Jaarlijkse stijging van aantal VUB-studenten dat psychologische hulp krijgt

Sofie Verbeeck-08 oktober 2022 om 12:30- Foto:

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid komende maandag laat de Vrije Universiteit Brussel weten dat er een jaarlijkse stijging is van het aantal studenten dat gebruik maakt van psychologische hulp.

In 2019 kregen 2.520 VUB-studenten begeleiding van een studentenpsycholoog. Dat aantal steeg tot 3.283 in 2020 en 3.700 in 2021. Die stijging zou vooral te maken hebben met het algemene taboe rond psychologische hulp die meer en meer wegvalt. Om aan de stijgende vraag tegemoet te komen, stelde de universiteit meer gratis studentenpsychologen op de campus in Etterbeek aan.

VUB-studentenpsychologen bieden elke student tot acht gratis individuele sessies aan.
Naast psychologische ondersteuning, biedt de universiteit ook heel wat andere initiatieven en diensten aan: van hulp bij studeren, over trainingen bij faalangst en examenstress, tot begeleiding bij een gratis studentenpsycholoog of verwijzing naar externe gespecialiseerde diensten. De student kiest hierbij zelf voor een individuele begeleiding of hulp in groepsverband.

Financiële, materiële, sociale of psychologische zorgen kunnen zwaar wegen op het mentaal welzijn van studenten en bijgevolg hun studieresultaten. Daarom heeft wijlen ererector Caroline Pauwels in 2020 het Caroline Pauwels Noodsfonds opgericht voor VUB-studenten. Dit is om studenten in nood ondersteuning te kunnen bieden.

Scholen blokkeren Sporza door WK-matchen

Dieter Blarinckx-26 november 2022 om 08:51- Foto:

Instagram - Nws.nws.nws.

Het WK in Qatar is volop bezig, en dat merken ze ook in de Belgische scholen. Heel wat leerlingen proberen stiekem tijdens de les op school toch naar de matchen van het WK te kijken. En dat zint de scholen natuurlijk niet.

Sommige Belgische scholen nemen daarom ook maatregelen. Ze zagen immers dat hun wifi-verbruik serieus steeg tijdens de matchen van het WK. Daarom hebben verschillende scholen nu besloten om Sporza te blokkeren op school:

"Omdat we vlak voor de examens staan, hebben we Sporza tijdelijk geblokkeerd", klinkt het bij de directeur van het Bernarduscollege in Oudenaarde.

Er zijn ook andere scholen die nog een stapje verder gaan en niet alleen Sporza blokkeren, maar ook andere kanalen van VRT waarop verslagen van de matchen worden uitgezonden.

Van het moment dat de blokkering van kracht was, zag de directie het wifi-verbruik meteen dalen. Maar of het nog iets gaat uithalen, valt nog te bekijken. Deze regeling geldt enkel voor wifi en natuurlijk niet voor de 4G- of zelfs 5G-verbindingen.

Studenten moeten studie stoppen na uit de hand gelopen studentendoop

Karen Luiken-18 november 2022 om 07:34- Foto:

KU Leuven

Verschillende studenten van de KU Leuven moeten hun studie stopzetten na een eerdere, onverantwoorde studentendoop vorig jaar. De universiteit had een tuchtprocedure tegen hen opgestart.

Dertien studenten die betrokken zijn bij de tuchtprocedure maken het nieuws zelf bekend in een persoonlijke boodschap. Die werd donderdagavond via hun raadsman verspreid. De studenten zeggen spijt te hebben en laten weten dat ze de straf van de KU Leuven accepteren.

“Tijdens het doopritueel heeft zich een gevaarlijke situatie voorgedaan voor één van onze leden”, aldus de groep volgens HLN. “We zijn ons er allemaal van bewust dat dit niet zover had mogen komen. Dat was een falen naar onze leden, onze ouders en de universiteit toe, en dat spijt ons. We begrijpen en accepteren dat de KU Leuven ons hiervoor een straf oplegt. Voor enkelen onder ons betekent die dat zij hun lopende studies niet kunnen voortzetten aan de betrokken instelling.”

De studentendoop vond vorig jaar in november plaats. Een student belandde met een levensbedreigende hoeveelheid alcohol in zijn bloed in het ziekenhuis.

Ontdek meer