Waarom niemand zich eerste seizoen ‘W817’ herinnert

W817
Entertainment
TV / streaming
07-10-2019 22:27
Geschreven door Dieter Blarinckx
Comment

Wie opgroeide met jongerenzender Ketnet, kent ongetwijfeld nog wel de avonturen van Steve, Zoë, Birgit, Akke, Carlo en co in het populaire programma 'W817'. Het programma ging voor het eerst op de buis in 1999, waarna Ketnet meerdere seizoenen bestelde en deze tot vandaag nog steeds herhaalt. Toch wordt het eerste seizoen van de serie nooit hernomen op tv. Waarom? Wel, 'W817'-bedenker Bram Renders vertelt nu aan platform VICE waarom!

“Het was gewoon te expliciet voor jongeren”. En toegegeven, 'W817' was inderdaad vér voor zijn tijd en toonde al homo’s, problemen met seks en drugs én er werd zelfs in beeld gebracht hoe iemand uit seizoen één een overdosis kreeg. Vrij shockerend voor die tijd. Jongerenzender Ketnet besloot na seizoen één wel een tweede te bestellen, maar zwoer om het eerste nooit meer te herhalen.

“We waren verrast dat er een tweede seizoen kwam. In het eerste seizoen hadden we afgeronde verhaallijnen, maar vanaf seizoen twee kwam ‘W817’ plots dagelijks op de buis”, aldus Bram. Daarom werd het scenario wat aangepast om één verhaallijn uit te rekken over verschillende afleveringen. “Zo werd het allemaal wat minder intens.”

“Ik snap dat ze seizoen één niet meer uitzenden. Het was toch iets te gewaagd voor die leeftijdsgroep.”

Herinner jij je nog één van die eerste afleveringen?