Wat wordt het Tienerwoord van het Jaar? Dit zijn de genomineerden

Karen Luiken-07 december 2021 om 07:24

Voor de derde keer op rij gaat VRT NWS dit jaar op zoek naar het Tienerwoord van het Jaar. Hoewel je vanwege de pandemie misschien zou denken dat corona de nominatielijst zou domineren, is het tegenovergestelde waar. Van de vijf opties heeft geen enkele ook maar iets met het virus te maken.

Vorig jaar kozen jongeren voor ‘Simp’ als Tienerwoord van het Jaar. Dat wil zeggen: iemand die veel te veel doet voor iemand die hij leuk vindt. Twee jaar geleden werd ‘Yeet’ (joepie) omgedoopt tot grote winnaar.

Welk woord het dit jaar gaat worden, zal op 13 december om 17.45 uur duidelijk worden bij ‘Gillis & Govaerts’ op MNM en op de Instagramfeed van nws.nws.nws. Dit zijn de genomineerden:

  • Sheesh: wow, amai, wtf, wajow. Komt van TikTok en is een uitroep wanneer je onder de indruk of verrast bent.
  • Drip : cool, toffe stijl, vooral over iemands look of outfit.
  • BAS: afkorting voor bitches ain't shit/boys ain’t shit. Maar wordt niet altijd letterlijk in die betekenis gebruikt. Je zet het achter een uitspraak om een statement te maken.
  • Fissa: feestje.
  • Bestie: beste vriend of vriendin. Wordt vaak een beetje sarcastisch of om te lachen gebruikt.

Stemmen kan via nws.nws.nws tot en met zondag 12 december.

(Photo by Sven Brandsma on Unsplash)

Steeds meer jongeren kruipen met drugs of lachgas achter het stuur

Karen Luiken-25 januari 2022 om 16:25

Drugs en lachgas komen steeds vaker voor in het verkeer, vooral onder jongeren. Uit onderzoek van verkeersinstituut Vias is gebleken dat het percentage jonge bestuurders dat toegeeft maandelijks onder invloed van drugs te rijden, binnen twee jaar tijd is gestegen.

Voor de studie van Vias zijn 6.000 mensen ondervraagd. Zo’n 8 procent daarvan geeft aan minstens één keer per maand achter het stuur te kruipen na drugsgebruik. In de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar gaat het zelfs om 19 procent. Twee jaar geleden stond dat percentage niet hoger dan 11.

Reden van de stijging? Die kan alles te maken hebben met de coronapandemie. "Het feit dat het uitgaansleven zeer beperkt was de afgelopen jaren, heeft sommige jongeren ertoe verleid om meer drugs thuis te gaan gebruiken, waaronder vooral cannabis. Dat blijft ook na gebruik nog enige tijd in het lichaam aanwezig en kan een impact hebben op de rijprestaties", zegt Stef Willems van Vias Institute volgens Newsmonkey.

Wat Vias verder ook ziet, is dat drugs en alcohol steeds meer worden gecombineerd en dat er steeds vaker lachgas in het spel is. Het gebruiken van lachgas is niet illegaal, maar onder invloed rijden van het spul mag niet.

(Photo by Matthew Henry on Unsplash)

Student opent vuur op school in Duitsland: vrouw overleden

Karen Luiken-25 januari 2022 om 07:54

Een 18-jarige student heeft maandag het vuur geopend in een collegezaal van een universiteit in de Duitse plaats Heidelberg. Eén persoon kwam daarbij om het leven. Dat melden Duitse media.

Het gebeurde net voor 12.30 uur. De dader, een biologiestudent uit Mannheim, liep met een jachtgeweer en automatisch wapen de collegezaal binnen en begon op tientallen aanwezigen te schieten. Eén van hen, een vrouw, raakte ernstig gewond en overleed een paar uur later. Drie anderen liepen verwondingen aan hun benen of rug op.

De dader is na de schietpartij gevlucht en beroofde zichzelf buiten van het leven. Zijn lichaam is ongeveer een half uur na het verschrikkelijke incident gevonden. Over zijn motief is niets bekend. Wel zou hij in het verleden psychische problemen hebben gehad.

(Photo by Jonas Augustin on Unsplash)

Ontdek meer