Zien: duizenden mensen protesteren in Amsterdam tegen politiegeweld

2020_protest_george_floyd.JPG
News
News
02-06-2020 09:44
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Duizenden mensen verzamelden zich maandag op de Dam in het centrum van Amsterdam om te protesteren tegen politiegeweld in Amerika. Vrijwel iedereen droeg een mondkapje en liep rond met borden met daarop teksten als ‘Black Lives Matter’ en ‘The Future is Coloured’.

De gemeente verwachtte volgens de Telegraaf zo’n 250 tot 300 demonstranten, maar dat werden er al snel 5000. Hen was vooraf gevraagd een mondkapje te dragen en dat verzoek werd door de meeste aanwezigen ingewilligd. Het houden van anderhalve meter afstand was echter niet mogelijk met zoveel mensen op één plein.

De aanwezigen protesteerden wegens de dood van George Floyd. Hij overleed op 25 mei na een hardhandige arrestatie van de politie. De zwarte Amerikaan werd bijna negen minuten in een knieklem gehouden door agent Derek Chauvin. Hij overleed volgens een autopsierapport ter plaatse aan verstikking. De agent die verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn dood, is ontslagen en aangehouden. Hij riskeert een jarenlange celstraf.

(Fotobron: Reuters)

Ook protesten in België

Op het Brusselse Muntplein en het Gentse Sint-Pietersplein vonden gisteren ook protesten plaats, al gebeurde dat wel in kleinere mate dan in Amsterdam. Enkele honderden mensen kwamen samen om hun stem te laten horen. Zowel in Brussel als in Gent duurde de demonstratie ongeveer een half uur.