Bewezen: blauwe ballen is echte aandoening

Dieter Blarinckx-30 juli 2022 om 08:04

Ja, je leest de titel van dit artikel wel degelijk goed, onderzoek heeft aangetoond dat blauwe ballen een échte medische aandoening is. Dat werd bewezen door Dr. Sam Hay.

Men spreekt over blauwe ballen als een man spreekt over het gevoel dat hij krijgt na een langdurige seksuele opwinding, zonder klaar te komen. Er ontstaat dan een vreemd en onwennig gevoel in de ballen, dat vaak wordt omschreven als ‘blauwe ballen’. Dr. Sam Hay bewees nu - eens en voor altijd - dat dit vreemde gevoel wel degelijk een aandoening is.

Hij zei echter dat de ballen meestal niet felblauw worden, zoals je zou denken, maar dat ze een “soort blauwe tint” kunnen aannemen als gevolg van gezwollen aderen.

"Ik dacht altijd dat blauwe ballen een mythe was, dat als je - te - lang opgewonden blijft, je ballen blauw worden en eraf vallen, en dat de enige manier om ervan af te komen is om wat plezier te maken. Ik dacht dat het een excuus was voor mannen om klaar te komen, maar het is echt waar!”, verklaarde hij tijdens een Australische lezing.

Wie volgende keer dus zaagt over blauwe ballen, heeft misschien wel gelijk...

Dit is hoe je lichaam weet dat je relatie op barsten staat

Brecht Roelants-20 mei 2025 om 07:35

Je hoofd wil misschien blijven, maar je lichaam denkt daar soms anders over. Volgens hormoonspecialisten zijn er duidelijke signalen die je lichaam afgeeft als je relatie niet (meer) goed voor je is.

Altijd uitgeput na een volle nacht slaap? Of voel je je vaak opgejaagd als je bij je partner bent? Dan zou het zomaar kunnen dat je lichaam een breakup al ziet aankomen, nog voor jij eraan denkt.

Volgens hormoonexpert Mike Kocsis zijn het vooral je stresshormonen die alarm slaan. “Cortisol, ons belangrijkste stresshormoon, stijgt wanneer je je emotioneel of fysiek onveilig voelt. Als je constant gespannen bent in je relatie, interpreteert je lichaam zelfs gewone gesprekken als een bedreiging,” zegt hij in een interview met The Mirror.

En dan is er ook nog dopamine, de stof die je die lekkere high geeft als je verliefd bent. Klinkt leuk, maar als je relatie vooral draait rond het najagen van die ‘rush’, zit je eigenlijk in een verslavingspatroon. Dat is op de lange termijn allesbehalve gezond, benadrukt Kocsis.

Voel je je vaak down of prikkelbaar? Dan kunnen ook je serotoninelevels uit balans zijn, de chemische stof die je humeur, slaap en emotionele stabiliteit beïnvloedt. In stabiele relaties zit dat normaal goed, maar constante ruzies of onzekerheid? Daar gaat je serotonine.

Ook het libido kan signalen geven. Als seks plots als een verplichting voelt, kan dat een teken zijn dat er iets fundamenteels wringt.

Gedragsexpert Jessen James vult aan dat emotionele afstand en opgekropte frustraties alarmsignalen zijn die je niet mag negeren. “Wrok verdwijnt niet vanzelf. Als je telkens in dezelfde discussies belandt en niets verandert, moet je je afvragen of deze relatie je nog echt gelukkig maakt.”

Kortom: soms weet je lichaam het gewoon sneller dan jijzelf. En dat gevoel mag je serieus nemen.

Deze 6 zinnen houden je relatie sterk

Brecht Roelants-19 mei 2025 om 13:54

Je hoeft geen relatietherapeut te zijn om je relatie een boost te geven. Volgens psychotherapeute Amy Morin zijn er zes zinnen die gezonde koppels vaak zeggen, en ze zijn verrassend eenvoudig.

Goede communicatie is key, dat hoor je overal. Maar wát moet je dan precies zeggen om je relatie te doen werken? Psychotherapeute Amy Morin, auteur van '13 Things Mentally Strong Couples Don’t Do', deelt in een interview met CNBC Make It zes zinnen die succesvolle koppels vaak gebruiken.

Gebruik je deze zinnen al? Dan ben je volgens Morin al goed bezig. Nog niet? Dan is het nooit te laat om ermee te beginnen. Hier komen ze:

1. “Ik ga je iets zeggen dat je misschien niet leuk vindt om te horen”
Klinkt heftig, maar het toont net dat je eerlijk bent én empathisch. Het helpt om spanningen aan te pakken zonder ze te negeren. Denk aan iets als: “Ik voelde me ongemakkelijk toen je dat tegen je moeder zei.”

2. “Ik heb je steun nu even nodig”
Kwetsbaarheid tonen is geen zwakte. Door dit te zeggen, laat je weten dat je je partner vertrouwt en dat je er samen door wil.

3. “Daar had ik nog niet zo over nagedacht”
Een beetje openheid voor het perspectief van je partner kan veel doen. Je toont dat je luistert en bereid bent om je standpunt bij te stellen.

4. “Ik snap dat je je zo voelt”
Ook al denk je er anders over, het erkennen van je partner z’n gevoelens is essentieel. Het laat zien dat je empathie hebt, zelfs tijdens een discussie.

5. “Sorry voor mijn aandeel hierin”
Fouten toegeven = volwassen zijn. En het helpt de ander ook om z’n verantwoordelijkheid op te nemen. Geen eindeloos vingerwijzen, maar samen vooruitkijken.

6. “Laten we een oplossing zoeken”
Of het nu over een ruzie tussen jullie gaat of over een probleem op het werk van je partner: samenwerken aan een oplossing versterkt jullie band.

Ontdek meer