Black Friday Deals
Lifestyle
Things to do

Wat is 'Black Friday' en waar komt het eigenlijk vandaan?

24-11-2018 13:05
Geschreven door Nico De Greef
Comment

Sinds enkele jaren doen steeds meer winkels in België mee aan de 'Black Friday'-gekte en staan we gelijk in rijen aan te schuiven om de beste koopjes op de kop te tikken. Maar wat is Black Friday eigenlijk en hoe is het ontstaan?

Black Friday

Black Friday, oftewel 'Zwarte Vrijdag', is in Amerika de vrijdag na Thanksgiving en een dag waarop veel Amerikanen beginnen met hun inkopen voor kerstmis. Op die dag verrassen winkels en bedrijven de consument door hoge kortingen te geven, die al dan niet het beest in de mens naar boven haalt (ik denk aan de befaamde videobeelden van 2016) om dat laatste goedkope item in de winkelrekken te bemachtigen. Amerikanen krijgen voor Black Friday vaak een vrije dag om te shoppen. Hier in België krijgen we daar helaas (nog) geen verlof voor, maar het fenomeen is de in afgelopen jaren gelukkig wel overgewaaid naar Europa en beperkt zich tegenwoordig niet meer tot 1 koopdag, maar een volledig weekend.

Ontstaan van Black Friday

Over het ontstaan van Black Friday bestaan veel verschillende theorieën. Volgens sommigen werd de naam verzonnen in de jaren '50 door de politie die met de benaming zou verwezen hebben naar de verkeersdrukte die ontstond tijdens de drukke koopjesperioden. Volgens anderen heeft Black Friday dan weer te maken met de winst die handelszaken in de kerstperiode maken. Winstgevende verkoopcijfers werden vroeger met een zwarte pen opgeschreven, in tegenstelling tot slechte verkoopcijfers, die met rode inkt werden aangegeven.

Bekijk hier welke (Belgische) winkels er dit jaar allemaal deelnemen aan Black Friday.

Video: klanten zijn bereid om op de vuist te gaan om de beste 'Black Friday'-deals op de kop te tikken (2016).