Eerste bestuurdersloze taxi in China

Sofie Verbeeck-09 augustus 2022 om 08:30- Foto:

Baidu

China heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: bestuurdersloge taxi's. Ze waren al even bezig met dit project maar nu mogen de robottaxi's ook echt rondrijden en mensen oppikken. Zou jij zo'n taxi vertrouwen?

Het is een grote overwinning voor het Chinese techbedrijf Baidu. Ze kregen eindelijk een licentie van de overheid om taxi's zonder bestuurder te laten rondrijden in het openbaar. De robottaxi's "Apollo Go" zullen vanaf maandag rondrijden in de grootsteden Wuhan en Chongqing.

Het is wel opvallend dat er in het verleden bij de proeftesten steeds een bestuurder aanwezig moest zijn in de auto. Die moest dan in de passagiersstoel zitten.

Bekijk hieronder de video van de robottaxi.

Tiener overleden na aanval haai

Karen Luiken-05 februari 2023 om 08:04- Foto:

Photo by Marcelo Cidrack on Unsplash

Een 16-jarig meisje is dit weekend overleden in West-Australië. Ze werd aangevallen door een haai toen ze aan het zwemmen was in de Swan-rivier.

Het meisje voer naar verluidt samen met wat andere mensen op jetski’s rond op de Swan-rivier. De tiener besloot een plons in het water toen ze een groep dolfijnen zag en werd vervolgens aangevallen door een haai. Ze raakte ernstig gewond en werd uit het water gehaald, maar hulp mocht niet meer baten.

Het is niet bekend van welke soort de haai is. Persbureau AFP meldt dat het in dit gebied de eerste fatale haaiaanval is sinds 1923. Toen overleed een 13-jarig jongetje.

Bewezen: Jack kon overleven in ‘Titanic’

Dieter Blarinckx-04 februari 2023 om 08:21

Het is al een discussie die ettelijke jaren aan de gang is: kon Jack overleven op de drijvende deur naast Rose? Velen waren overtuigd van wel en nu neemt regisseur James Cameron zelf de proef op de som.

Aan het einde van de Oscarwinnende film ‘Titanic’ is te zien hoe Jack sterft door het ijskoude water, terwijl zijn geliefde Rose droog weet te overleven op een drijvend stuk hout. Maar had Jack toch gered kunnen worden? James Cameron zocht het even zelf uit.

Voor National Geographic onderzocht de regisseur samen met twee stuntacteurs of Jack inderdaad naast Rose kon liggen. Op de beelden is te zien hoe de stuntmannen in ijskoud water verschillende scenario’s uittesten op een drijvende deur. Er werd ook rekening gehouden met de inspanningen die Jack en Rose daarvoor hebben moeten leveren in vorige scènes. Maar James Cameron kon wel degelijk concluderen dat Jack het in sommige scenario’s kon overleven:

“Jack had het kunnen overleven, maar er zijn veel factoren die een rol spelen. Ik denk dat Jack vooral niets wou doen om Rose in gevaar te brengen. En dat past 100% bij zijn karakter”.

Check de beelden hier:

Ontdek meer