Malta is eerste EU-land dat cannabis legaliseert

Karen Luiken-16 december 2021 om 17:01

Malta heeft een primeur te pakken. Het Zuid-Europese stukje grond is het eerste land in de EU dat het gebruiken, telen en kopen van beperkte hoeveelheden wiet legaal maakt.

Volwassenen mogen maximaal zeven gram cannabis kopen en thuis niet meer dan vier planten kweken. Het roken van een joint in het openbaar is dan weer niet toegestaan. Het opsteken van een ‘jonko’ in het bijzijn van kinderen mag ook niet. Wie deze regels overtreedt, riskeert een boete van honderden euro’s.

De legalisatie van cannabis moest volgens de premier van Malta mogelijk worden zodat wiet niet meer op de zwarte markt zou worden gekocht. Nu kan dat bij speciale verenigingen, die geen winst mogen maken of hun product mogen promoten.

Andere Europese landen zoals Italië, Duitsland en Luxemburg werken ook aan het legaliseren van cannabis.

(Photo by Jeff W on Unsplash)

Dior stelt samenwerking met Travis Scott uit

Karen Luiken-30 december 2021 om 10:17

Opnieuw een tegenslag voor Travis Scott. De rapper die al weken onder vuur ligt nadat er tien mensen overleden bij het door hem georganiseerde Astroworld-festival, zou eigenlijk gaan samenwerken met Dior. Maar dat plan is nu op de lange baan geschoven, zo laat het luxemerk weten in een mededeling.

Tijdens Astroworld op 5 november brak wegens grote drukte grote paniek uit. Tien mensen kwamen om, nog eens honderden bezoekers raakten gewond. Sindsdien heeft Travis Scott het zwaar te verduren; merken die met de rapper samenwerkten nemen afstand van hem en stellen releases uit. Dior doet nu hetzelfde.

Het luxemerk zou eigenlijk volgende maand samen met Travis Scott een herencollectie uitbrengen onder de naam Cactus Jack. Maar, zo klinkt het bij Dior: “Uit respect voor iedereen die geraakt is door de tragische gebeurtenissen op Astroworld, heeft Dior besloten om de lancering van de producten uit de samenwerking met Cactus Jack voor onbepaalde tijd uit te stellen."

Het zou om een gemeenschappelijke beslissing gaan waar Travis Scott ook mee heeft ingestemd.

De MIA’s en Gala van de Gouden K's verplaatst

Karen Luiken-30 december 2021 om 09:44

De Music Industry Awards (MIA’s) en het Gala van de Gouden K’s worden verplaatst. Beide evenementen zullen vanwege alle corona-perikelen plaatsvinden in april.

Omdat het uitreiken van een Gouden K alleen kan onder het luide en enthousiaste applaus van duizenden Ketnetters, wordt het Gala van de Gouden K’s uitgesteld naar zondag 3 april. Mensen die een kaartje hebben voor het spektakel mogen deze behouden. Het evenement vindt plaats in het Sportpaleis.

De liveshows van de MIA’s staan op de planning voor zaterdag 30 april in Paleis 12. Het wordt een dubbeleditie die zowel terugkijkt naar het jaar 2020 als het jaar 2021. Later wordt bekendgemaakt welke artiesten zullen optreden. Ook hier geldt dat de kaartjes van tickethouders geldig blijven.

Ontdek meer