Eén op twaalf studenten gebruikte Ritalin tijdens studeren

Simon Smetryns-28 juni 2021 om 16:38

Eén op de twaalf studenten heeft ooit Ritalin gebruikt tijdens het studeren. In de meeste gevallen om faalangst, stress en uitstelgedrag te onderdrukken. Dat blijkt uit een onderzoek van UAntwerpen, uitgevoerd door Sara De Bruyn.

Normaal gesproken moet je een doktersrecept hebben om aan Ritalin te kunnen komen. Het middel is bedoeld voor mensen met ADHD of narcolepsie. Toch zijn er ontzettend veel studenten die de medicatie in handen weten te krijgen om het vervolgens te gebruiken tijdens het blokken.

Voor de studie zijn de gegevens 36.000 Vlaamse studenten onder de loep genomen, 3000 geneeskundestudenten ondervraagd en nog eens tientallen studenten en huisartsen geïnterviewd. Uit de resultaten is gebleken dat één op de twaalf studenten ooit stimulerende medicatie heeft gebruikt om de studieprestaties te bevorderen. Een kleine 4 procent geeft aan dit in het afgelopen jaar nog te hebben gedaan.

Vooral studenten met faalangst, uitstelgedrag en stress zijn eerder geneigd naar de stimulerende medicatie te grijpen. Maar ook studenten die van zichzelf vermoeden ADHD te hebben, zonder dat een arts die diagnose effectief stelde, zoeken hun toevlucht tot Ritalin. De één gebruikt het als laatste redmiddel, de ander is vooral nieuwsgierig naar het effect.

Een groot deel van de studenten weet het middel via kennissen of vrienden te bemachtigen. Ook zijn er mensen die het via de huisarts voorgeschreven krijgen.

MNM gaat opnieuw op zoek naar 'De Strafste School'!

Lore Ketels-02 september 2021 om 02:00

Sander Gillis en Laura Govaerts openden deze ochtend plechtig de inschrijvingen.
Zij gaan samen met een sterrenjury op zoek naar een Vlaamse of Brusselse school die deze titel waardig is. 'De Strafste School' is een wedstrijd waarin MNM zoekt naar de leukste en de beste middelbare school met het grootste hart.

Voor de herfstvakantie bezoeken Sander, Laura en de jury vol BV’s de 15 geselecteerde scholen om een kijkje te nemen of ze voldoen aan alle criteria om de titel te krijgen.

“Voor mij is 'De Strafste School' een school waar iedere leerling keihard zichzelf kan zijn, en waar er geen al te grote afstand is tussen leerkracht en leerling. Ik wil echt iedereen zien samenwerken, van klusjesman tot klastitularis.” zegt Sander Gillis.

“Ik kijk uit naar de energie en de goesting die alle leerlingen, leerkrachten, mensen van het schoonmaakteam, directeurs/directrices, secretariaatmedewerkers gaan uitstralen. Een Straffe School is een school die na deze heel moeilijke periode probeert om er nog steeds het beste van te maken. En 'De Strafste School' is een school die dat dan nog eens allemaal samen doet als één geheel.” zegt Laura Goyvaerts.

Hoe kan je jouw school inschrijven?

Dit kan je doen door op de site van MNM.be het Strafste Jaarboek in te vullen en daar te vertellen hoe straf jullie school wel niet is! De 15 beste inschrijvingen krijgen een één lesuur om de gloednieuwe jury te tonen wat ze elke dag doen, maar dan in een spectaculaire, spannende rondleiding.

Op 29 oktober worden de winnaars bekend gemaakt en zij krijgen buiten de eer en de titel 'De Strafste School' een groot feest met nationale en internationale artiesten!

Inschrijven kan via https://destrafsteschool.mnm.b...

Zo kan je vanaf 1 september toch al dansen op café en in clubs

Christophe Moons-28 augustus 2021 om 06:29

Het overlegcomité besliste dat dansen vanaf 1 september weer kan, maar enkel op familie-, trouw-, buurt- of andere privé-feesten. Op café en in discotheken moet je tot 1 oktober helaas braaf op je stoel blijven zitten. Alleen... er is een achterpoortje ontdekt!

In het officiële Ministerieel Besluit dat na het overlegcomité werd gepubliceerd, staat duidelijk dat op café wél mag gedanst worden. Zonder mondmaskers en social distancing én zonder Covid Safe Ticket zelfs. De voorwaarden: er mogen max. 199 personen aanwezig zijn en het moet om een privé-organisatie gaan, op individuele uitnodiging.

Volgens de bevoegde minister, Annelies Verlinden, geldt een publiek Facebook evenement niet als privé, maar als al de rest is eigenlijk gewoon oké: een uitnodiging per mail of zelfs een berichtje via WhatsApp zijn geldig. Dat wil zeggen dat een cafébaas simpelweg naar al zijn gasten een WhatsApp kan sturen van zodra zij binnenkomen. Het café moet namelijk niet afgehuurd worden en het maakt ook niet uit wie de organisator is, zolang er maar minder dan 200 man aanwezig is.

Discotheken

Ook discotheken kunnen van dit achterpoortje profiteren. Zij mogen in principe al open vanaf 1 september, op voorwaarde dat er gebruikt wordt gemaakt van het Covid Safe Ticket. Met het achterpoortje van de minister, hoeft dit Ticket nu in se niet meer.

Een beetje bizar, maar het is 100% wettelijk. "Toch is het geen vrijgeleide om al de inspanningen die we tot nu toe hebben geleverd teniet te doen", waarschuwt de minister wel nog.

Foto: Sam Mar (Unsplash)