Overpoort wil Covid Safe Zone: onbeperkt feesten voor studenten

Christophe Moons-24 augustus 2021 om 04:56

Vanaf 1 september worden heel wat coronamaatregelen in de horeca verder versoepeld, maar dansen op café en zonder mondmasker rondlopen, mag pas vanaf 1 oktober. In Gent heeft men echter een plan klaar om de studenten bij de start van het nieuwe schooljaar toch al meteen feestjes te laten bouwen.

Horeca Oost-Vlaanderen wil van de Overpoortstraat een Covid Safe Zone maken gedurende de hele maand september. Studenten zouden zo onbeperkt kunnen feesten op straat en in de cafés. De befaamde uitgaansbuurt zou dan behandeld worden als één grote evenementzone.

Iedereen die wil gaan feesten, hoeft enkel een Covid Safe Ticket aan te vragen. En je krijgt dat ook, als:

- je in het bezit bent van een vaccinatiecertificaat (langer dan 2 weken volledig gevaccineerd)
- je een herstelcertificaat kan voorleggen (van max. 6 maanden oud)
- je een PCR-test hebt laten afnemen, met een negatief resultaat (enkel geldig op de dag van de test tot + 2 dagen)
- je een snelle antigeentest hebt laten afnemen door officieel medisch geschoold personeel, met een negatief resultaat (enkel geldig op de dag van de test tot + 1 dag)

Voorlopig gaat het enkel nog maar om een voorstel van Horeca Oost-Vlaanderen, maar met een beetje creatieve goede wil, is men er daar van overtuigd dat het plan uitvoerbaar is. Bovendien zou het studenten die nog niet gevaccineerd zijn, kunnen overtuigen om zich alsnog (sneller) te laten prikken.

Foto: Michael Discenza (Unsplash)

Zo kan je vanaf 1 september toch al dansen op café en in clubs

Christophe Moons-28 augustus 2021 om 06:29

Het overlegcomité besliste dat dansen vanaf 1 september weer kan, maar enkel op familie-, trouw-, buurt- of andere privé-feesten. Op café en in discotheken moet je tot 1 oktober helaas braaf op je stoel blijven zitten. Alleen... er is een achterpoortje ontdekt!

In het officiële Ministerieel Besluit dat na het overlegcomité werd gepubliceerd, staat duidelijk dat op café wél mag gedanst worden. Zonder mondmaskers en social distancing én zonder Covid Safe Ticket zelfs. De voorwaarden: er mogen max. 199 personen aanwezig zijn en het moet om een privé-organisatie gaan, op individuele uitnodiging.

Volgens de bevoegde minister, Annelies Verlinden, geldt een publiek Facebook evenement niet als privé, maar als al de rest is eigenlijk gewoon oké: een uitnodiging per mail of zelfs een berichtje via WhatsApp zijn geldig. Dat wil zeggen dat een cafébaas simpelweg naar al zijn gasten een WhatsApp kan sturen van zodra zij binnenkomen. Het café moet namelijk niet afgehuurd worden en het maakt ook niet uit wie de organisator is, zolang er maar minder dan 200 man aanwezig is.

Discotheken

Ook discotheken kunnen van dit achterpoortje profiteren. Zij mogen in principe al open vanaf 1 september, op voorwaarde dat er gebruikt wordt gemaakt van het Covid Safe Ticket. Met het achterpoortje van de minister, hoeft dit Ticket nu in se niet meer.

Een beetje bizar, maar het is 100% wettelijk. "Toch is het geen vrijgeleide om al de inspanningen die we tot nu toe hebben geleverd teniet te doen", waarschuwt de minister wel nog.

Foto: Sam Mar (Unsplash)

Student Kick-Off maakt line-up bekend

Esther Lapin-26 augustus 2021 om 09:02

Op woensdag 29 september is het eindelijk zover: de langverwachte 15de editie van Student Kick-Off. We hebben er een jaartje op moeten wachten, maar als je de line-up bekijkt was het het wachten meer dan waard!

Het festival zal weer plaatsvinden op het Sint-Pietersplein in Gent zoals alle andere jaren. De inkom bedraagt weer één euro en die opbrengst schenken ze integraal aan het goede doel.

Zoals elk jaar zijn er weer kleppers van formaat die het academiejaar samen met jullie komen inzetten. Dit jaar zijn dat namen zoals Cleymans & Van Geel, Regi, Metejoor, Jebroer, Omdat Het Kan Soundsystem ft. Average Rob, dj Michael Amani, de Bromeo's en nog zo veel meer! De volledige line-up kan je checken op hun site.

Tot dan!