YouTube toleranter voor filmpjes die videogamegeweld tonen

Videogame Violence
Technology
Games
03-12-2019 19:48
Geschreven door Nico De Greef
Comment

YouTube gaat minder streng optreden wanneer filmpjes gewelddadige scènes bevatten uit videogames. Dat staat te lezen in de nieuwe richtlijnen van het videoplatform die sinds 2 december van kracht zijn. Concreet betekent dit dat dergelijke filmpjes op het platform voortaan minder snel een leeftijdsrestrictie zullen krijgen omdat het om gesimuleerd ('scripted') geweld gaat en geen fysiek geweld.

"We weten dat er een verschil is tussen echt geweld en gesimuleerd geweld zoals je deze ziet in films, tv-series en videogames. We willen ervoor zorgen dat we ons beleid op eenzelfde manier hanteren als het aankomt op dit soort filmpjes", aldus Google.

YouTube zegt dat het nog wel restricties zal toepassen wanneer video's geweld uit de echte wereld tonen. Ook filmpjes (gesimuleerd of niet) waarvan het enige doel is om geweld te verheerlijken zullen offline worden gehaald.

Voor content creators die hun brood verdienen met reclame-opbrengsten van filmpjes betekenen de nieuwe richtlijnen alleen maar goed nieuws. Een strenger beleid maakt hun leven immers een heel pak moeilijker als hun filmpjes minder zichtbaar worden gemaakt door leeftijdsrestricties, of nog erger, wanneer hun filmpjes niet meer in aanmerking komen voor advertentie-inkomsten omdat ze door YouTube als té gewelddadig worden bevonden.