Overheid roept op om je muntstukken van 5 en 10 cent te gebruiken

Sofie Verbeeck-08 augustus 2022 om 12:15- Foto:

Photo by micheile dot com on Unsplash

De overheid roept op om je muntstukken van vijf en tien eurocent op te gebruiken want er heerst nog steeds een schaarste. Al zegt de FOD Financiën wel dat er nog nooit zoveel eurocenten in omloop zijn geweest als nu.

Haal dat oude spaarvarken maar weer boven want het is tijd om je koperen centjes uit te geven. FOD Financiën meldt dat er nog steeds een schaarste heerst naar 5 en 10 eurocenten. In juni stelde de Nationale Bank ook al die vraag, maar dat heeft dus niet gewerkt. Ondertussen zijn ze ook nog opzoek naar andere oplossingen.

Russische rapper pleegt zelfmoord omdat hij niet wil vechten in oorlog

Karen Luiken-03 oktober 2022 om 06:34

Een Russische rapper die wilde voorkomen dat hij moest vechten in Oekraïne heeft zelfmoord gepleegd. Het gaat volgens Daily Mail om Ivan Vitalievich Petunin, die zichzelf als artiest Walkie noemde.

Het lichaam van de artiest werd gevonden nadat de 27-jarige via Telegram een videoboodschap had gedeeld. Daarin zei hij niet te willen doden voor idealen. “Als je deze video bekijkt, leef ik niet meer”, zo klonk het. “Ik kan de zonde van moord niet op mijn ziel nemen en dat wil ik ook niet. Ik ben niet klaar om te doden voor idealen.”

In Rusland staat een groot deel van de mannen onder de 65 als reservist geregistreerd. Volgens het Russische ministerie van Defensie zouden alleen mannen met een gevechts- of dienstervaring moeten vechten, maar volgens mediaberichten worden ook andere mannen naar Oekraïne gestuurd.

Ruim 194.000 Russische burgers zijn al naar buurland Georgië gevlucht. Sommige mannen zouden zelfs hun eigen ledematen breken om niet opgeroepen te worden.

Efteling wordt grotendeels rookvrij

Dieter Blarinckx-01 oktober 2022 om 08:40

Groot nieuws uit de pretparkwereld want het Nederlandse pretpark Efteling heeft aangekondigd dat ze vanaf 14 november grotendeels rookvrij zullen zijn. Roken mag dan alleen nog in één van de tien aangewezen zones.

Wie vanaf 14 november nog een sigaret opsteekt in de rookvrije zones, riskeert een fixe boete.

"We vinden het belangrijk dat we een veilige en gezonde plek zijn voor iedereen. We zijn een familiepark en er komen heel veel kinderen. Die willen we niet confronteren met rokende mensen, we krijgen daar ook klachten over binnen", klinkt het bij de woordvoerder van het park aan de Nederlandse pers.

Er komen tien rookzones verspreid over het park. Daarbuiten is roken verboden. "We denken dat dit een goede oplossing is voor rokende mensen. We willen rokers niet uitsluiten en toegankelijk zijn voor iedereen."

"Er zullen mensen zijn die het er niet mee eens zijn, maar wij denken dat dit past bij de Efteling. Medewerkers en beveiliging gaan gasten erop aanspreken zodra ze zien dat er nog gerookt wordt en vragen of ze naar de rookplekken willen gaan. Het is afwachten hoe dat gaat lopen, maar ik ga er vanuit dat het goed gaat komen."

Ontdek meer