Nieuw doopcharter KU Leuven gaat volgend jaar in

Dieter Blarinckx-22 juni 2022 om 07:57- Foto:

KU Leuven

Na het grote debacle rond de dood van Sanda Dia tijdens een studentendoop van de KU Leuven, komt er een nieuw doopcharter dat vanaf volgend academiejaar zal ingaan.

In het nieuwe doopcharter voor de Leuvense studentenorganisaties staat vastgelegd wat wél en niet kan tijdens doop- en welkomsrituelen. Vanaf volgend academiejaar zal er bijvoorbeeld altijd een EHBO-verantwoordelijke, hoofdverantwoordelijke en controlepersoon aanwezig moeten zijn.

Het nieuwe charter draait rond vier grote principes: verantwoordelijkheid, respect, veiligheid en verbinding. De grenzen van de schachten moeten ook altijd worden gerespecteerd. Om dit te benadrukken zal ook de hiërarchie tijdens deze doop- en welkomsrituelen verdwijnen. Kortom wil dit zeggen dat schachten baas zijn over hun eigen doop en zélf mee mogen bepalen wat ze wél en niet doen.

Verder zullen alle activiteiten eerst gemeld moeten worden via een officiële kalender van de KU Leuven. Dat wil zeggen dat het hele verloop van de doop - en zelfs welke producten er worden gebruikt - zullen moeten worden aangegeven.

Je kan het volledige doopcharter hier nalezen.

Studenten moeten studie stoppen na uit de hand gelopen studentendoop

Karen Luiken-18 november 2022 om 07:34- Foto:

KU Leuven

Verschillende studenten van de KU Leuven moeten hun studie stopzetten na een eerdere, onverantwoorde studentendoop vorig jaar. De universiteit had een tuchtprocedure tegen hen opgestart.

Dertien studenten die betrokken zijn bij de tuchtprocedure maken het nieuws zelf bekend in een persoonlijke boodschap. Die werd donderdagavond via hun raadsman verspreid. De studenten zeggen spijt te hebben en laten weten dat ze de straf van de KU Leuven accepteren.

“Tijdens het doopritueel heeft zich een gevaarlijke situatie voorgedaan voor één van onze leden”, aldus de groep volgens HLN. “We zijn ons er allemaal van bewust dat dit niet zover had mogen komen. Dat was een falen naar onze leden, onze ouders en de universiteit toe, en dat spijt ons. We begrijpen en accepteren dat de KU Leuven ons hiervoor een straf oplegt. Voor enkelen onder ons betekent die dat zij hun lopende studies niet kunnen voortzetten aan de betrokken instelling.”

De studentendoop vond vorig jaar in november plaats. Een student belandde met een levensbedreigende hoeveelheid alcohol in zijn bloed in het ziekenhuis.

"In onderbroek in de les, prof ook!"

Simon Smetryns-29 oktober 2022 om 13:23

We gingen een nachtje stappen in Leuven met goede vriend Martijn Spaepen.

Antwerpen, you're next!!

Ontdek meer