Stijgende cijfers in Spanje: feestvakanties voor jongeren geannuleerd

Karen Luiken-06 juli 2021 om 05:00

Verschrikkelijk nieuws voor jongeren die van plan waren binnenkort naar Spanje te gaan voor een feestvakantie. Omdat de besmettingen in het zuidelijke land snel oplopen, annuleren verschillende reisorganisaties de geplande reizen van de komende maand. Dat meldt het Nieuwsblad.

Jongerentravel is één van de organisaties die vakanties tot eind juli annuleert. “Er vloeien veel tranen bij de honderden jongeren die we moeten laten weten dat we hun reis annuleren”, zegt Katrien Corens van de reisorganisatie. “We willen niet bijdragen aan nieuwe besmettingshaarden.”

Summer Bash overweegt hetzelfde te doen. Die jongerenorganisatie laat weten ouders de kans te willen geven om reizen kosteloos te annuleren.

Voor jongeren die van plan waren met TAGMAG mee naar The Graduates​ te gaan, is er gelukkig nog geen reden voor paniek. De reizen die nu geannuleerd worden, staan gepland in de maand mei. The Graduates vindt pas in september plaats. Je kunt je daarvoor nog aanmelden​!

(Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash)

Cannabis kan corona-infectie voorkomen

Karen Luiken-12 januari 2022 om 17:28

Het roken van een joint kan een infectie door het coronavirus tegengaan. Onderzoekers van de Universiteit van Oregon zijn erachter gekomen dat er in hennep twee stoffen zitten, CBGA en CBDA, die de ziekte kunnen tegengaan. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het Journal of Nature Products.

De twee stoffen binden zich aan uitsteeksels van eiwitdelen op het virus, en blokkeren daarmee een stof die corona gebruikt om mensen te besmetten. “Deze componenten hebben het potentieel een infectie door het coronavirus te voorkomen en behandelen”, zegt onderzoeker Richard van Breemen van het Hennep Innovatie Centrum van de universiteit.

Kanttekening bij dit verhaal is wel dat het onderzoek werd uitgevoerd bij de alfa- en bètavariant van het virus, niet op mutaties als Delta en Omikron. Ook zijn de testen nog niet uitgevoerd op mensen.

(Photo by Esteban Lopez on Unsplash)

Deze quarantaine- en testregels gaan vandaag in

Karen Luiken-10 januari 2022 om 07:44

Vanaf vandaag gelden er nieuwe quarantaine- en testregels. Die zijn vooral interessant als je samen bent geweest met een hoogrisicocontact en vervolgens dus in quarantaine moet. Vergeten hoe het ook alweer zat? We frissen je geheugen even op.

Als je onlangs gevaccineerd bent met een tweede prik of booster, hoef je vanaf nu niet meer in quarantaine na een hoogrisicocontact. Ook is een PCR-test dan niet meer nodig.

Is het langer dan vijf maanden geleden dat jij een vaccin kreeg? Dan moet je na een hoogrisicocontact wél in quarantaine, maar niet zo lang als voorheen de bedoeling was. Wanneer jij een negatieve zelftest af kan leggen, mag je na vier dagen je isolatie verlaten. Niet-gevaccineerden moeten zeven dagen in isolatie, mits zij tegen die tijd een negatieve zelftest kunnen doen.

Mensen die besmet zijn met het coronavirus moeten verplicht zeven dagen in quarantaine. Als ze daarna klachtenvrij zijn, mogen ze uit isolatie.

(Photo by Gani Nurhakim on Unsplash)

Ontdek meer