Deze landen zijn door naar finale songfestival

Karen Luiken-11 mei 2022 om 06:02- Foto:

Reuters

Het grote spektakel rondom het songfestival is losgebarsten en de eerste halve finale zit erop. Dat betekent dus ook dat we inmiddels weten welke eerste tien landen we zaterdag terugzien in de finale.

In de eerste halve finale van dinsdagavond stonden zeventien verschillende landen: Albanië, Letland, Litouwen, Zwitserland, Slovenië, Oekraïne, Bulgarije, Nederland, Moldavië, Portugal, Kroatië, Denemarken, Oostenrijk, IJsland, Griekenland, Noorwegen en Armenië.

De finalisten die zich hebben geplaatst voor de finale zijn S10 (Nederland), Rosa Linn (Armenië), Amanda Tenfjord (Griekenland), MARO (Portugal), Kalush Orchestra (Oekraïne), Zdob şi Zdub & Advahov Brothers (Moldavië), Systur (IJsland), Marius Bear (Zwitserland), Monika Liu (Litouwen) en Subwoolfer (Noorwegen).

Morgen vindt de tweede halve finale plaats en is het de beurt aan de landen: Finland, Israël, Servië, Azerbeidzjan, Georgië, Malta, San Marino, Australië, Cyprus, Ierland, Noord-Macedonië, Estland, Roemenië, Polen, Montenegro, België, Zweden en Tsjechië.

Sint-Truiden heeft eerste slimme wijnautomaat in Vlaanderen

Dieter Blarinckx-29 mei 2023 om 08:05- Foto:

wijnonline.be

De Limburgse stad Sint-Truiden heeft met trots de allereerste slimme wijnautomaat voorgesteld. Het is een idee van de Truiense wijnhandel Verivino en Tops Vending. Mensen kunnen er dus letterlijk wijn uit de automaat halen.

Wie last minute toch nog ene leuk feestje organiseert en geen wijn meer in huis heeft, kan voortaan terecht bij deze nieuwe wijnautomaat in hartje Sint-Truiden. De automaat heeft een brede selectie van gekoelde kwaliteitswijnen, maar ook een exciting verrassingspakket! Daarnaast is het zelfs mogelijk om online te bestellen en dan gewoon af te halen aan de automaat!

"Het zonnetje schijnt en je beslist om wat vrienden op te trommelen voor een barbecue-feestje. Maar de wijn is op... Dan kan je even langs onze automaat van Verivino om een keuze te maken uit het samengestelde assortiment. Wit, rood, rosé of bubbels: je vindt ze in de prijsrange van 6 tot 45 euro. Je kunt eenvoudig door het assortiment bladeren, de perfecte fles selecteren en met behulp van de QR-code alle informatie opvragen”, klinkt het bij Verivino aan Het Belang van Limburg.

Als het een succes wordt zijn ze van plan om de automaat ook op andere locaties te gaan testen.

Zo zag je het wrak van Titanic nog nooit!

Dieter Blarinckx-27 mei 2023 om 16:33

Het is een van de meest spraakmakende gebeurtenissen uit de geschiedenis: de ramp van de Titanic wordt tot op vandaag nog steeds onderzocht. Maar nieuw onderzoek heeft nu zotte en ongelooflijke beelden kunnen shooten van het wereldbekende wrak.

Op 10 april 1912 vertrok Titanic, toen het grootste schip ter wereld, aan haar eerste reis richting New York. Amper vier dagen later botste het schip tegen een ijsberg en zonk naar de bodem van de Atlantische Oceaan. Sindsdien zijn er talloze expedities uitgevoerd naar het wrak, maar recent technisch onderzoek biedt nu een nieuwe en zotte kijk op het wrak.

Voor het eerst werd er een volledige en accurate 3D-scan genomen van het wrak op de bodem van de Atlantische Oceaan, op zo’n diepte van 4000 meter. Dit gloednieuwe 3D-model moet nieuwe inzichten geven over het zinken van het schip en dus eigenlijk haar geheimen helpen ontrafelen. De 3D-scan kon gemaakt worden nadat een onderzeeër zo’n 200u het wrak verkende en in kaart bracht. Hij nam zo’n 700.000 beelden, die dan samengevoegd werden tot één duidelijk 3D-model.

“Dit kan een nieuw inzicht geven in wat er de Titanic juist overkomen is. Door de scans zie je hets schip zoals nooit tevoren: het wrak is voor het eerst in zijn geheel zichtbaar”, klinkt het bij een van de onderzoekers aan de wereldpers.

Check hieronder enkele indrukwekkende beelden:

Ontdek meer