hoeveel drugs er in een bepaalde stad gebruikt worden.

Voor amfetamines zoals speed, bereikt Antwerpen de derde plaats, net achter Gävle en Sandviken in Zweden. Met het gebruik van ecstasy staat de stad op nummer twee, net na Amsterdam. Voor cannabis en ketamine waren er geen metingen in België.

De afvalwateranalyses zijn nuttig, maar je kan er uiteraard niet alles uit afleiden.

Man vindt dode muis in spinazie van Delhaize

Dieter Blarinckx-22 maart 2023 om 13:55

De 32-jarige Tim onderging even de schrik van zijn leven toen hij een dode muis aantrof in zijn zak spinazie. Die zak was gekocht bij de Belgische supermarktketen Delhaize. "Mijn honger was ineens over", klinkt het bij Tim.

Tim en zijn vrouw waren samen aan het koken toen ze opeens een dode muis in hun zak spinazie aantroffen: “Mijn vrouw voegde de blaadjes een per een toe. Ze stak haar hand in de zak en voelde plots iets vreemds. Mijn honger was over”, klinkt het bij Tim aan Het Nieuwsblad.

“We hebben gebeld naar de winkel. Zij zeggen dat ze er niets aan kunnen doen, dat het afkomstig is uit de fabriek waar de spinazie wordt ingepakt. Ik veronderstel dat er altijd een kans bestaat dat zoiets gebeurt, maar ik wil vooral anderen waarschuwen. Zulke voorvallen zie je wel eens op het internet, maar je denkt nooit dat het jou zal overkomen. Ik ben vooral blij dat we het gemerkt hebben voor we ervan gegeten hebben”, gaat hij verder.

Natuurlijk was hun honger meteen over en gingen ze later die avond gewoon even langs de frituur.

Delhaize zelf heeft nog niet gereageerd op het voorval…

Ontdek meer