Jaarlijkse stijging van aantal VUB-studenten dat psychologische hulp krijgt

Sofie Verbeeck-08 oktober 2022 om 12:30- Foto:

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid komende maandag laat de Vrije Universiteit Brussel weten dat er een jaarlijkse stijging is van het aantal studenten dat gebruik maakt van psychologische hulp.

In 2019 kregen 2.520 VUB-studenten begeleiding van een studentenpsycholoog. Dat aantal steeg tot 3.283 in 2020 en 3.700 in 2021. Die stijging zou vooral te maken hebben met het algemene taboe rond psychologische hulp die meer en meer wegvalt. Om aan de stijgende vraag tegemoet te komen, stelde de universiteit meer gratis studentenpsychologen op de campus in Etterbeek aan.

VUB-studentenpsychologen bieden elke student tot acht gratis individuele sessies aan.
Naast psychologische ondersteuning, biedt de universiteit ook heel wat andere initiatieven en diensten aan: van hulp bij studeren, over trainingen bij faalangst en examenstress, tot begeleiding bij een gratis studentenpsycholoog of verwijzing naar externe gespecialiseerde diensten. De student kiest hierbij zelf voor een individuele begeleiding of hulp in groepsverband.

Financiële, materiële, sociale of psychologische zorgen kunnen zwaar wegen op het mentaal welzijn van studenten en bijgevolg hun studieresultaten. Daarom heeft wijlen ererector Caroline Pauwels in 2020 het Caroline Pauwels Noodsfonds opgericht voor VUB-studenten. Dit is om studenten in nood ondersteuning te kunnen bieden.

KdG en Meir Corner bouwen nieuwe duurzame campus in hartje Antwerpen

Simon Smetryns-01 juni 2023 om 12:04

De Karel de Grote Hogeschool (KdG) en projectontwikkelaar Meir Corner hebben de vergunning gekregen voor de herontwikkeling van de voormalige Proximus site aan de Meir in Antwerpen.

Het project combineert een nieuwe hogeschoolcampus met retail. De onderste verdiepingen zijn bestemd voor een flagship retail store van circa 10.000m², de verdiepingen daarboven voor een hogeschoolcomplex voor 6.000 studenten Management & IT van KdG. De nieuwe campus Meir wordt met een oppervlakte van ruim 29.000 m² bijna dubbel zo groot als de huidige campus op de Groenplaats.

De campus zal niet alleen ruimte bieden voor toekomstgericht onderwijs, onderzoek en ondernemerschap, maar ook een duurzame en inclusieve omgeving creëren. Ze wordt ontworpen als een open ontmoetingsplek waar leren, leven en werken samenkomen.

Tegen het najaar van 2026 verhuizen de studenten en medewerkers van campus Groenplaats naar hun nieuwe campus.

WIN: Duoticket voor de Red Bull Study Club in Gent

Joyce Vander Auwera-31 mei 2023 om 09:45- Foto:

Red Bull Content Pool

Ben je het beu om in een saaie bib te vertoeven of ben je moe gekeken op de muren van je kamer? Kom dan van dinsdag 6 juni tot en met donderdag 8 juni studeren in de Red Bull Study Club in VIERNULVIER (het vroegere 'De Vooruit') in Gent. Jawel, je leest het goed, je kan studeren in één van de bekendste concertzalen van België!

Wat staat je te wachten? Je eigen studieparadijs op een unieke locatie, waar je kan profiteren van gratis elektriciteit en WiFi, handige goodies die je zullen verbazen, een eindeloze voorraad ijskoude Red Bull (om die zware hersenen te koelen) en een serene omgeving waar zelfs een mediterende zenmeester jaloers op zou zijn.

Maar wacht, er is nog meer! Want pauzeren is net zo belangrijk als studeren. Maak je dus klaar voor coole work-outs powered by Jims, lachyoga-sessies waarbij je buikpijn krijgt van het lachen en de iconische silent disco, waar je deze editie kan raven met Jonatan Medart!

Kortom: alles wat je nodig hebt om je examens te overleven, met een flinke dosis humor erbij!

Let op! Reserveren is niet mogelijk. Het aantal plaatsen is beperkt. First come = first served. Maar, gelukkig geven wij een duoticket weg voor de 3 volle dagen zodat jij én je bestie - of lief - gegarandeerd plaats hebben.

Doe snel mee met de giveaway hieronder en wie weet studeer jij volgende week in VIERNULVIER. 🤩

Red Bull Content Pool

Ontdek meer