Shocking: 1 op 5 daklozen is jonger dan 25

Dieter Blarinckx-12 oktober 2022 om 12:21- Foto:

gemeente.nu

Schrijnende cijfers hebben aangetoond dat maar liefst één dakloze op vijf jonger is dan 25. De meerderheid van die groep zijn jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar oud. Dat werd onlangs aangetoond door de Koning Boudewijnstichting.

Het onderzoek toonde aan dat de jongere daklozen vaker vrouwen zijn, dat ze vaker in conflict liggen met hun familie en dat ze vaker verborgen dakloos zijn in plaats van zichtbaar op straat te leven.

Professoren van de Belgische universiteiten reageren geschokt op de cijfers:

“Verrassend en verontrustend omdat het ons vormen van dak- en thuisloosheid toont die vaak onder de radar blijven”, klinkt het bijvoorbeeld bij professor sociaal werk Griet Roets (UGent).

Het onderzoek toonde ook aan dat de jongeren niet op straat leven, maar eerder bij vrienden van sofa naar sofa trekken. Ze hebben dus geen eigen dak boven hun hoofd, maar kunnen rekenen op vrienden of verre familie.

“In het verleden is vaak ingezet op winteropvang, op nachtopvang. Maar voor veel jongeren zijn die opvanghuizen een omgeving waar ze óf niet binnen geraken, óf zich niet veilig voelen. Louter een dak boven het hoofd is niet voldoende voor die gasten. Zij hebben een springplank nodig uit de extreme armoede waarin zij zitten”, klinkt het verder bij professor Roets.

Nachtclub Fuse mag toch openblijven

Karen Luiken-26 januari 2023 om 07:49

De Brusselse nachtclub Fuse mag bij nader inzien toch openblijven. Een paar weken terug werd besloten de zaak te sluiten, maar nu heeft Leefmilieu Brussel volgens DeMorgen besloten dat de club twee dagen per week bezoek mag ontvangen.

Fuse besloot twee weken geleden de deuren per direct te sluiten vanwege nieuwe regels die de club opgelegd had gekregen. De deuren moesten om 2 uur sluiten en de muziek mocht niet harder dan 95 decibel. Omdat het volgens de discotheek niet mogelijk was om onder die omstandigheden als nachtclub te blijven bestaan, werd besloten de boel op slot te gooien.

Fuse ging in beroep en heeft nu te horen gekregen dat ze onder een aantal voorwaarden twee dagen per week open mogen. Alleen op het gelijksvloerse gedeelte en de eerste verdieping mag versterkte muziek gedraaid worden. De club mag alleen tussen 11 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends geopend zijn en er mogen per jaar maximaal 90 evenementen zijn. Ook wordt ervan uitgegaan dat Fuse binnen twee jaar verhuist.

Hoewel Fuse nu dus bezoekers mag ontvangen, zijn de eigenaren nog steeds niet blij. “We zijn bang dat we weer zullen moeten sluiten”, klinkt het op social media. De manier waarop ze nu open mogen, is volgens de club niet werkbaar. “Het is ook niet langer toegelaten om speciale weekends met drie nachten te houden, of langer dan 7 uur ‘s ochtends open te blijven. Dit waren nochtans aantrekkelijke elementen voor toeristen om naar Brussel te komen.”

NMBS test stiltewagons

Dieter Blarinckx-25 januari 2023 om 14:09

Wie vaak de trein neemt leest dit artikel best even verder, want het zou kunnen dat je binnenkort terechtkomt in een stiltewagon. Dat nieuwe concept gaat NMBS immers binnenkort beginnen testen.

"Om de stilte en rust in dit rijtuig te bewaren, is het aanbevolen om in deze wagons niet hardop met elkaar te praten of te telefoneren, het volume van hoofdtelefoons of oortjes niet te luid te zetten en om je mobiele telefoons op stil te zetten", klinkt het in het persbericht van NMBS.

Deze stille wagons zullen zich voor- en achteraan de trein bevinden, in tweede klasse. Dat wil dus zeggen dat je helemaal geen toeslag moet betalen en dat je geen plekje moet reserveren.

Het nieuwe concept zal eerst getest worden op de treinen tussen Eupen en Oostende, en later ook tussen Brussel en Luxemburg.

Ontdek meer