Leuke en betaalbare citytrips in de herfstvakantie

Sofie Verbeeck-14 oktober 2022 om 09:30- Foto:

Photo by Alexander Kagan on Unsplash

Ben jij een eerstejaarsstudent of heb je al meerdere studiejaren er opzitten? De eerste weken school zijn altijd vermoeiend, daarom is een leuke citytrip in de herfstvakantie dé manier om even te ontspannen!

Valencia

Ben je het Belgische herfstweer al beu? Reis dan naar de gezellige Spaanse stad Valencia en geniet er van een paar zonnige daagjes. Dwaal rond in het historische centrum van Valencia en houdt een lunchpauze in één van de vele gezellige barretjes.

Of heb je zin in iets moderner? Breng dan zeker een bezoekje aan 'De stad van Kunst en Wetenschap', het is gelegen in het 9 kilometer lange park Turia. Je zal het zeker herkennen aan de futuristische witte gebouwen.

Even rust nodig? Ga dan wandelen in Park Turia of neem de Yego, een deelbrommer, naar het strand! Wil je gerust wat verder rijden? Dan kan je naar het Venetië van Valencia trekken, Port Saplaya is een kleine havenstad die bekend staat om zijn gezellige wandelroute langs het water.

Je vliegt in de herfstvakantie al voor €260 heen en weer naar Valencia en voor €110 kan je met twee personen 3 nachten heerlijk slapen in een hotelletje.

Istanbul

Zoek je het iets verder? Dan is Istanbul misschien wel iets voor jou! De Turkse stad zit vol met prachtige monumenten en gebouwen die je absoluut gezien moet hebben, denk maar aan de Hagia Sophia of de Blauwe Moskee. Probeer ook zeker te proeven van de Turkse cultuur, letterlijk dan. De eetcultuur van Istanbul is zeker en vast de moeite waard!

Na lekker te hebben gegeten is er niets leuker dan achterover hangen in de zetel en een goede film zien. Ruil je zetel om voor de cinemastoelen van Kadıköy Sineması, dat is één van de oudste cinema's van Istanbul.

Voor €220 heb je een retourvlucht van Dusseldorf naar Istanbul. En voor €93 slaap je met 2 personen drie nachten in een gezellig hotel.

Rome

Wie graag veel cultuur opsnuift, moet absoluut naar Rome gaan. Het Colloseum, de Trevifontein, het Pantheon, en nog zoveel meer. In deze Italiaanse stad kom je tijd en ogen tekort.

's Avonds kan je heerlijk nagenieten in één van de vele gezellige restaurantjes. Geniet van een overheerlijke pasta of pizza met daarbij een goed gevuld glas wijn. Maar opgepast want eens je de Italiaanse charmes hebt ontdekt, zal je niet meer willen terugkeren naar ons Belgenland!

Je vliegt al heen en weer naar Rome voor €210 en voor €200 logeer je in een hotelletje in het centrum met twee personen voor 3 nachten.

Parijs

Wil je op citytrip met je liefje? Dan moet je zeker en vast naar de stad van de liefde! De Franse stad staat bekend om zijn gezelligheid. Dwaal rond op de Champs-Elysée, neem een selfie bij de Eiffeltoren of laat je kunstzinnige ziel los in het Louvre.

Zoek 's avond een gezellig restaurantje uit waar je kan dineren bij kaarslicht, deel voor de romanticus in jou! Parijs is gelukkig ook niet al te ver, perfect voor de citytrippers die liever de trein of de auto nemen.

Voor slechts €85 kan je heen en weer met de trein naar Parijs en voor €146 logeer je drie nachten met twee personen in een hotel.

ChatGPT komt met tool die docenten bedrog laat herkennen

Karen Luiken-02 februari 2023 om 07:54- Foto:

Photo by Wes Hicks on Unsplash

Een schoolproject door ChatGPT laten maken? Dat kan binnenkort zomaar eens afgelopen zijn. OpenAI, het bedrijf dat de AI-chatbot ChatGPT in het leven riep, heeft nu een tool ontwikkeld waarmee docenten kunnen zien of een tekst door studenten of AI geschreven is.

Met ChatGPT kun je binnen no time een stuk tekst of schoolessay schrijven zonder daar al te veel moeite voor te doen. Voor studenten lekker makkelijk, voor docenten iets minder plezant. Zij zullen dan ook blij zijn met de nieuwe tool. Daarmee kan gecheckt worden of een project ‘waarschijnlijk’ tot ‘zeer onwaarschijnlijk’ door ChatGPT is gemaakt.

Hoewel de tool een helpende hand kan bieden bij docenten, moet men het niet voor de volle honderd procent vertrouwen. Lama Ahmad, beleidsonderzoeksdirecteur bij OpenAI, geeft toe dat het systeem onvolmaakt is.

“We raden niet aan om waterdicht op deze tool te vertrouwen, omdat er fouten in zitten”, zegt De OpenAI-medewerker. “We benadrukken hoe belangrijk het is om mensen hun werk te laten doen.”

NMBS verhoogt prijzen van de trein

Dieter Blarinckx-01 februari 2023 om 18:37

Wie regelmatig de trein pakt zal het ongetwijfeld al gemerkt hebben: sinds kort zijn de treinen weer een stukje duurder. De NMBS heeft immers een fixe prijsstijging doorgevoerd. Wij zochten nu even uit wat je nu precies betaalt voor een treinrit in ons land.

Sinds afgelopen woensdag, 1 februari, betaal je meer voor een standaard treinrit bij NMBS. Een ticket aan normaaltarief is nu zelfs 9% duurder geworden. De NMBS benadrukt dat de stijging noodzakelijk is omwille van de inflatie en de hoge energieprijzen. De prijzen moeten dus stijgen omdat er ook steeds minder en minder inkomsten zijn maar wel meer kosten.

Vanuit de Belgische politiek wordt niet zo positief gereageerd op de stijging. "Wij willen meer mensen met de trein laten reizen. Met dure tickets bekom je het omgekeerde”, klinkt het o.a. bij Petra De Sutter.

Ontdek meer