KMI waarschuwt voor de "warmste week van 2022"

Dieter Blarinckx-07 augustus 2022 om 17:12

Het is warm en het wordt nóg warmer. Dat zegt David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Volgens hem staan we zelfs voor de “warmste week van 2022”. Ze kondigen daarom ook code oranje af tussen woensdag 10 augustus tot en met maandag 15 augustus.

"We staan sowieso voor de warmste week van 2022. De temperaturen zullen 30 graden en meer bereiken tussen woensdag en maandag. Daarna lijkt het wat koeler te worden, maar niet koud, met zo'n 25 graden”, klinkt het bij David. "Het is raadzaam om extra aandacht te hebben voor kwetsbare personen, geen vuur te maken in de natuur en dieren van voldoende beschutting en drinkwater te voorzien”, gaat hij verder.

Hij raadt verder aan om zoveel mogelijk binnen te blijven, voor jezelf en je geliefden te zorgen en te zorgen voor genoeg hydratatie.

"Gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen, krijgen de vraag om maatregelen te nemen tegen de warmte. De tips en aanbevelingen van Zorg en Gezondheid zijn te vinden op de site www.warmedagen.be", wist VRT nog mee te delen.

Oprichter Patagonia geeft bedrijf weg om klimaatcrisis te bestrijden

Karen Luiken-16 september 2022 om 06:11

De oprichter van Patagonia gaat met pensioen en heeft besloten zijn bedrijf weg te geven. Niet aan zomaar iemand, maar aan een organisatie die de winst zal gebruiken om de klimaatcrisis te bestrijden.

De 83-jarige Yvon Chouinard richtte Patagonia, een merk voor buitenkleding, in 1973 op. Na bijna 50 jaar is de oprichter er klaar mee en draagt hij zijn eigendom over aan een non-profitorganisate. Alle winst die met het bedrijf behaald wordt, komt ten goede aan het beschermen van de planeet.

“Als we enige hoop hebben op een bloeiende planeet over 50 jaar, dan eist dat van ons allemaal dat we alles doen wat we kunnen met de hulpbronnen die we hebben”, zegt Yvon Chouinard. “In plaats van waarde uit de natuur te halen en deze om te zetten in rijkdom, gebruiken we de rijkdom die Patagonië creëert om de bron te beschermen. We maken van de aarde onze enige aandeelhouder. Ik ben bloedserieus over het redden van deze planeet.”

Anuna De Wever stopt met Youth for Climate

Karen Luiken-25 augustus 2022 om 15:24

Anuna De Wever stopt met Youth for Climate. De oprichtster van de klimaatbeweging voor jongeren laat in een bericht op Instagram weten dat ze haar ‘werk, prioriteiten en dromen op andere plaatse na wil streven’.

Anuna was er bij toen Youth for Climate (YFC) jaren geleden werd opgericht. “Toen waren we nog maar met vier mensen en hadden we een grote droom”, schrijft ze. “Tegenwoordig maakt YFC deel uit van een wereldwijde beweging die is uitgegroeid tot een machtige politieke kracht.”

Het klimaatmeisje besloot een paar maanden geleden al om haar werkzaamheden voor de beweging neer te leggen en aan andere projecten te gaan werken. “Ik heb de afgelopen jaren als jonge activist veel geleerd. Ik heb overwinningen gevierd en fouten gemaakt, en ik begin te begrijpen waar ik denk dat ik mijn grootste bijdrage kan leveren. Ik wil de bewegingen en activisten blijven steunen die niet zo bevoorrecht zijn als ik als het gaat om toegang tot platforms. Ik wil blijven groeien en leren, de onvolmaakte activist zijn die ik ben en werken aan verandering met de mensen die ik liefheb.”

Ze sluit haar bericht af door te beloven binnenkort meer informatie te delen over de projecten waar ze momenteel aan werkt. “Ik kijk ernaar uit om de dingen die ik tot nu toe heb geleerd, mee te nemen. En om opnieuw te beginnen.”

Ontdek meer