Eén op twaalf studenten gebruikte Ritalin tijdens studeren

Simon Smetryns-28 juni 2021 om 16:38

Eén op de twaalf studenten heeft ooit Ritalin gebruikt tijdens het studeren. In de meeste gevallen om faalangst, stress en uitstelgedrag te onderdrukken. Dat blijkt uit een onderzoek van UAntwerpen, uitgevoerd door Sara De Bruyn.

Normaal gesproken moet je een doktersrecept hebben om aan Ritalin te kunnen komen. Het middel is bedoeld voor mensen met ADHD of narcolepsie. Toch zijn er ontzettend veel studenten die de medicatie in handen weten te krijgen om het vervolgens te gebruiken tijdens het blokken.

Voor de studie zijn de gegevens 36.000 Vlaamse studenten onder de loep genomen, 3000 geneeskundestudenten ondervraagd en nog eens tientallen studenten en huisartsen geïnterviewd. Uit de resultaten is gebleken dat één op de twaalf studenten ooit stimulerende medicatie heeft gebruikt om de studieprestaties te bevorderen. Een kleine 4 procent geeft aan dit in het afgelopen jaar nog te hebben gedaan.

Vooral studenten met faalangst, uitstelgedrag en stress zijn eerder geneigd naar de stimulerende medicatie te grijpen. Maar ook studenten die van zichzelf vermoeden ADHD te hebben, zonder dat een arts die diagnose effectief stelde, zoeken hun toevlucht tot Ritalin. De één gebruikt het als laatste redmiddel, de ander is vooral nieuwsgierig naar het effect.

Een groot deel van de studenten weet het middel via kennissen of vrienden te bemachtigen. Ook zijn er mensen die het via de huisarts voorgeschreven krijgen.

Kotfood Battle: welke proteinepudding is het lekkerste?

Chelsy Vanlerberghe-23 oktober 2024 om 10:08

Studenten zijn tegenwoordig volop bezig met healthy food en hun macro’s tracken. Geen wonder dat producten met extra eiwitten super populair zijn. Na een zware training of gewoon als snelle, voedzame snack: proteïnepudding of kwark is een goede go-to. Daarom testte onze eigen food critic, PapiPesto, negen verschillende met vanillesmaak. Wie pakt de winst?

1. Danone HiPro (Colruyt)
Score: ★★★★
Prijs: €2,82 voor 160 gram
Prijs per 100 gram: €1,76

Met een luchtige textuur, zichtbare vanillespikkels en een subtiele vanillesmaak, is de Danone HiPro de onbetwiste winnaar. "Je proeft echt het verschil met andere opties, het is zacht en lekker,” zegt PapiPesto. Het enige minpunt? De prijs. Dit is de duurste optie in de test, maar als je bereid bent wat meer neer te leggen voor een kwaliteitsvolle eiwitboost, zit je goed.

2. Lindahls Nestlé (Colruyt)
Score: ★★★½
Prijs: €1,50 voor 150 gram
Prijs per 100 gram: €1,00

De Lindahls proteïnekwark scoort goed met zijn natuurlijke kleur en echte puddingtextuur. "Dit voelt als een échte pudding, in plaats van kwark”, merkt PapiPesto op. Met 15 gram eiwit is het een degelijke keuze voor je dagelijkse proteïneboost, maar qua smaak mist het nét dat beetje extra van de Danone.

3. Milbona (Lidl)
Score: ★★½
Prijs: €0,99 voor 200 gram
Prijs per 100 gram: €0,50

De grote verrassing van de test is de Milbona van Lidl. Ondanks zijn lage prijs heeft deze proteïnepudding de beste vanillesmaak van allemaal. "De smaak komt echt goed door, veel beter dan je zou verwachten voor deze prijs,” zegt PapiPesto. Met 20 gram proteïne per portie en een spotgoedkope prijs per 100 gram is dit zonder twijfel de beste budgetkeuze. De textuur is wel wat dik en de kleur oogt wat onnatuurlijk, maar voor wie vooral veel eiwitten wil binnenkrijgen zonder zijn portemonnee te plunderen, is dit een absolute aanrader.

Het is opvallend dat kwarkvarianten, met uitzondering van de Lindahl’s, over het algemeen minder goed scoren dan de echte proteïnepuddingen.

OVERZICHT

Colruyt - Danone HiPro
Prijs: €2,82 voor 160 gram
Yummie score: ★★★★

Colruyt - Lindahls Nestlé
Prijs: €1,50 voor 150 gram
Yummie score: ★★★½

Lidl - Milbona
Prijs: €0,99 voor 200 gram
Yummie score: ★★½

Carrefour - Sensation
Prijs: €2,65 voor 480 gram
Yummie score: ★★

Albert Heijn - AH
Prijs: €1,49 voor 200 gram
Yummie score: ★★

Albert Heijn - AH Protein kwark met yoghurt vanillesmaak
Prijs: €1,39 voor 200 gram
Yummie score: ★★

Colruyt - ALPRO plant proteïne
Prijs: €1,87 voor 200 gram
Yummie score: ★½

Albert Heijn - Melkunie vanilla quark
Prijs: €1,99 voor 200 gram
Yummie score: ★½

Zet jezelf (of je bestie) in de bloemetjes met een plant-tattoo op campus

Chelsy Vanlerberghe-21 oktober 2024 om 09:08

Heb jij al ooit gehoord van een plant tattoo roadshow? Nee? Dat staat op het punt te veranderen. Groen van bij ons trekt de hele maand oktober langs verschillende campussen met dit coole concept. Ze komen langs met tijdelijke plant-tattoos van lokale bloemen en planten die je gewoon op je campus kan laten zetten.

Het idee? Jezelf of je vrienden in de bloemetjes zetten! Letterlijk. Met tijdelijke plant-tattoos kun je jezelf of anderen een persoonlijke touch geven, en dat maakt het extra speciaal! Je koppelt eigenschappen van jezelf of je vrienden aan specifieke planten of bloemen van eigen bodem. Het is een superleuke manier om je bestie een uniek compliment te geven en de lokale flora te vieren! Meer informatie en wanneer ze langskomen op jouw campus vind je hier.

Groen van bij ons

Groen van bij ons is een initiatief dat de lokale flora in de schijnwerpers zet. Het doel? Jou laten kennismaken met de wereld van inheemse bloemen en planten en de positieve vibe die ze met zich meebrengen. Want wist je dat planten een positieve impact kunnen hebben op jouw studentenleven?

Groen op kot? Betere concentratie!

Bloemen en planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken. Ze geven ook kleur aan je leven, zorgen voor een gezellige sfeer in je kot en dragen bij aan je mentale welzijn. Studies van UGent hebben aangetoond dat een groene omgeving kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van je concentratie. Dus, met planten op kot, scoor je misschien wel beter tijdens de examens!

Geen groene vingers? Geen probleem! Inheemse planten zijn vaak makkelijk te onderhouden, perfect voor studenten met een drukke agenda. Succulenten en vetplanten zijn ideale keuzes voor wie groen in zijn leven wil zonder veel tijd te besteden aan verzorging.

Daarnaast zorgen bloemen en planten gewoon voor een fijn gevoel. Wie wordt er nu niet blij van een bos bloemen? Wie bloemen of planten geeft, maakt gelukkig én wordt gelukkig!

Dus, wil jij jouw leven of dat van een ander opfleuren, maar ben je nog geen bloemen- en plantenexpert? Dan kan je via Groen van bij ons terecht voor een plantengids. Deze gids biedt handige tips en informatie over inheemse planten, zodat je eenvoudig de juiste keuzes kunt maken voor jouw kot. Handig!

Ontdek meer