Nederlandse studenten mogelijks gedrogeerd tijdens après-ski

Amber Schepers-25 maart 2022 om 08:16- Foto:

Photo by Alain Wong on Unsplash

Twee Nederlandse studentenverenigingen hebben hun groepsreis in de Franse Alpen vroegtijdig stop gezet. Dat gebeurde nadat er meerdere studenten in het ziekenhuis belandden na een uit de hand gelopen après-ski party.

Een groep Utrechtse studenten zette eerder deze week hun avond goed in met een après-ski na een dagje skiën in Risoul, Frankrijk. De studenten maakten er een goed feestje van, totdat het dinsdagnacht helemaal fout liep. Vijf studenten werden plots ernstig ziek. Ze zakten door hun benen, begonnen hevig te trillen, hadden huil- en lachbuien, werden misselijkheid en gaven over en kregen last van paniekaanvallen en geheugenverlies. Twee van hen moesten zelfs overgebracht worden naar het ziekenhuis.

Na het verschrikkelijke voorval werden verschillende après-ski bars gesloten. Studenten die toch nog het feestleven wilden doorzetten, werden nauw in de gaten gehouden, maar enkele uren laten liep het weer fout. Vier andere studenten werden op hun beurt ziek, waarvan er ook twee naar het ziekenhuis moesten.

De studentenverenigingen 'het Utrechtsch Studenten Corps’ en ‘de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereniging’ vermoeden dat het hier gaat om spiking, waarbij er drugs of alcohol in je drankje wordt gemengd zonder je eigen toestemming of medeweten. Het bestuur van de studentenverenigingen nam daarop een drastische beslissing en besloot de reis vroegtijdig stop te zetten. Volgens het bestuur konden ze de veiligheid niet meer garanderen. Momenteel wordt er getest of de zieke studenten gedrogeerd werden. De uitslag van het onderzoek zal de komende dagen meer duidelijkheid geven.

NASA gaat wegen bouwen op de maan

Dieter Blarinckx-08 december 2022 om 15:16

De toekomst komt ineens écht wel dichtbij want NASA heeft aangekondigd dat ze willen starten met het aanleggen van wegen op de maan. Ze hebben namelijk een contract van 57 miljoen dollar lopen met een firma die zal instaan voor de infrastructuur op de maan.

Er komen dus vrijwel zeker wegen op de maan. Het contract dat NASA aanging met een anonieme firma, vermeldt de ontwikkeling van bouwtechnologieën om infrastructuur op de maan te bouwen, waaronder landingsplatforms, habitats en wegen. Het contract loopt (voorlopig) tot 2028.

Zo wil NASA het onderzoek en de ontwikkeling van ruimtebouwsystemen verder uitwerken. Ze hopen zo om de ruimte stukje bij beetje meer te verkennen.

Spannend!

Veel meer ongelukken door rijden onder invloed van drugs

Karen Luiken-08 december 2022 om 08:27- Foto:

Photo by Nastya Dulhiier on Unsplash

Er gebeuren steeds meer ongevallen met chauffeurs die onder invloed zijn van drugs. Alleen in de eerste helft van dit jaar ging het al om 262 ongelukken met doden of gewonden. Ook werden er in diezelfde periode 4.318 chauffeurs betrapt op het rijden onder invloed. Dat meldt HLN op basis van cijfers van Statbel en de federale politie.

Van de 262 ongelukken waarbij chauffeurs onder invloed reden, waren er vijf dodelijk. Bij de overige 257 ongevallen vielen er gewonden. Vorig jaar ging het om 139 ongelukken. De cijfers zijn dus bijna verdubbeld.

Vaak zijn het jonge mensen die met drugsgebruik achter het stuur kruipen. Gaf twee jaar geleden nog 11 procent van de 18- tot 34-jarige bestuurders toe maandelijks onder invloed te rijden, nu gaat het om 19 procent. In 4 op de 10 gevallen wordt drugs bij jongeren gecombineerd met alcohol.

Ontdek meer