Anuna De Wever stopt met Youth for Climate

Karen Luiken-25 augustus 2022 om 15:24

Anuna De Wever stopt met Youth for Climate. De oprichtster van de klimaatbeweging voor jongeren laat in een bericht op Instagram weten dat ze haar ‘werk, prioriteiten en dromen op andere plaatse na wil streven’.

Anuna was er bij toen Youth for Climate (YFC) jaren geleden werd opgericht. “Toen waren we nog maar met vier mensen en hadden we een grote droom”, schrijft ze. “Tegenwoordig maakt YFC deel uit van een wereldwijde beweging die is uitgegroeid tot een machtige politieke kracht.”

Het klimaatmeisje besloot een paar maanden geleden al om haar werkzaamheden voor de beweging neer te leggen en aan andere projecten te gaan werken. “Ik heb de afgelopen jaren als jonge activist veel geleerd. Ik heb overwinningen gevierd en fouten gemaakt, en ik begin te begrijpen waar ik denk dat ik mijn grootste bijdrage kan leveren. Ik wil de bewegingen en activisten blijven steunen die niet zo bevoorrecht zijn als ik als het gaat om toegang tot platforms. Ik wil blijven groeien en leren, de onvolmaakte activist zijn die ik ben en werken aan verandering met de mensen die ik liefheb.”

Ze sluit haar bericht af door te beloven binnenkort meer informatie te delen over de projecten waar ze momenteel aan werkt. “Ik kijk ernaar uit om de dingen die ik tot nu toe heb geleerd, mee te nemen. En om opnieuw te beginnen.”

Weg met plastic afval, toon je goed hart voor zeehondjes

Maxine Decaluwé-23 maart 2023 om 17:00

De lenteschoonmaak klinkt je zeker en vast bekend in de oren. Maar wist je dat ook onze stranden jaarlijks worden opgeruimd? Op zondag 26 maart 2023 vindt de Eneco Clean Beach Cup plaats. Dé opruimactie die de maritieme natuur wil beschermen, en dit jaar staat in teken van zieke zeehondjes.

De plastic afvalproblematiek aan de kustlijn is schering en inslag, maar dat zou niet mogen. Al 14 edities lang engageert de Eneco Clean Beach Cup zich om onze stranden afvalvrij te maken. Op één dag tijd haalden meer dan 7.500 vrijwilligers vijf ton afval op. Het initiatief is daarmee de grootste strand clean-up van de Lage Landen, en zelfs van Europa!

Dit jaar steekt Sea Life Blankenberge een handje toe. Onder het motto ‘Free Billy!’ willen ze een statement maken. Billy is een van de zeehonden die ziek werd omwille van plastic afval in de Noordzee. Hij wordt sinds eind januari verzorgd door het SOS Rescue Team van Sea Life. Als hij voldoende herstelt, wordt hij tijdens het slotmoment van Eneco Clean Beach Cup hopelijk opnieuw vrijgelaten.

Op 26 maart is het zover. Dan kan jij met je familie, vrienden of sportclub het verschil maken. De schoonmaak gaat door op 26 kustlocaties in België en Nederland. Blankenberge is de hoofdlocatie, waar extra animatie zal voorzien worden. Studio Brussel brengt er live verslag uit, je kan er tal van strandspellen spelen én je kan er zelfs leren surfen op de surfsimulator!

Wil je het klimaat een handje helpen of wil je Billy de zee zien trotseren? Schrijf je dan snel in via de website!

Terug sneeuw voorspeld volgende week

Dieter Blarinckx-12 maart 2023 om 15:57- Foto:

KMI

Hoewel het kwik morgen lokaal kan stijgen tot zelfs 17 graden, lijken we nog niet verlost van die maartse buien. Het KMI heeft immers voorspeld dat er tegen midden en eind volgende week weer sneeuw kan vallen!

Maandag mogen we een mooie dag verwachten waarbij de temperaturen zelfs tot maximum 17 graden kunnen gaan. Maar vanaf maandagavond zal het kwik terug pijlsnel zakken. En dat zorgt dan weer voor buien en zelfs sneeuwbuien!

Die nieuwe sneeuwbuien worden vanaf dinsdagmiddag verwacht, eerst in de Ardennen, maar daarna ook meer in het centrum van het land. Woensdag zullen we hoogstwaarschijnlijk wakker worden met wat sneeuwbuien. Doorheen de dag maken zij dan plaats voor hevige regenbuien.

Ontdek meer